Familie boven zaken: Jairzinho over Rotterdam Airlines, stunten, kritiek en meer

maa 01 • 18:21 • Random
Familie boven zaken: Jairzinho over Rotterdam Airlines, stunten, kritiek en meer
Jairzinho is al jaren actief op de voor- en achtergrond van de Nederlandse hiphopscene. Als artiest en medeoprichter van het label Rotterdam Airlines heeft hij zijn successen op verschillende gebieden geboekt. De meeste mensen zullen Jairzinho kennen van zijn megahits Laat Niet Los en Tempo of zijn bijdrage aan Gass, maar de oplettende fans weten dat de man meer in zijn mars heeft dan alleen rappen. Momenteel werkt de 29-jarige Rotterdammer toe naar de release van zijn aankomende soloproject Stuntman. Voor ons genoeg reden om even bij te praten dus.
Familiebedrijf
Bij Rotterdam Airlines speelt Jairzinho voornamelijk de rol van A&R. Dat houdt in dat hij op zoek gaat naar nieuw talent en artiesten in hun ontwikkeling begeleidt. Dat is een behoorlijke verantwoordelijkheid als je bedenkt dat Rotterdam Airlines momenteel een stuk of 20 acts in huis heeft. Zelf merkt hij op: “Vroeger wilde ik zo veel mogelijk mannen de kans geven, maar dat is niet meer mijn ding nu. Ik ben nu wat voorzichtiger met wie wel en wie niet. Vroeger had ik zoiets van 'ik pak tien artiesten waar ik potentie in zie en dan ga ik echt sleutelen aan alles, inclusief je privéleven'. Nu heb ik daar geen tijd meer voor.”
Rotterdam Airlines is een familiebedrijf. Zo werkt hij nauw samen met zijn broer Luciano, die zich meer richt op de zakelijke en administratieve kant van het bedrijf. Op de vraag of familie en zaken goed samengaan, zegt Jairzinho: “We hebben het geluk gehad dat onze opvoeding gewoon erg solid was. Bij ons gaat het niet zo moeilijk. Problemen die we hebben kunnen gewoon thuis uitgesproken worden. Het is niet alsof er opeens iemand verdwijnt met een zak met geld. Dat zijn onze principes niet.” Die opvoeding hebben ze te danken aan hun moeder die ook een belangrijke rol speelt in het bedrijf.
Sevn Alias
2015 en 2016 waren turbulente jaren voor het label. Sevn Alias behaalde grote successen bij het label en tilde het label naar een nieuw niveau. Desalniettemin koos hij er in 2017 voor om zijn eigen label 1OAK te beginnen. Daarmee hield de samenwerking tussen Sevn en Jairzinho op, maar volgens Jairzinho was dat puur zakelijk: "Ik heb niet dagelijks contact met hem, maar we zijn sowieso gewoon cool. Dat is me lil' bro for life. No love lost," laat de Rotterdammer weten. "Of je nou in de muziek, op kantoor of in de straatwereld zit, bepaalde dingen moet je voor jezelf op de weegschaal zetten. Vind jij ’t het waard dat zo’n band definitief kapot gaat door zaken? Nee. We hebben samen heel veel meegemaakt. In een hele belangrijke periode in beide levens waren we samen, snap je? Dat we staan waar we nu staan, hebben we deels aan elkaar te danken."
Van alle markten thuis
Op muzikaal vlak hebben we diverse stijlen van Jairzinho gehoord. De rapper was te horen op van alles van swag rap tot afrobeat vibes, van lovesongs tot trap. Vooral trap heeft een grote rol gespeeld in zijn muzikale ontwikkeling: “Ik had inderdaad een periode dat ik alleen maar over drugs rapte. Als je kijkt naar mijn eerste solo 101, praat ik over die dingen. Niet openlijk, maar als je van de straat bent weet je waar ik het over heb. Wiet, strijkzakken, cocaïne, risco’s, racen: over dat soort dingen rapte ik toen." Dat is nu het geval niet meer zegt hij zelf: "Ik maak nu veel tunes voor chickies, niet dat ik heel erg verliefd ben of zo hoor, maar dat zijn gewoon die positieve vibes. Ik ben ook niet meer zo veel buiten als toen. Dat hoeft niet meer: het is passé. Ik heb nog genoeg verhaaltjes van toen. Sowieso gooi ik daarover nog een paar raps eruit, maar dat is niet hoe ik me voel op dit moment.”
