Rotjoch & DroVideo: “Cirkels is onze kans om aan te tonen dat wij hele vette films kunnen maken.”

Donderdag 21 januari is het zover. Dan zal de shortfilm ‘Cirkels’ online te zien zijn. Een film die zich voornamelijk wil richten op de top 600. De top 600 is een lijst gemaakt door de gemeente Amsterdam. Op de lijst staan voornamelijk draaideurcriminelen, die volgens de gemeente Amsterdam zich moeten focussen op de drie W’s. Deze W’s staan voor ‘wonen’, ‘werken’ en ‘wijf’ of netter gezegd; wederhelft. Volgens burgemeester van der Laan weten deze draaideurcriminelen vaak niet hoe zij om moeten gaan met vrouwen. Daarom wilde hij een film waar deze draaideurcriminelen, maar ook jongeren an sich een voorbeeld aan kunnen nemen. Voor het maken van deze film schakelde hij de hulp in van Angelo Diop en Dwight Burnet, beter bekend als Rotjoch en DroVideo. Rotjoch: “Als je de drie W’s op orde hebt, heb je meer stabiliteit in je leven, waardoor je minder snel kans hebt om in dat milieu terecht te komen. Dat wonen en werken is logisch, maar de burgemeester vroeg ons vooral te kijken naar de omgang met vrouwen.”

Dat was voor Rotjoch en Dro geen probleem. Beiden komen ze uit gezinnen bestaande uit voornamelijk vrouwen. En ook zien zij weleens op wat voor een manier bepaalde mannen met vrouwen omgaan. “Dat soort jongens moet je niets opleggen, mijn idee was om ze liever iets te geven waar ze over kunnen nadenken”, zegt Rotjoch. De film is in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Beide heren zijn weleens in aanraking geweest met justitie, dus het was voor hen een uitgelezen kans. “Ik heb een-op-een gesprekken gehad met de burgemeester en gaf hem mijn oprechte mening. Toen we op dezelfde golflengte zaten, zijn we gaan schrijven. Ik denk dat het de eerste keer is dat ze het verhaal laten vertellen door mensen van de andere kant. Elk jaar geven ze geld uit aan preventiefilmpjes, maar ze slaan vaak de plank mis.”

Nu is daar Cirkels. De eerste korte film van Rojoch en Dro, die gaat over verkeerde beslissingen nemen, de foute keuzes maken en de gevolgen daarvan. Het is een voorlichtingsfilm die niet moet lijken op een voorlichtingsfilm, vertellen de mannen. “We hebben er lang over moeten brainstormen. Hoe kunnen we dit verhaal in een korte film duidelijk maken? We hadden genoeg budget om de productie uit handen te geven. Dat wij dan alleen het verhaal zouden schrijven en dan ook nog een scenarist zouden huren. Maar ergens gaandeweg hebben we besloten dat we alles zelf gaan doen. Ook al zouden we de mist ingaan, we zijn dan wel een leerervaring rijker. We zijn gewoon twee boys uit de Bijlmer die nog nooit een film hadden gemaakt. Nog nooit op een professionele filmset hebben gestaan. We zijn ook tegen zoveel dingen aangelopen tijdens het proces.”

Ook voor de gemeente Amsterdam was het een riskante keuze. Zij hadden in de eerste plaats namelijk Jim Taihuttu van Habbekrats gevraagd een fictieve film te maken over de top 600. Aangezien Taihuttu met zijn Yellow Claw de wereld aan het entertainen is en daarnaast al wat films op de plank heeft liggen met Habbekrats, stuurde hij de gemeente door naar Rotjoch. Die laatste is toen met Dro video, bekend van zijn videoclips in de hiphopscene, een week naar een bungalowpark gegaan om daar het scenario te bedenken en te schrijven. Toch lastig lijkt me, iemand die vooral videoclips maakt en dan nu opeens een film aan elkaar moet plakken. “Bij videoclips maakt het niet uit als het niet klopt, zolang het er maar vet uitziet. Dat is wat artiesten willen. Bij films is dat anders. Je moet het voor kijkers logisch laten lijken. De continuïteit is belangrijk en ook het geluid. We hebben bijna alles gedaan met onervaren mensen, behalve het geluid”, vertelt Dro.

