🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Sammie Sedano: “Werken, packs moven en naar school gaan. Dat was mijn leven”

De Rotterdamse Sammie Sedano staat bekend om zijn rauwe teksten en muziek. Eind 2016 maakte hij zijn debuut bij het grote publiek met het project ‘De Nachtapotheker’ en sindsdien heeft hij niet stil gezeten. Afgelopen vrijdag heeft de 26-jarige artiest zijn tweede project genaamd ‘Zwart Goud’ uitgebracht. Wij spraken Sammie Sedano over onder andere zijn keuze voor muziek en artiest zijn, zijn bezoek aan Colors Berlin en zijn nieuwe project.

Het zijn van artiest
De eerste aanraking met muziek voor Sammie was op twaalfjarige leeftijd. In die tijd was rauwe hiphop populair in Nederland, iets dat later ook invloed zou hebben op het maken van zijn tracks. Door zijn broer is hij begonnen met rappen: “Dat was in die tijd van ML75. Mijn broer rapte ook, daardoor kwam ik ook een beetje in dat wereldje terecht. Op een gegeven moment ging ik mijn eigen tracks maken en bracht ik die op Soundcloud uit.” De muziek die Sammie Sedano maakte, werd niet direct opgepakt. Het paste niet bij de sound die op dat moment gaande was in Nederland: “In Nederland was ik één van de weinige die trap uitbracht, maar het werd niet echt opgepakt. Ik denk dat mensen nog niet helemaal wakker waren, ze waren er nog niet klaar voor. Mijn muziek was toen nog een beetje te rauw en te hard. Ik wist dat de muziek die ik maakte mij beperkte, maar het was gewoon wat ik wilde maken op dat moment. Ik wilde gewoon die trap-shit doen.”

Inmiddels is Sammie Sedano getekend bij Sony Music en neemt hij naast het maken van muziek ook het artiest zijn serieus. Dat laatste is zeker niet altijd het geval geweest, vertelt hij: “Ik heb bijvoorbeeld nooit Instagram gehad, dat soort dingen waren echt niets voor mij. Stap voor stap leer ik steeds beter om te gaan met de andere aspecten van het artiest zijn en zie ik ook heel erg de waarde er van in. Ik kijk op naar hoe artiesten als Skepta en A$AP Rocky zich profileren, zij combineren “high-end merken” met het maken van muziek. A$AP Rocky werkt bijvoorbeeld met Mercedes Benz samen, dat zijn wel goals. Hij staat voor een bepaalde cult, een bepaalde klasse. Toen viel het kwartje bij mij en realiseerde ik mij dat ik er misschien ook moet uitzien alsof ik een Mercedes Benz heb. Misschien moet ik toch nét iets verder gaan dan mijn trainingspak. Met dat soort dingen ben ik nu heel bewust bezig.”

Sammie Sedano

Vorig jaar heeft Sammie Sedano de keuze gemaakt om zich vol op zijn carrière als muzikant te storten. Dat was niet altijd een makkelijke keuze, maar zijn passie voor muziek heeft voor hem de doorslag gegeven: “Ik organiseerde bijvoorbeeld ook evenementen of was programmeur van een festival. Dat ik bij Sony Music die artist deal tekende, was wel echt een omslagpunt. Het drong tot mij door dat je een “normale” baan altijd nog kan doen. Toch was het best wel eng, ik ben iemand die altijd op meerdere paarden wedt. Hef zegt in een nummer “Je kan gaan werken, packs moven en naar school gaan”, dat was een beetje mijn leven. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan moet je een keuze maken wat je het liefst wilt. Dat is voor mij muziek.”

Rauwe onderwerpen
De onderwerpen waar Sammie Sedano over rapt, zijn niet altijd even radiovriendelijk. Op zijn eerste grote project ‘De Nachtapotheker’ combineert hij de rauwe Rotterdamse sound met onderwerpen die zich op dat moment in zijn leven afspeelden, zo vertelt hij: “In eerste instantie was hij nog veel rauwer. In de tijd dat ik die tape maakte, zou ik ook niet weten waar ik anders over zou willen rappen. Ik zou geforceerd lovesongs kunnen gaan maken, maar op dat moment was dat mijn leven niet. Al die shit waar ik over rap, daar was ik normaal mee bezig. Ik deed muziek gewoon er bij, het is een soort ander leven.”

Wie naar Sammie zijn muziek luistert, weet al snel hoe zijn “andere” leven er uit zag: “Toen ik een jaar of zeventien was, was er voor mij eigenlijk geen andere optie dan naar buiten gaan en onzin doen. Inmiddels is het zo dat je met verschillende creatieve dingen toch heel veel kan bereiken, dat biedt opties voor jongeren. Je hoeft niet meer stoer te zijn tegenwoordig. Ik ben niet perse een gangsterrapper, want ik ben een heel vrolijk persoon. Ik heb echter wel dat verleden.”

