SoulTrash: “Winne was net een bezorgde vader, maar we zijn koppig geweest.”

Soultrash, de verzamelnaam van zes creatievelingen uit Amsterdam-Zuidoost, is een collectief met veel kanten. Rappers T.Milan (tevens producer), Lost en Blok wonnen samen met producers CRZE, Stoep en Bri All1ne in hun eerste jaar de Grote Prijs van Nederland. Wij spraken de groep in hun studio in Amsterdam-Zuidoost over coaching van Winne, hun dromen en het zijn van een tegenstroming.

De mannen van Soultrash zijn nog helemaal niet zo lang bij elkaar. De groep ontstond bijna twee jaar geleden in Amsterdam-Zuidoost, in Buurthuis No Limit. Bri All1ne, ook DJ van de groep, gaf daar een cursus beats maken waar T.Milan, Lost, CRZE en Stoep op af kwamen. “Soultrash is eigenlijk een vervolg op de workshop. Dit is het groepje dat is blijven hangen.”, vertelt Bri All1ne.

Soultrash kan je kennen van tracks als Why Stressen (met Ray Fuego), Wat Gaan We Doen, Move (met Ghqst) en Alles Op Alles. De platen zijn maar moeilijk in een genre te vatten. Een ding is wel duidelijk: de muziek van de jongens is niet mainstream te noemen. Stoep: “Ik denk dat het verschil vooral zit in levensstijl. We hebben een hele andere levensstijl, dus we maken ook andere muziek met andere inhoud. Wij hebben het vooral over de levenservaringen en het hard werken” De inspiraties van het collectief zijn enorm divers. Producer Stoep luistert graag naar muziek uit de UK, T.Milan en Bri All1ne zijn Boombap-liefhebbers en Blok (opmerkelijk genoeg de jongste van de groep) haalt zijn inspiratie uit Mobb Deep en de Wu-Tang Clan.

Winne(n)
Afgelopen jaar deed het collectief mee aan de Grote Prijs van Nederland, met succes. Soultrash kwam als winnaar uit de bus. Het juryrapport sloeg de spijker op zijn kop: “Deze Amsterdamse groep brengt een vernieuwende, tikkeltje experimentele sound en is bijzonder creatief. Live is de act energiek en snoeihard.” Met de overwinning kreeg de groep de kans om hun snoeiharde liveshow te laten zien op Kaftival en Parkpop. Over die festivals vertelt Bri All1ne: “Je komt wel op plekken waar mensen denken: wie zijn deze guys? Maar als die host dan zegt: Deze groep heeft de Grote Prijs van Nederland gewonnen, dan zijn mensen toch wel geneigd om sneller te blijven staan.” T.Milan: “Als je de Grote Prijs hebt gewonnen dan luisteren mensen sneller naar je. Het opent deuren.”

Naast de optredens op grote festivals belandde de groep ook in een ontwikkelingstraject met Winne. Lost: “Muziek maken konden we al, maar Winne leerde ons dat het ging om meer dan alleen muziek. Je bent een experience aan het verkopen, niet alleen je muziek.” Bri All1ne: “Je merkt ook dat Winne niet alleen een rapper is. Hij is een kunstenaar. Bij kunstenaars gaat het om het grote plaatje: Zijn product zo groot en goed mogelijk naar buiten brengen.” Lost: “Winne vertelde dat alles een reden heeft. Hij heeft een waarom voor al zijn creatieve beslissingen. De cover van Winne Zonder Strijd, de release van zijn eerste videoclip, noem maar op.”

De coaching van Winne heeft de jongens doen beseffen dat het niet alleen maar gaat om zoveel mogelijk harde tunes uitbrengen, maar ook om randzaken. Zo heeft Soultrash hun eigen kleding en zijn ze meer tijd gaan besteden aan artwork. Bij de Strictly Fyah EP had Winne zijn twijfels. Lost: “Bij deze EP zijn we koppig geweest. Winne was net een bezorgde vader: moeten jullie dit wel doen? Wij zijn niet bang om te vallen. Sterker nog: als we vallen, laten we dan goed vallen. Dan kan je later vertellen wat je fout hebt gedaan en leer je veel meer. Daardoor moest er wel een EP uitkomen, voordat het jaar klaar was.”

