School TV zet belachelijke stereotypering van rapper neer: “Ik ben k**lo fatsoenlijk”

Iedereen die zich beweegt in de hiphop scene, als fan, artiest of een ander beroep, weet dat de Nederlandse omroepen het genre nog steeds niet serieus nemen. Ondertussen weten ze wel dat het populair is bij jongeren en kinderen, dus willen ze wel mee eten en dat gaat heel vaak fout.

Dit keer is het NPO Zappelin die de fout in gaat met hun programma De Boterhamshow van School TV. Influencer Sigourney aka More Than A Mom laat op haar Instagram beelden zien van het kinderprogramma. In De Boterhamshow, waarin poppen de hoofdrol spelen, zien we een pop die een rapper moet voorstellen. De ‘rapper’ heet Brave en zegt dat hij “kaolo fatsoenlijk” is, gevolgd door “wij rappers zeggen kaolo”. Sigourney legt uit, voor de mensen die het niet weten, dat ‘kaolo’ een Surinaams scheldwoord is, dat je vooral niet leert aan kinderen. In het programma zegt het figuur ook dat ‘kaolo’ ‘heel erg’ betekent.

Sigourney denkt dat een gebrek aan diversiteit achter de schermen ervoor heeft gezorgd dat dit heeft kunnen gebeuren. Er was schijnbaar niemand die door had dat dit niet kan en aan de bel kon trekken voordat het uitgezonden werd. Niemand die het wel van te voren heeft gezien heeft de moeite genomen om te onderzoeken wat het woord betekent en zodoende kon dit uitgezonden worden in een kinderprogramma van School TV. Check het programma hierboven, vanaf 07:09. Hieronder zie je het commentaar van Sigourney.