Eind vorig jaar kwam de tune ‘Zegen’ met Snelle uit: een onverwachte combinatie, met een sterke lovesong tot gevolg. Perfecte timing zou je zeggen, met het huidige succes van Snelle. Jairzinho laat echter weten dat het nummer al sinds 2017 ligt. “Ik vind het dope dat het voor zijn hele hype gebeurde. Ik ben niet die surfer man: ik wil die guy zijn die in je gelooft voordat de rest in je gelooft. De industrie accepteert niet gelijk alles en ik vond Snelle gewoon goed. Vind ik je goed, dan wil ik een tune. Op dat moment was hij niet de Snelle die hij nu is, maar de kwaliteit van die tune vond ik goed. Ik vond hem ook gewoon een toffe gast. Stemgeluid, het paste gewoon.”
Volwassen rap en kritiek
De Rotterdam Airlines-frontman laat zich vooral inspireren door volwassen rap. Daarvoor kom je volgens hem meestal uit bij artiesten uit de VS: “Ik denk eerlijk gezegd dat het met m’n leeftijd te maken heeft dat ik vooral Engelstalige muziek luister. Ik luister bijvoorbeeld veel naar Fabolous. Veel jonge gappies weten niet eens wie dat is, of Don Q bijvoorbeeld. We zijn in Nederland heel ver, maar dat zijn toch dingen die we hier nog niet on lock hebben. Er is heel weinig grown hiphop. De shit die echt popping is, is muziek voor de kinderen. Als iemand hier bijvoorbeeld op Dave East z'n vibe gaat rappen, dan komt dat niet verder dan de oordopjes van een groepje liefhebbers. Voor mijzelf luister ik dus meer naar dat soort shit om geïnspireerd te raken. Ik luister ook gewoon nieuwe gasten hoor: NBA YoungBoy, Kodak en Juice WRLD. In Nederland vind ik Sevn, Kevin, Snelle en Lijpe goed.”
Volwassen rap en jong publiek gaan niet goed samen volgens de rapper en dat zorgt voor een kloof met kritiek als gevolg: “Als je kijkt naar mijn laatste 101Barz heb ik veel negatieve reacties gehad. Dat krijg ik vanaf het begin van mijn carrière, maar ik ben nu misschien dertig gouden platen verder. Er zijn mensen op de wereld die zeggen dat Messi niet kan voetballen. Die zeggen 'Cristiano bakt er niks van', begrijp je wat ik bedoel? Die mensen bestaan gewoon.” Jairzinho heeft met de kritiek leren leven. “Mensen zijn op m’n huid. Sommige mensen mogen me gewoon niet. Ik zag een comment: ‘Waarom kijkt deze gast altijd alsof hij hiphop heeft uitgevonden?’ Dat is gebaseerd op mijn gezichtsuitdrukking bijvoorbeeld. Qua dat heb ik echt een superdikke huid. Ik ben niet bezig met negatieve shit. Ik heb twee broertjes: ze zitten goed. M’n zusje en mijn moeder zitten goed. Dat is wat er voor mij toe doet. Aan het einde van de dag, als je je laptop dichtdoet en je telefoon wegzet, ben je gewoon thuis. Als dat goed zit, dan is een comment van een kill van 11 weinig waard. Ik ben 29 pik.”
Stuntman
Toen de ‘Gouden Plaat’ EP, met o.a. de hits ’Tempo' en ‘Laat Niet Los' in 2017 uitkwam, was Jairzinho's momentum erg hoog. Een jaar later werd de release van zijn debuutalbum ‘Nummer Één’ een beetje over het hoofd gezien. Zelf zegt hij erover: “Bij ‘Nummer Één’ had ik nul featurings, ik wilde niet op mensen wachten. Daarnaast heb ik teveel tijd laten liggen tussen ‘Gouden Plaat’ en ‘Nummer Één’. Ik was een tijdje afwezig."
