🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Spanker: “Er was een moment waarop ik dacht f*ck die hele muziek.”

Twee jaar geleden besloot producer Tevin Plaate, alias Spanker, dat hij een album wilde maken en hij ging de studio met bekende Nederlandse rappers. Toch bleek het lastiger te zijn dan gedacht, de producer had het namelijk ondertussen druk met muziek maken voor artiesten als SFB, Bokoesam en CHO, zette een plaat in elkaar met Hef en had zelfs een tijdje geen zin meer om muziek te maken. Toch is daar vandaag zijn langverwachte album ‘Ontbijten met Champagne’. Met bijdrages van o.a. Sevn Alias, Jonna Fraser, Bizzey en Josylvio is er dan toch eindelijk het project waar Spanker trots op kan zijn. We spraken Spanker over zijn band met Hef, hoe de producer kampte met mentale struggles, zijn nieuwe album en doorbreken in Amerika.

Grote broer Hef
Een van de dingen die zorgde voor uitstel van de albumrelease was de plaat die Spanker maakte met rapgrootheid Hef. De connectie tussen de twee is snel gelegd, Plaate produceerde namelijk twee tracks op Hef’s debuutalbum Hefvermogen uit 2009. Daarna gebeurde er weinig tussen beide mannen tot de opnames van 13 (2015) en Ruman (2016), respectievelijk Hef’s vierde en vijfde album. “Tijdens de opnames van 13 en ook Ruman hadden we een paar tracks samen liggen, maar we werkten op muzikaal gebied een beetje langs elkaar heen.” vertelt de producer. De twee vonden elkaar uiteindelijk nadat ze vaker met elkaar omgingen en elkaar beter begonnen te begrijpen. “Naarmate we meer gingen chillen en over andere dingen konden praten, leerden we elkaar beter kennen. Ik beschouw hem nu gewoon als mijn grote broer.”

Vervolgens gingen Hef en Spanker de studio weer in, zonder echt de intentie te hebben om een album te maken. Een studiosessie ergens in de zomer vorig jaar die tot vroeg in de ochtend doorging, werd het startschot van ‘Geit’ dat in december uitkwam. “We waren eigenlijk al klaar om naar huis te gaan maar toch vroeg Hef of ik nog wat kon maken. Uiteindelijk is toen ‘Hoop’ ontstaan. Ik had die beat echt in een kwartiertje gemaakt maar we vonden het zo hard dat we dachten, als we dit nog een paar keer doen, dan hebben we in korte tijd een album.” Het eindresultaat werd een echt hiphopalbum, maar dat was soms niet de intentie van Hef. “Soms vroeg Hef aan mij ‘Ey ik heb een dope bobbling beat nodig.” maar dan zei ik tegen hem dat we een rapalbum moeten maken. Jij bent Hef, je moet rappen op harde beats.”

Stoppen met muziek
Na de Geit studiosessies kwam Spanker in een wat mindere periode in zijn leven terecht, waardoor Ontbijten met Champagne nog verder werd uitgesteld. Plaate vertelt dat vanaf september vorig jaar hij niet perse depressief was maar in een “minder moment in zijn leven” terecht kwam, waarbij dingen niet zo gingen zoals hij wilde. Wanneer het mentaal niet goed zit gaat je muziek er ook onder lijden en hier had Spanker het erg zwaar mee. “Ik stond op het punt om te zeggen fuck dat hele album. Er was zelfs een moment waarop ik dacht fuck die hele muziek.” Soms is muziek een uitlaatklep, maar bij de producer leek dit averechts te werken. “Als ik in de studio zit en ik maak een beat, dan heb ik het gevoel nodig dat ik de beste ben. Op dat moment had ik dat niet, ik maakte muziek maar ik had er geen gevoel bij, het deed me niks. Op een gegeven moment werd het ook heel moeilijk om achter de laptop te gaan zitten en om nieuwe tracks te produceren.”
Een oorzaak vinden voor zo’n fase is lastig maar de producer denkt dat het een combinatie van factoren is die hem te zwaar vielen. Nadat 2014, 2015 en 2016 zeer succesvol waren voor Spanker ging hij daarna door een mindere periode, mede door een aantal zaken waar hij in zijn privéleven mee moest dealen. “Vorig jaar heb ik een stapje naar achter gegaan om de muziek te maken die ik wilde maken maar dan merk je verschil in hoe mensen met je om gaan. Dan is opeens niet iedereen je vriend. Ik had op dat moment niet de hits die ik daarvoor had, dat was voor mij een reality check.”

