Romeo Donk draaide het grootste verlies van zijn leven om in de start van een veelbelovende carrière

jan 29 2018, 17:00 Random
IMG 2281
De nog maar 20-jarige Romeo Donk maakte afgelopen vrijdag zijn officiële debuut met zijn single Best Friend. De artiest was jaren geleden onderdeel van rapgroep The Hype, maar sloeg dit jaar een nieuwe weg in. Hij tekende bij Equipe Records, het label van Mo Fouradi en nam een andere sound en identiteit aan. In een openhartig gesprek vertelt de kersverse zanger en rapper over een grote tegenslag in zijn leven, de voorbeeldfunctie die hij heeft als artiest en hoe het is om te werken met artiesten die hem vroeger inspireerden.
Romeo Donk begon op jonge leeftijd al met zingen, rappen en het schrijven van zijn eigen teksten. De artiest groeide op in Amsterdam Nieuw-West en werd al snel geïnspireerd door zijn oudere broer, die ook muziek maakte. In 2014 begon de rapper en zanger echt aan zijn carrière te werken. Hij voegde zich bij rapgroep The Hype en bracht onder begeleiding van Zwart Licht allerlei muziek uit. Over die coaching vertelt hij: “Leeroy, Hayzee en Akwasi hebben mij de kneepjes van het vak geleerd. Van hoe ik een mic moet vasthouden tot hoe ik moet opnemen. Ik heb daar veel van geleerd en ik spreek Leeroy nog regelmatig. We geven elkaar feedback op tracks die we maken.”
Tegenslag
De muziek die Romeo met The Hype maakte wijkt een flink stuk af van de weg die hij nu is ingeslagen. “Ik probeerde altijd al van alles te doen omdat ik niet precies wist wat mijn sound was. De straat vond ik het allerbelangrijkste. Ik wilde vooral dat die jongens mij tof vonden.” Het omslagpunt voor Romeo was het verlies van zijn broer. “Toen ik 17 was raakte ik mijn broer kwijt door een schietincident. Ik maakte destijds vooral straatliedjes. Mijn broer zei me dat ik daar niets aan had en moest gaan zingen. Toen ben ik dat gaan oefenen. Als het leven tegen zit dan heb je twee opties. Je kan ermee gaan zitten en het zo houden of zorgen dat het een positieve draai krijgt.”
Romeo heeft duidelijk voor de laatste optie gekozen en kreeg daardoor ook steeds meer plezier in het maken van love tracks, zoals hij zijn muziek noemt. Door zijn verschillende achtergronden kan Romeo een divers scala aan tracks maken, een kwaliteit die hem onderscheid van andere artiesten in de Nederlandse hiphopscene. “Mijn sound maakt me uniek. Ik heb Kempi als voorbeeld, maar ook Jayh. Dat ligt heel erg uit elkaar en ik kan alles daartussenin maken. Ik ben op elk vlak doorontwikkeld.”
Debuut
Met zijn track Best Friend maakt Romeo Donk zijn officiële debuut in de Nederlandse scene. De artiest is al een aantal jaren bezig en maakte onder meer tracks met Kempi en DJ Dyna. Voor Best Friend heeft Romeo er bewust voor gekozen om niet samen met een grote, al gevestigde naam, de game in te stappen. “Ik wil eerst eens zien wat ik zelf teweeg kan brengen. Ik wil het publiek niet laten denken dat ik op het succes van anderen meelift. Ze moeten zien dat deze jongen zelfstandig de game in komt. Daardoor krijgen ze hopelijk een beetje respect voor me.”
Toch staat er één grote naam op het debuut van Romeo Donk: Monsif. Romeo vertelt: “Ik zat bij hem in de eerste klas, vlak voor zijn succes. Op een gegeven moment zei hij dat hij een eigen videoclip had en die had toen al drie of vier miljoen views.” Toen de twee elkaar het afgelopen jaar weer tegenkwamen had ook Romeo flink wat ervaring opgedaan in de muziek. “Ik schreef sinds de eerste klas al liedjes en dat wist hij ook. Toen hij zag dat ik serieus met mijn muziek bezig was wilde hij mij graag helpen. De klik was er gelijk en de samenwerking verliep perfect.”
Dat Romeo er nu voor kiest om zijn officiële debuut te maken heeft één duidelijke reden. “Ik heb nu een heel goed team achter me. Eerst deed ik alles alleen en ging daarbij veel te snel. Nu kan ik een stap in de game zetten met een team dat mij de goede richting op pusht.” Waar het de laatste tijd lijkt of steeds meer artiesten kiezen om zonder team te opereren is Romeo ervan overtuigd dat zijn team hem goed zal ondersteunen. “Ik wil al mijn tijd kunnen investeren in het maken van nieuwe tracks en het ontwikkelen van mezelf.”
Voorbeeldfunctie
De discussie of artiesten nou wel of geen voorbeeldfunctie hebben is actueler dan ooit. Romeo kiest voor zichzelf duidelijk partij. “Ik vind dat ik een voorbeeldrol heb. Ik praat daarbij niet over andere artiesten, maar ik vind dat mijn moeder ook mijn tracks moet kunnen delen met haar vriendinnen. Die geven het vervolgens weer door aan hun kinderen.” De muziek van de zanger moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor de allerkleinsten. “Mijn tracks moeten een boodschap hebben, maar daarbij let ik wel op de tekst. Hoe ik die boodschap breng. Mocht ik ooit grote stappen gaan zetten dan gaan kinderen je volgen. Daar ben ik me bewust van.”
Dat Romeo op zijn teksten let, wil niet zeggen dat hij het nooit over onderwerpen als seks, drank of drugs zal hebben. De zanger legt uit: “Ik blijf wel mezelf. Alles wat ik zeg is echt. Als ik het een keer over een gevoeliger onderwerp wil hebben dan maak ik dat duidelijk aan mijn doelgroep. Ik zou benadrukken dat mensen dit niet na moeten doen, omdat het echt niet cool is.”
In 2020 aan de top?
Romeo Donk heeft grote plannen voor de toekomst, maar begint klein. “Ik kan er nog niet teveel over zeggen. Mijn tweede single moet eerst maar eens uitkomen.” Wel kan de zanger verklappen dat hij met een aantal interessante samenwerkingen op de proppen komt. “Ik werk met DJ Dyna, Glowinthedark, Whiteboy, Monsif, Yajor, Problemchild, Hoodie en Krankjoram. Die laatste twee zijn echt mijn favoriete mensen om mee te werken. We klikken heel erg goed.” Hij vervolgt: Daarnaast heb ik meegeschreven aan de laatste EP van I Am Aisha, Wha Gwaan. De track Guala, met Adje en Dopebwoy, is onder andere van mijn hand.” Een andere opvallende naam waar Romeo de handen mee ineen slaat is Aliyah. De zangeres werkt op dit moment aan haar comeback en deelde begin december de track Lover & Best Friend, met Monsif. Romeo over Aliyah: “Ze is super cool. Ze is wat ouder geworden en is weer tracks gaan maken. Vroeger keek ik naar de muziek van Aliyah en Monsif en daardoor ben ik zelf ook muziek gaan maken. Dat ik nu met haar mag werken haar is heel tof.”
Aan het begin van 2019 hoopt en verwacht Romeo van zijn muziek te kunnen leven. “Ik wil dan veel shows gaan doen. Ik wil bekender worden en herkend worden op straat.” Staat de zanger in 2020 dan aan de top van de Nederlandse hiphopscene? Dat weet hij niet. “Met Gods wil.” reageert een glimlachende Romeo.
Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand