Sony is begonnen muziek van Soundcloud af te halen

De strijd om rechten en geld wordt steeds groter in de muziekindustrie. Dit jaar zijn er al verschillende aanklachten om rechten geweest, proberen verschillende streamingdiensten elkaar te overrompelen en wilt iedereen zoveel mogelijk geld verdienen op elke seconde muziek die uit wordt gebracht.

Zodoende lijkt Soundcloud het volgende slachtoffer te worden in de strijd.

Sony is namelijk begonnen om muziek, van verschillende artiesten onder hun label, te verwijderen van Soundcloud. De reden voor dit proces is het ontbreken van een gunstig verdienmodel op Soundcloud. Beide partijen zaten nog aan de onderhandelingstafel, maar na mislukte pogingen werd gisterenavond besloten om het claimproces in gang te zetten.

Zo werd er al muziek verwijderd van onder andere Adele en Passion Pit. Dit is voor beide artiesten niet erg nadelig, want zij waren sowieso niet actief op de streamingdienst.

295236_html_1d7b086b

Een artiest op wie het meer impact heeft gehad, is Miguel. Hij laat namelijk regelmatig van zich horen op Soundcloud. Zo dropte hij onlangs een ‘verrassings-EP’, maar ook deze werd verwijderd van de streamingdienst. Uiteraard zal dit voor meerdere artiesten gevolgen hebben, want Soundcloud is voor de consument een interessant en zeer toegankelijk medium.

Het is echter nog niet duidelijk of dit een permanente oplossing van Sony is voor het inkomstenprobleem. Wel is de streamingdienst aan de slag gegaan om veranderingen teweeg te brengen om zodoende wel inkomsten te kunnen genereren. Wat dit voor gevolgen zal hebben voor de toekomst zal in de komende tijd duidelijker worden.

7 May