Sevn Alias: “Ik heb veel geleerd bij Rotterdam Airlines, maar nu is het tijd voor een nieuwe stap"

okt 06 2017, 18:31 Random
Breed Sevn 2
Sevn Alias is in amper anderhalf jaar van relatief kleine artiest naar één van de grootste namen in de Nederlandse rapgame gegaan. Onderweg dropte hij drie mixtapes, één album en tientallen singles en samenwerkingen. Dit jaar heeft Sevn zich ook gestort op het maken van zijn tweede album: Picasso. Zijn single Patsergedrag kwam deze week op nummer één binnen in de top 100. Tijdens zijn vakantie op Curaçao vertelt de net 21 geworden rapper over zijn doorbraakjaar, Trap Grammy, toekomstplannen, 1OAK, en zijn nieuwste album Picasso.
Doorbraakjaar
Het is 16 januari 2016. Sevn Alias staat als één van de weinige hiphop-acts geprogrammeerd op Noorderslag in Groningen. Noorderslag is geen traditioneel festival, maar eerder een showcase waar organisatoren de hoogtepunten voor de zomer alvast spotten. Sevn Alias treedt op bij de 3voor12-stage, waar het aanvankelijk stijve publiek binnen twintig minuten verandert is in een kolkende mensenmassa. Met zijn tracks Ma3lish, Mandela en Kifesh verzekert Sevn zich een plekje op de line up van alle grote festivals in de zomer. Het bleek een bizar jaar te worden voor de dan nog 19-jarige rapper, die zelf maar weinig meekreeg van zijn optredens: “Op het moment zelf heb ik daar eigenlijk weinig van meegekregen. Pas op het eind van het jaar besef je wat je gedaan hebt.” vertelt Sevn Alias aan de telefoon. “Door Noorderslag kwamen festivals als Pinkpop, Woo Hah! en Lowlands al heel snel op mijn pad, misschien te snel. Maar ik denk dat ik het goed heb gedaan.”
Ook na een bomvolle festivalzomer gaat Sevn vrolijk door met zijn machtsovername. In november viert hij de release van zijn debuutalbum Trap Grammy met een tour langs alle grote poppodia van Nederland. Hierin neemt hij Rotterdam Airlines-labelgenoot Kevin met zich mee. “Die tour was een hele ervaring. Mensen komen echt om jou te zien, dat is een ander soort liefde dan een club optreden.”
Na zo’n succesvol 2016 lijkt het logisch dat er flink wat druk op de schouders van Sevn stond voor 2017, maar niets blijkt minder waar. “Alle druk is juist van mijn schouders afgevallen. Alles was juist achter de rug en er kwamen geen verrassingen meer.”
Trap Grammy
De verwachtingen rondom het debuutalbum Trap Grammy van Sevn Alias waren hooggespannen. De rapper kijkt tevreden terug op de release van zijn eerste album, maar hij had een aantal dingen wel anders willen doen. “Het is echt een leerproces. Als ik terugkijk hoe we het hebben uitgebracht had ik wel een paar dingen anders willen doen. Meer clips schieten bijvoorbeeld.” Voor Picasso heeft Sevn ook meer zijn tijd genomen, wat vooral komt door dat de rapper zichzelf geen druk meer op zijn schouders legt. “Na 2016 stond ik weer op een nulpunt, waar ik opnieuw kon bepalen wat ik allemaal wilde gaan doen.” Op het begin vond Sevn dit best lastig: “Ik wilde zoveel kanten op en zoveel dingen doen. Ik kwam er niet echt uit. Maar op een gegeven moment ben ik gewoon gaan leven en dingen gaan doen die ik wilde doen.” Dat is duidelijk te zien, want er zijn weinig rappers zo productief als Sevn Alias.
De diversiteit van Sevn Alias
Sevn heeft in 2017, inclusief zijn album Picasso, meer dan 40 tracks uitgebracht. Bovendien blijft de rapper niet bij één stijl in zijn nummers. Sevn gaat van donkere trap platen naar dansbare club tunes en alles daartussen in. Op veel nummers werkt de rapper samen met andere artiesten. “Ik geloof dat ik van iedereen wel wat kan leren. Daarnaast ben ik opgegroeid met heel veel verschillende muziekstijlen.” Hij vervolgt: “Ik voel geen druk om alleen maar tracks te maken die mensen op dat moment willen. Waarom zou ik, als ik het goed vindt klinken, iets niet uitbrengen?”
Picasso
Die mentaliteit heeft Sevn doorgezet op zijn nieuwe album Picasso. Voor het album trok de rapper een heel blik aan artiesten en producers open. Zo komen o.a. Kevin, Lil Kleine, Boef, Kempi en zangeres Maan langs die op beats rappen en zingen van Esko, Jack $hirak, Ramiks en Spanker. Het bleek daarom ook nog even puzzelen om tot de definitieve tracklist van Picasso te komen. “Voor het album zat ik vaak met Esko, maar in de laatste weken heb ik zoveel tracks gemaakt, dat hij uiteindelijk niet zo heel veel op het album staat. Uiteindelijk heb je zoveel tracks dat je keuzes moet gaan maken.”