Hij gaat verder: “Ik begin uit dat profiel te groeien, dat wekt ook nieuwe inspiratie op bij mij. Ik ben niet meer die jongen, ik ben niet voor altijd een straatschoffie. Vroeger draaide alles bij mij om geld. Het draaide om status. Ik kom uit Rotterdam-Noord en daar is sowieso altijd gedoe, als je naar buiten gaat is er altijd wel iemand die wat nodig heeft. De Thalys rijdt er vlak langs, dus er zijn veel Fransen die iets willen. Dat was dat ding toen onder mij en mijn vrienden, dus het was logisch om daar over te gaan rappen. De helft van mijn vrienden zit er nog in, maar anderen zijn ondernemingen gestart en hun doel achterna gegaan. Voor mij is dat muziek, ik hoop dat ik niet meer verleid wordt.

Internationale Sound
Eén opvallend moment in de carrière van Sammie Sedano was zijn sessie bij het Duitse Colors. Tijdens een Nederlandse week mochten Yung Internet, Yung Nnelg en Sammie Sedano op het internationale platform laten zien wat zij konden: “Ze waren op zoek naar artiesten die Nederland konden vertegenwoordigen en via Sony zijn ze bij mij gekomen. We gingen met de auto naar Berlijn en toen ik daar aankwam, moest ik gelijk mijn sessie doen. Ik vroeg mij af of zij eigenlijk wel wisten wat ik doe, Colors is een super muzikaal platform waar artiesten als Goldlink en Jorja Smith langs komen. Eigenlijk heb ik de nacht van tevoren pas besloten dat ik echt ging rappen, ik speelde zeker met de gedachte om iets soulish te laten zien. Ik besloot me niet aan te passen, ze hadden me niet voor niets uitgenodigd. Uiteindelijk werd het super goed ontvangen, de mensen die daar zaten vonden het erg dope. Ik stond op het zelfde platform als grote internationale artiesten mijn ding te doen, ik begreep het eigenlijk ook allemaal niet meer.”

Om uiteindelijk internationaal iets te bereiken, is zeker een doel van Sammie: “De sound die ik wil neerzetten, sluit niet direct aan bij wat er in Nederland gaande is. Ik hoor vaak dat ik meer een Europese of Amerikaanse sound heb dan perse een Nederlandse. Maar die taalbarrière is wel een dingetje, mijn Engels is niet fantastisch.” Toch lijkt het voor de hand te liggen voor Sammie Sedano om zich eerst te focussen op de Nederlandse markt en hier meer bekendheid te krijgen. Iets waar hij in het verleden nog wel eens steekjes heeft laten vallen: ”Het liefst wil je dat zoveel mogelijk mensen luisteren, maar ik had mijn verwachtingen nooit echt heel hoog zitten. Ik weet dat ik geen miljoen streams in een week ga halen. Ik heb wel steken laten vallen in dat stukje marketing, het laten zien dat je artiest bent. Ik wilde mijn gezicht zo min mogelijk laten zien, ik dropte toch op Soundcloud. Als ik in het verleden ooit eens zou verschijnen op Opsporing Verzocht, zou iedereen weten wie ik ben. Ik zit echter niet meer in dat wereldje, dan is het toch leuker om jezelf te laten zien.”

Zwart goud
Afgelopen vrijdag bracht Sammie Sedano zijn project ‘Zwart Goud’ uit. Het project bevat 8 nummers en is in zijn geheel geproduceerd door DAYLE. Sammie is al een lange tijd bezig met het project: “Volgens mij ben ik al bezig met dit project sinds 2015. Ik wilde de hele plaat met één producer maken, maar dat kost tijd. Er zijn natuurlijk ook heel wat nummers niet op gekomen.” Het project is een vervolg op ‘De Nachtapotheker’, maar toch zijn er zeker verschillen te horen, vertelt Sammie: “De sound van DAYLE is iets muzikaler, waardoor hij mij heeft uitgedaagd om meer te doen dan alleen te rappen. Dat hoor je zeker terug op het project. Ik denk dat ik iets meer van mijzelf heb gegeven, de onderwerpen zijn wat rustiger en mellow. Maar uiteraard laat ik ook lekker boze shit horen, dat blijf ik doen.”

De naam ‘Zwart Goud’ is een synoniem voor olie. Het staat voor de brandstof die Sammie door het leven sleept: “De nummers vertellen hoe ik kijk naar basisonderwerpen als loyaliteit, liefde of geld. Er staat ook een nummer op dat gaat over het feit dat ik er nog steeds sta, langzamerhand gaat mijn leven de betere richting op. Ik heb die bullshit achter mij kunnen laten, dit ben ik. Dit is wat mij draaiende houdt.” Snel tevreden is Sammie Sedano niet, maar dat hij kan doen wat hij wil doen, maakt hem een gelukkig persoon: “Ik ben best wel een moeilijk persoon, ik ben eigenlijk nooit tevreden. Ik ben blij met de muziek zelf en het project wat ik heb neergezet. Het feit dat ik nu kan doen wat ik wil doen, maakt dat ik voor mijn gevoel al geslaagd ben als artiest. Ik kan nu tegen mijn moeder zeggen dat ik artiest ben en mij niet meer met andere shit bezig houd.”

Tekst: Tim de Ridder | Foto’s: Esmeralda Engels

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X