Van zijn aankomende project ‘Stuntman’ kunnen we een andere vibe verwachten dan op zijn debuutalbum: “Het zijn hele andere tunes man. Er staat volgens mij geen één lovesong op. Hierop heb ik ook weer gastbijdrages: KM, JayMoreLife (zijn broertje en één van de nieuwste aanwinsten van Rotterdam Airlines red.), Djaga Djaga en LouiVos.” Naast zijn Stuntman EP kijkt de Rotterdammer ook alweer verder vooruit. Zo zit hij momenteel in Atlanta om te werken aan een Engelstalig project. Daarover kan hij nog weinig vertellen, behalve dat hij goede contacten heeft opgebouwd in de Verenigde Staten met wie hij aan het werk gaat de komende tijd. Wel zagen we al een snippet voorbij komen van een track met Lil Baby, dus dat belooft wat.
Als het aan Jairzinho ligt, gaan we in 2019 veel muziek horen: “Veel uitbrengen, veel featurings. Dit jaar wil ik veel meer aanwezig zijn dan vorig jaar. Ik hoop dat een paar artiesten van Rotterdam Airlines exploderen. Ik wil label-wise sowieso veel goede stappen zetten. Nieuwe samenwerkingen, ook buiten ons eigen label. Een tune van Jairzinho en LouiVos, die zag je sowieso niet aankomen. Die combinatie is anders, begrijp je? Ik wil combinaties zien die niet zo 1, 2, 3 gemaakt worden. Ik wil niet dat het steeds dezelfde namen zijn in een andere volgorde." Volgens Jairzinho moet er dit jaar wat gebeuren in de scene: "Anders wordt het saai. Aan alles zie je dat terug: boekingen, YouTube views, Spotify streams. Alles gaat omlaag in vergelijking met 2016 en 2017. Toen werden er rare cijfers behaald. Voor de game is het in 2019 sowieso erop of eronder."
De eerste nieuwe samenwerking van het jaar is al binnen. Onlangs werd bekend dat Rotterdam Airlines een distributiedeal met Sony Music heeft gesloten, die daarmee verantwoordelijk is voor de digitale distributie en marketing van de content. Op de vraag hoe dat invloed zal hebben op de gang van zaken bij het label, antwoord Jairzinho: “Weinig. We zijn nog steeds gewoon onszelf, maar dan in samenwerking met Sony. Ze hebben ervaring op bepaalde gebieden en bereik. Sony is geen klein bedrijf; ze hebben een goed netwerk. Als we gebruik kunnen maken van elkaars kennis, is dat alleen maar mooi.”
Rolls Royce
Jairzinho heet niet zomaar Stuntmanpapi op Instagram. Recentelijk verscheen er een video op Jairzinho’s Instagram story waarin een Rolls Royce met zijn naam erop te zien was. Dat de man niet vies is van een beetje flexen, zal voor de fans van zijn muziek geen nieuws zijn. De koop van deze bolide is volgens hem echter niet om iets speciaals te vieren: “Ik vier elke dag. Ik ben sowieso geblessed. Ik ben niet eens echt zo’n auto liefhebber. Ik kijk gewoon of het mooi is. Als het kan, kan het en als het niet kan, kan het niet.” In zijn gezin wordt zijn koopgedrag daarentegen niet altijd gewaardeerd. “Niemand is het met me eens. Wat dat betreft ben ik een beetje anders dan de rest. Ook met de kleding die ik koop: alleen maar dure shit. Daar hebben we altijd lange gesprekken over, ook over die auto. ‘Ey luister dan, het is allemaal leuk en aardig maar je kan het niet houden,’ zeggen ze. Het is ook wel een klein beetje backwards. Dat geef ik zelf ook gewoon toe. Ik heb nog niet mijn eigen landhuis. Ik woon wel goed, maar mijn huis is niet gekocht. Eerlijk is eerlijk: met zo’n wagen moet je een huis hebben met poort en een grindpad” zegt hij er lachend over.
Tekst: Sybrand | Foto's: Nelson Hillebrand

AANBEVOLEN

Loading...