Sevn gaf in het verleden wel eens aan dat hij zijn unieke ‘Sevn-sound’ nog niet had gevonden, maar dat is met de komst van Picasso verleden tijd. Sevn: “Ik heb een mix gevonden tussen Trap Grammy en Twenty Four Sevn tapes. Picasso is wel echt rap, maar ik heb geprobeerd wat meer saus eraan te geven. Het is van alles wat, maar wel met een rap-vibe.”
De naam van het album komt ook voort uit de diversiteit van Sevn. “Picasso is een album dat veel vertelt en alle kanten op kan gaan, maar het komt wel bij elkaar als een plaatje. Mensen moeten het uiteindelijk wel kunnen herkennen als een Sevn Alias-plaat. Dat is een beetje hoe Picasso schilderijen ook in elkaar zitten.”
1Oaktober
Picasso is het laatste album wat bij Rotterdam Airlines zal uitkomen. Sevn kijkt toch positief terug op de afgelopen twee jaar: “Dat was een goede tijd. Ik heb veel geleerd en ben veel gegroeid, maar nu is het tijd voor een nieuwe stap.” Die nieuwe stap komt in de vorm van zijn eigen label: 1OAK. Sevn heeft al een aantal veelbelovende jonge rappers getekend, die hij zal begeleiden. “Ik wil gewoon niet dat die jongens op het verkeerde pad terechtkomen, dat ze de verkeerde beslissingen nemen in het leven.” Toch is het best opmerkelijk, een artiest van net 21 die nu al jong talent gaat begeleiden. De vergelijking met Kees de Koning (46) en Jiggy Djé (36) is dan ook snel getrokken, maar Sevn weet zeker dat hij zijn artiesten kan begeleiden: “Voordat ik in deze hele game kwam was ik al met rappers. Ik kon daar zien wat ik wel en niet wilde en welke fouten ik niet moest maken. Die ervaring kan ik gebruiken.”
Een hoogtepunt in de carrière van Sevn was zijn megahit Gass. De samenwerking met BKO, Jairzinho en Jason Futuristic ging vier keer platina en kwam uit op het label-album Gate 16. Toch is niet Sevn niet direct van plan om een gezamenlijk album uit te brengen met de rappers van 1OAK. “Dat zien we wel. Het is nu 1Oaktober en we gaan veel muziek met elkaar maken. Wat er uit voort komt zie je wel in de loop van het jaar.”
Londen
Ook solo blijft Sevn de komende tijd hard aan de weg timmeren. De rapper is de laatste tijd veel in de Engelse hoofdstad Londen te vinden. “Ik chill daar gewoon, ik ben niet zozeer bezig met het maken van muziek, ik laat mijn gezicht vooral zien.” vertelt Sevn. Hij vervolgt: “Mensen kennen mijn muziek hier ook, Gass bijvoorbeeld. De laatste tijd ben ik veel met Section Boyz. Die zijn eerst hier geweest en daarna ben ik die kant op gegaan.”
Een Engelstalig album lijkt dan ook een volgende stap in de carrière van Sevn. Zowel op Trap Grammy (Who Dat) als op Twenty Four Sevn 3 (Mandem) stonden al tracks die duidelijk geïnspireerd waren op de populaire Britse-grime sound. “Ik denk dat het wel te verwachten is. Want ik heb al een aantal tracks liggen die misschien wat zouden kunnen worden.” Volgens Sevn blijft het dan niet alleen bij snelle grime-beats: “Ik maak gewoon muziek en ik zie wel wat eruit komt. Ik maak iets niet omdat het moet of omdat ik daar mee bezig wil zijn, ik maak het omdat ik het tof vindt.”
Zijn album Picasso is nog maar net af, maar Sevn is alweer bezig met andere dingen. Naast zijn sessies in Londen werkt de rapper aan een remix van Gass, die naar eigen zeggen “Zeker dit jaar nog uit gaat komen”. Daarnaast heeft hij ongetwijfeld alweer nieuwe Nederlandstalige tracks in de maak. De misschien wel drukste en meest diverse rapper van Nederland gaat vrolijk door.
Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2023 10 28 om 120324

Boef komt niet van villa in Almere af dus haalt hij gigantisch bedrag van de vraagprijs af

NEWS jun 19, 10:55
schermafbeelding 2024 06 19 om 130706

Marokkaanse en Spaanse voetbalfans keren zich tegen Lamine Yamal wegens "provocerende" voetbalschoenen

NEWS jun 19, 12:30
schermafbeelding 2023 07 26 om 162403 64c12c935611b 665ef73d3491e

Bondscoach Didier Deschamps bevestigt operatie van Kylian Mbappé

NEWS jun 19, 10:40
schermafbeelding 2024 06 19 om 140438

Ajax wilde Elia naar Amsterdam halen, maar hij was ervan overtuigd dat hij dat niet zou overleven

NEWS jun 19, 12:55
mbappe nose

Mbappé verschijnt eerder dan verwacht terug op het trainingsveld, laat masker achterwege en laat zien hoe zijn neus eruitziet

NEWS jun 19, 19:45