Strictly Fyah
De Strictly Fyah EP is zoals eerder gezegd het eerste officiële project van Soultrash. De formatie is erg blij dat de EP eindelijk is uitgebracht, want het overgrote deel van de tracks lagen al een tijdje op de plank. “De meeste tracks waren vorig jaar al klaar. We hebben nog wel wat door geproduceerd, maar dit zijn wel de nummers waar we de Grote Prijs van Nederland mee hebben gewonnen.” vertelt Bri All1ne. Toch is het project afgelopen vrijdag pas uitgekomen. Bri All1ne vervolgt: “De vertraging zat ‘m vooral in het knopen doorhakken. Dat gaat nogal moeilijk met zes creatievelingen. Dit was ons eerste project samen.”

De formatie is nu wel op elkaar ingespeeld, wat de release van volgende projecten gaat vergemakkelijken. Bri All1ne: “De volgende EP is al bijna klaar. Daarnaast liggen er ook al soloprojecten.”

Tegenstroming
Waar veel rappers de afgelopen jaren kozen voor een meer dansbare en ‘bubbling’ sound, trokken de jongens van Soultrash hun eigen plan: ze deden precies waar ze zelf zin in hadden. Of Soultrash daarmee gelijk als tegenstroming te omschrijven valt zorgt bij de heren voor wat discussie. Stoep: “Ik wil wel een tegenstroming zijn. Vanuit mijn persoonlijke waarden.” Blok reageert: “Ik zie ons juist niet zo. Iedereen maakt zijn eigen muziek. Ik ga niet een tune maken om perse ergens tegenin te gaan. Dat is niet mijn bedoeling. Ik doe gewoon wat ik doe.” Bri All1ne: “Ik begrijp dat wij als een tegenstroming klinken, omdat mensen altijd dezelfde producties horen. Wij willen onszelf constant vernieuwen. Ik wil niet 2x dezelfde beat horen van Stoep, want dan vind ik hem al nep. En je wilt niet nep zijn in de groep.” Lost: “Ctrl-C, Ctrl-V. Ik wil als groep geen Ctrl-V zijn.”

Productiehuis Soultrash
De jongens van Soultrash hebben grootse plannen voor de toekomst, die anders zijn dan doorbreken voor het grote publiek of het touren van Europa. Soultrash wil een compleet muzikaal productiehuis opzetten, waar klanten met uiteenlopende verzoeken terecht kunnen. Lost: “Het lijkt me tof om albums van rappers te kunnen produceren, maar uiteindelijk willen we ook voor bedrijven gaan produceren. De nieuwe Tele2 reclame ofzo. Geluid in de breedste zin van het woord.” T.Milan voegt toe: Mensen moeten bij ons binnen kunnen komen en het gebouw weer kunnen verlaten met een EP, dat lijkt mij wel hard.”

Soultrash organiseert ook regelmatig evenementen. Afgelopen zaterdag hostte het collectief de tweede editie van Soultrash Invites, ter gelegenheid van de release van hun eerste officiële EP Strictly Fyah. CRZE: “Als we zo’n evenement doen gaat de knop om en zijn we organisatoren. Ik ben ineens een boeker, T.Milan is plotseling runner en Lost regelt de artiesten.”

De creatieve duizendpoten van Soultrash laten hun andere plannen niet in de weg zitten van hun rap carrière. De volgende EP is immers al bijna klaar. Waar het schip uiteindelijk zal stranden zien de jongens wel: “We doen gewoon alles door elkaar, dat voelt het best.”, aldus Bri All1ne.

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

X