Ryan Babel legt zijn Afellay-diss uit: “Als je als ex-voetballer de Johan Derksen gaat uithangen…”

Er was veel te doen rondom de diss van Ryan Babel in de richting van Ibrahim Afellay. De twee speelden samen in het Nederlands Elftal en de diss kwam voor veel mensen, inclusief Afellay zelf, als een verrassing. Gisteren in de livestream van Kick ‘t Net, de voetbaltalkshow van Armin Shah en Jefferson Osei, gaf Babel uitleg.

“Je bent eigenlijk van dezelfde generatie. Dus je ziet zo’n persoon als je voetbalmattie. Je deelt dingen die heel veel mensen niet weten. Je praat over dingen die mensen niet weten. Dus je bent met elkaar in vertrouwen, begrijp je? En heel veel voetballers die stoppen met voetbal worden analist. I don’t judge, maar ik heb wel zoiets van: blijf gewoon jezelf. Weet waar je vandaan komt, weet wie je collega’s waren en weet wie vroeger je matties waren,” houdt de voetballer het nog vrij vaag in eerste instantie.

Uiteindelijk wordt hij toch verleidt om het hele verhaal te vertellen. Zo vertelt hij dat hij niet kan begrijpen dat Afellay nu meedoet met de media, terwijl hij in zijn voetbaljaren een hekel aan de media had: “Je bent zélf voetballer geweest. En dan ga je nu aan tafel zitten, draai je je tong en neem je een heel ander personage aan. Dan ben je gewoon niet meer herkenbaar.” Ook zegt hij dat hij niet de enige is die dit gevoel heeft over Afellay: “Niet alleen ik, hè! Ik praat voor heel veel voetbalcollega’s die nog steeds voetballen. Iedereen kijkt elkaar aan van: wat is er gebeurd met die man?”

Verderop in het gesprek wordt nog wat duidelijk waar het sentiment van Babel vandaan komt. In aanloop naar het vorige EK werd er natuurlijk gesproken over de selectie die mee moest. Uiteindelijk viel Babel buiten de boot en naar eigen zeggen hoort dat bij voetbal, maar werd hij door verschillende mensen in de media helemaal belachelijk gemaakt: “Ik loop lang genoeg mee om te weten dat die shit zo werkt. Alleen was ik in dit geval teleurgesteld in de manier waarop hij mee deed in de manier waarop analisten mij probeerden belachelijk te maken. Dat vond ik gewoon teleurstellend.”

Ten slotte haalde hij Johan Derksen nog aan, die volgens Babel hét voorbeeld is van iemand die hem belachelijk maakte: Hij heeft een platform en mensen zijn gek genoeg om te luisteren naar wat hij allemaal uitkraamt. Maar dat neem je minder serieus. Maar als je ex-voetballer bent en je gaat Johan Derksen uithangen, dan verlies je het een beetje. Dat was het eigenlijk meer.”

Check het gesprek hier.