Dus ook de cast is onervaren, op een aantal na, die in reclames hebben gespeeld, bijrollen hebben gehad of uit het theater komen. De hoofdrolspelers zijn wel geheel onervaren. Een van hen, Jeremy Deekman, zou je misschien kennen als Jerretje op Facebook. De ander is zanger Jayh, die voor de film gebruik maakt van zijn echte naam, Jaouad Ait Taleb Nasser. “Ik werd een keer ’s ochtends vroeg om half 8 wakker gebeld. Het was Jayh die zei dat hij online gelezen had dat ik een film zou maken en dat hij ook in films wilde spelen. En als hij het dan voor het eerst zou doen, dat hij het wilt doen met iemand die dicht bij hem staat”, zegt Rotjoch. “Leuk”, vertelt Rotjoch verder. “Maar dan moet je wel auditie gaan doen.” Toch vonden ze iemand een tikkeltje beter dan Jayh. Zodoende hebben ze ervoor gekozen om met beiden een uurtje te zitten en ze een paar opdrachten te geven. “Jayh heeft die andere jongen zodanig afgemaakt, dat toen ze wegliepen, wij het eigenlijk al wisten.”

IMG_1356

Audities houden. Ook iets totaal onbekend voor de makers van de korte film. Ze huurden een theaterzaal en pas na de tweede auditie zaten ze er een beetje in. Via oproepen online waren er acteurs op de audities afgekomen. “Het grappige van die audities was ook dat er mensen langs zijn gekomen die je gewoon kent van tv en die in allemaal bekende dingen hadden gespeeld”, zegt Rotjoch. “Maar, weet je wat het is”, vervolgt Dro. “Als je een film maakt en je zoekt een criminele Marokkaan, dan heb je twee keuzes. Of je neemt een opgeleide acteur die een criminele Marokkaan kan spelen. Of je neemt iemand die uit dat milieu komt, wat ambities heeft om te gaan acteren en de feeling met heeft. Er waren bekende mensen van tv, goede acteurs, maar als ze het bij mij moesten overbrengen, dan voelde het niet goed.”

Verder speelt ook nog Rodney Glunder in de film. Ex-kickbokser die ook te zien is in de serie Vechtershart op NPO 3 en Bon Bini Holland de film met een hoofdrol van Jandino Asporaat. “Hij speelt in de film de oom van Jayh, die hem de hele tijd uit de gevangenis ophaalt. Hij is zelf ook vader dus kon zich goed in zijn rol verplaatsen”, vindt Dro. Dan heb je ook nog Farieda Smith “Zij blies ons totaal weg bij de audities” en Samantha Wielkens met wie de makers eerder hadden gewerkt bij 101TV. “We hadden haar eerst gevraagd om bij de audities aanwezig te zijn, vanwege haar ervaring in het theater. Maar toen we niemand geschiktst voor de rol konden vinden, zijn we haar gaan checken.” Ook Keweul Hailand speelde een grote rol. Niet in de film, maar vooral bij het productieproces. “Hij deed eigenlijk alles. Hij notuleerde, maar was ook opnameleider. Hij was ook de derde van ons, in de zin van, als wij een discussie hadden en Keweul was het met één van ons eens. Dan was hij zeg maar de doorslaggevende factor”, vertelt Rotjoch nog.

