Jayboogz wil van een voetbalcarrière naar de wereldtop in de muziek

nov 24 2017, 16:59 Random
IMG 0246 bewerkt
Jayboogz speelde ooit in de jeugd van Almere City, NEC en FC Utrecht, maar besloot zich vanaf vorig jaar volledig te storten op zijn rapcarrière. De rapper werd na een half jaar getekend bij Avalon Music en brengt maandag zijn allereerste EP Disappear uit. Wij spraken Jayboogz over zijn talent, zijn EP, je onderscheiden in de Nederlandse rapgame en zijn grootse toekomstdromen.
Jayboogz zit pas een klein jaar in de rapgame, maar dat wil niet zeggen dat hij vroeger niet rapte. Op de middelbare school begon hij al met het spitten van bars. Toch focuste hij zich vooral op het voetbal, een carrière die uiteindelijk net voor het allerhoogste niveau strandde. Het voetballen mislukte mede door een gebrek aan discipline. Boogz weet zeker dat zijn rapcarrière niet op dezelfde manier zal mislukken. “Ik weet dat je discipline nodig gaat hebben, vooral in de muziek. Daar ben ik nu ingegroeid. Ik ben ouder geworden.”
Talent
Een andere reden dat Boogz nu niet zijn brood verdient met voetballen was zijn onzekerheid destijds. “Bij voetbal begon ik gaandeweg steeds meer aan mezelf te twijfelen. Ik vond mezelf gewoon goed, niets speciaals. Dat is in rap wel anders.” Hij vervolgt: “In deze rapgame vind ik mezelf niet gewoon goed, ik ben een Nouri. Een ander soort talent. Tijdens het rappen ben ik geen seconde onzeker. ”
Jayboogz heeft zijn speciale talent tot nu toe laten horen op een handvol tracks en freestyles. Over zijn allereerste plaat Vibin’ vertelt hij: “Spraakmemo’s van mij deden het al goed op straat, dus mensen wisten wel een beetje wie ik was. Ik kwam in aanraking met De Fellas en nam bij hun onze track Lingo op. Kort daarna organiseerde mijn toenmalige manager een schrijverskamp en daar kwam mijn debuut Vibin’ uit.“Ik clipte die track en binnen een week stond 'ie online. Daily Plug (Bedrijf voor videoclips) heeft me daar destijds veel mee geholpen.” De track werd goed ontvangen volgens Boogz. “Ik kreeg heel veel telefoontjes van mensen. Ik stond bekend als voetballer, niet als rapper.”
UK
Na Vibin’ deelde Jayboogz twee freestyles, genaamd One More Chance en Madness. Laatstgenoemde is een samenwerking met Chivv van SBMG. De twee tracks, en veel ander materiaal van JayBoogz, hebben een sterk UK-tintje. “Ik heb een half jaar in Engeland gewoond, dus ik denk dat ik het daar vandaan heb. Daarnaast check ik ook veel Britse muziek en praat soms, zonder dat ik het in de gaten heb, half Engels. Ik vertrok naar Londen omdat ik niet goed in mijn vel zat. Ik wilde mezelf terugvinden.”
Rond dezelfde tijd tekende Boogz bij Avalon Music. Een label waar hij via zijn huidige manager mee in aanraking kwam. Waar de meeste artiesten jaren moeten werken voor een platencontract, werd Boogz na een single getekend. “Heel veel mensen vragen me of het niet te snel gaat, maar zo zie ik het niet. Voor mij gaat het in een normaal tempo. Alles is weer een nieuwe mijlpaal. Ik wil echt heel ver komen.”
Disappear
Disappear, de titel van Boogz' debuut EP, is een verwijzing naar zijn tijd in Londen. De rapper moest even verdwijnen om zijn leven weer op orde te krijgen. Het resultaat van die periode is het Disappear-project, dat precies laat zien wie Jayboogz is, zo meent hij zelf. “In de EP ga je alles horen wat je van mij moet horen. Het is niet in een hokje te vatten, het is echt een avontuur. Vrienden van me zeggen dat het ook niet echt als een EP aanvoelt, meer als een album. Ik begon op zeven tracks, maar we zijn uiteindelijk op tien geëindigd.”
Op de EP van Jayboogz staan een aantal grote artiesten, waaronder Hef, Kevin en Frsh van de Fellas. Namen die je niet verwacht op de debuut EP van een rapper die amper een jaar in de game is. Boogz: “Het is mijn eerste project en heb nog niet veel gedaan. Zo’n naam moet een reden hebben om op die track te springen: ze zien potentie. Als Nouri speelde dan wilde iedereen komen kijken.” In de studio met de grote jongens hield Boogz zich naar eigen zeggen makkelijk staande. “Toen ik nog voetbalde was ik bij grote wedstrijden altijd zenuwachtig. Soms was het zo erg dat ik niet kon slapen. Bij rap is dat anders. Ik weet hoe goed ik ben. Ik kom die studio in en ik doe wat ik moet doen. Ik ga presteren, ik ga leveren.”
Onderscheiden
De Nederlandse rapgame is groter dan ooit, met als gevolg dat jezelf onderscheiden steeds moeilijker wordt. Toch maakt Jayboogz zich geen moment zorgen. “Ik onderscheid me door mezelf te blijven, zo moet ik me profileren. Ik moet daarin groeien en dan zullen de mensen volgen.” Op zijn EP rapt Boogz onder meer over artiesten die doen of ze van de straat zijn, maar daar eigenlijk helemaal niet vandaan komen. “Heel veel doen alsof. Ik ga mij niet labelen als een schutter als ik dat niet ben. Ik ga mij niet labelen als een boef als ik dat niet ben. Ik doe mijn eigen ding en wie me daarin volgt, volgt me. Ik heb geen tijd om naar mensen te luisteren die ik niet kan geloven.”
Wereldtop
Wat Boogz na Disappear zal gaan doen weet hij nog niet. “Ik heb geen studiosessies gedaan na het afronden van mijn EP, want ik wil dit eerst zo snel mogelijk uitbrengen. Er komen zeker nog dingen aan, maar dan moet ik eerst in een nieuw hoofdstuk zitten.” Voordat de rapper tekende bij Avalon had hij al contact met Jayh, die ook bij Avalon is getekend. “Hij staat niet op mijn EP, maar daarna komt er misschien wel een hitje aan.”
In de verdere toekomst heeft de rapper grootse plannen. “In mijn hoofd ben ik al heel ver. Ik wil gewoon heel invloedrijk zijn in de muziekbusiness van de hele wereld. Ik hoef geen grammy te winnen ofzo, maar daar wil ik wel dichtbij zijn. Ik wil het hoogste podium bereiken, de wereldtop. Dat is het doel.”
Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2023 12 28 om 075058

Boef verkocht zijn appartementen aan ex-Ajacied

NEWS feb 27, 11:47
shutterstock 2304400857

Politie bang voor wraakacties na de dood van Bigidagoe en zet alles op alles om escalatie te voorkomen

NEWS feb 27, 16:15
diddy2

Mannelijke producer klaagt Diddy aan voor herhaaldelijk seksueel misbruik

NEWS feb 27, 12:09
schermafbeelding 2024 02 27 om 134006

De zus van opgesloten Sheff G neemt zijn plaats in voor Waiting video met Fivio Foreign

MUSIC feb 27, 12:57
schermafbeelding 2024 02 27 om 190119

Adje dropt video voor '3AM in Traklab' met Gianski

MUSIC feb 27, 19:00