Uiteindelijk kreeg de producer weer plezier in muziek maken na advies van zijn zus. “Mijn zus heeft me echt wakker geschud. Toen ik haar vertelde dat ik wilde stoppen, schrok ze. Ze zei dat ze dit niet accepteert en dat ik moet doen waar ik goed in ben.” Spanker vervolgt: “Toen ging ik als een soort voetballer of bokser weer naar de ‘gym’ en ik ging weer aan de slag. Dit jaar zijn er een aantal releases geweest die het goed hebben gedaan. Toen dacht ik van oké ik kan het nog.”.

Ontbijten met Champagne
Vandaag is dan eindelijk een lang hoofdstuk afgesloten voor Spanker. Zijn langverwachte album ‘Ontbijten met Champagne’ is vandaag uitgekomen. Hoewel de sound van het album klinkt alsof het in 2018 is gemaakt, was het idee voor een producersalbum er al in 2016. “Aan het begin was ik echt gemotiveerd enthousiast, vervolgens waren er een aantal zakelijke dingen die stroef gingen wat demotiverend werkte. Toen kwam ik ook op het punt dat ik niet meer achter bepaalde tracks stond omdat het zo lang heeft geduurd.” Uiteindelijk moest de knoop doorgehakt worden en kon Spanker niet langer meer wachten met het droppen van het project: “Je wil ook niet die guy zijn die ooit een album heeft aangekondigd en er dan een soort ‘Dr. Dre Detox verhaal’ van maakt.”.

Qua sound is Plaate dichtbij het dansbare geluid gebleven wat we kennen van zijn producties voor SFB, I Am Aisha en Jonna Fraser. Tegelijkertijd wil Spanker laten zien wat hij in huis heeft en hij probeert daarom bij iedere track te vernieuwen. “Met muziek maken is het zo dat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Het gaat erom dat je nieuwe combinaties van bepaalde sounds vindt. Dat is eigenlijk wat ik met mijn album wil laten zien.”

Nu het album uit is heeft Spanker wat te vieren en mag hij letterlijk Ontbijten met Champagne. De betekenis van het album is dan ook logisch. “Champagne is iets dat je drinkt om te vieren wanneer je iets hebt bereikt. Ik wilde vanaf jongs af aan al produceren en nu kan ik vieren dat, waar ik van droomde, ik nu heb waargemaakt.” Daarnaast bleek een tripje naar Curaçao inspiratie te bieden voor de albumtitel. “Ik was met Jonna Fraser op Curaçao en toen we ’s ochtends in de zee waren, dronken we allebei een fles champagne.”

Focus op Amerika
Nu de producer zijn album af heeft is het niet tijd om te ontspannen. Plaate wil namelijk weer naar Amerika toe. In 2016 was Spanker al een paar dagen naar Amerika waar hij onder andere drie tracks maakte voor de succesvolle rapper en zangeres M.I.A. Ook in 2017 was de producer even in Amerika voor een clipshoot waar hij onder andere PartyNextDoor tegen het lijf liep. “We gingen daar een avond naar de stripclub omdat ik dat nog nooit had meegemaakt en opeens zag ik PartyNextDoor daar chillen. Ik stapte op hem af met de vraag of ik muziek naar hem kon sturen en ik kreeg zijn contactgegevens.” Spanker vervolgt: “Dat was op basis van een avondje weggaan. Stel je voor, ik ben hier twee weken of een maand dan denk ik dat er wel iets uit moet komen.” Voorlopig hoeven we gelukkig niet bang te zijn dat we Spanker aan Amerika gaan verliezen. “Ik wil nu meer de focus op het buitenland leggen, maar ik blijf zeker nog wel produceren in Nederland, alleen wel minder dan ik hiervoor deed.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X