De film gaat dus over de overwegingen bij het maken van een keuze. Vaak een slechte keuze en wat de uitkomst daarvan zal zijn. Beiden mannen zijn er mee bekend, maar hebben zelf ook een punt in hun leven gehad waardoor zij het straatleven achter zich hebben gelaten. Bij Rotjoch was het na het halen van de sollicitatierondes bij BNN. “Ik was depressief en dacht: fuck deze shit. Ik kwam een vacature tegen voor filmmaker bij BNN. Ik werd opeens aangenomen en dat ging allemaal best wel vanzelf. Dat was ook nog niet het punt, pas toen ik daar zat en ik een heel andere wereld terecht was gekomen, gingen er ook dingen om mij heen veranderen. Je komt toch opeens op tv, mensen dachten dat ik direct al miljonair was, wat totaal niet zo was, ik verdiende geen flikker in het begin. Maar toen ik daar twee jaar zat, toen was er echt iets in mij geknapt. Ik zei tegen mezelf ‘fuck it’, ik ga volledig hiervoor, fuck streetlife. Ik heb mezelf blootgesteld aan dit nieuwe milieu en daar ga ik voor. Dat was mijn grootste keerpunt.” Het is uiteraard speculeren, maar wat zou Rotjoch gedaan hebben als hij geen BNN had. “Veel van mijn vrienden met wie ik ben opgegroeid zijn dood. Er is dus een kans dat dat misschien met mij ook zou zijn gebeurd. Ik weet wel dat toen ik op straat dingen deed, ik er nooit echt wilde zijn. Ik vond het niet tof. Het moment dat je erin zit is de wereld heel klein.”

Bij Dro was het een heel proces. Hij leerde Rotjoch kennen rond de tijd dat Hydroboyz werd getekend bij Mucho Dinero. Hij was er altijd bij, maar had niet per se een functie. Rotjoch wist dat hij clips maken interessant vond en duwde hem een camera in zijn handen. “Dat was wel het moment dat ik gekozen had. Rotjoch zei dat ik een logo moest maken en daardoor kreeg ik structuur in wat ik wilde doen. Het was eerst een hobby, dus de keuze was eigenlijk snel gemaakt. De straat trok nog wel aan mij, maar ik ben sterker geworden. Ook dacht ik, hij geeft mij een camera van een paar duizend euro. Dat zou niemand doen. Maar het was motivatie. Ik had ook die camera kunnen teruggeven en zeggen fuck dit.”

Rotjoch vertelt verder dat zij samen nog weleens workshops doen in detenties. Jonge jongens met heftige straffen komen ze daar tegen. “Onze workshops gaan altijd over motivatie, dat je je ambities weet te vinden in het leven. Als je niet weet wat je leuk vindt dan zit je in een bubbel.”

Dan weer terug naar de film. De korte film. Er was genoeg materiaal om er een lange film van te maken, maar daar was de tijd niet voor. De korte film moest gemaakt worden binnen de kaders die de gemeente met Rotjoch en Dro had afgesproken. Uiteindelijk is het maken van een lange film wel iets wat de twee creatievelingen in de toekomst willen doen. Maar het is moeilijk voor ze, zegt Rotjoch. “Het is onze eerste film. We hebben echt ons best gedaan en ik hoop dat ze de potentie zien van wat wij eventueel in de toekomst kunnen doen. Ik heb al eerder stappen proberen te maken voor een film maar voor mensen van ons profiel zijn de deuren van filmfondsen volledig dichtgetimmerd. Doordat ik een-op-een met de burgemeester kon spreken heb ik de financiën kunnen binnenhalen. Dit moet onze kans worden om aan te tonen aan de filmfondsen en financierders dat wij hele vette films kunnen maken.”

Rotjoch geeft verder nog een shout out naar de burgemeester voor het niet al teveel bemoeien bij het maakproces van de film. Ook omdat zij het op een eigen manier mochten uitbrengen. Dat betekent dat 21 januari de film te zien is op www.cirkelsdefilm.nl. De officiele soundtrack is gemaakt door D-Double en Sevn Alias en de officiele trailer vind je hier.

Tekst: Charisa Chotoe
Foto: Davey Jones

X