Sticks: “Ik wil volgend jaar veel uitbrengen.”

Het is in 2011 qua releases een beetje stil geweest rondom Sticks en daar heeft hij een goede reden voor. Maar wat vorige maand met de track ‘Ambiance’ samen met Jiggy Djé begonnen is, zal de komende tijd doorzetten in een productiviteit die er niet om liegt. “Ik heb dit jaar weinig opgetreden, maar wil volgend jaar weer veel uit gaan brengen”, vertelt hij. “Ik heb privé een beetje een lastig jaar gehad en dat geeft voer. Het is mooi als je dat kan omzetten naar muziek.”

Om te beginnen komt er “sowieso meer” met Jiggy Djé aan. Eén track van Sticks en Jiggy ligt al op de plank en daarnaast nog een samenwerking waar ook Winne op meedoet. “We zijn zeker bezig met het bouwen van meer tracks, ook met Winne”, vertelt Sticks. “Maar de geruchten over een album zijn voorlopig nog een beetje uit zijn verband getrokken.” Maar dat geldt niet voor het bericht dat hij zelf de wereld in gooide over KRS, een samenwerking tussen Kubus, Rico en Sticks. “Daar wordt al aan gewerkt, dat is in 2012 sowieso aan de beurt”, zegt hij over het aanstaande album. “We zijn begonnen in de tijd van DMT, toen ik langskwam voor de opname van ‘Opties’. Toen hebben we ook al wat KRS-dingen opgenomen. Ik zie zelf KRS wel de lijn van ‘Opties’ doortrekken.”

Ondertussen gooide Sticks vorige week bij ons ‘Uitbuiters’ online, een track met een beat van A.R.T. die we te danken hebben aan het feit dat hij de 8000 voorbij schoot op Twitter. “Deze is redelijk nieuw, het is een voorproefje van wat ik met Ali aan het maken ben”, zegt hij daarover. Dus ja, een vervolg op hun gezamenlijke plaat ‘Alledaagse Waanzin’ zal er komen, maar een planning is er nog niet. Wat wel concreet is: ‘Microphone Colossus 2’, een vervolg op de samenwerking met Kubus uit 2004 vol met “echte spitshit”. “Hij moet eind deze maand online komen, dat is een primeur. Ons doel is om het als kerstcadeau te doen. Waar het nu vanaf hangt is of we het op tijd afkrijgen.”

Met een kleine slag om de arm kunnen we de de teller met aankomende Sticks-albums dus op vier zetten, wat mede te danken is aan zijn privéleven. “Ik wil niet in details treden, maar traumatische ervaringen geven je een soort drive. Vergelijk het met Kanye toen hij zijn auto-ongeluk had, dan gaat er een soort schakel om. Ik heb dit jaar dingen van dien aard meegemaakt dat het wel naar buiten móet komen.” Daarnaast is hij wat minder voorzichtig geworden. “Soms dacht ik heel diep na over hoe iets moet zijn en welke kant het op moet, zo van: als ik dit doe, hoe gaat het zich dan tot albums uit het verleden verhouden? Maar als je iets ergs meemaakt denk je: het maakt allemaal geen flikker uit. Ik heb zoiets van: fuck it, wat vind ik zelf tof? Gewoon doen. Niet zo ouwehoeren en gewoon die shit droppen.”

2012 moet dus het jaar van Sticks worden, maar eerst is hij nog even bezig met Serious Request van 3FM. “Op 19 december speel ik op het festival Hiphop 4 Ya Mama in Leiden en op 20 december gaan we in Zwolle rondjes lopen voor het goede doel. Ik kan zelf helaas niet meedoen vanwege een gebroken enkel, maar ik ben gevraagd om City Captain te zijn voor Zwolle dus ik roep iedereen op om mee te lopen.” En vanaf daar maken we nog even een kort bruggetje naar zijn rol als kapitein voor de Fakkelteitgroep, waarvoor Sticks de aankomende releases van Seven League Beats en Kabel nu als belangrijkste noemt. Wat verder het plan is? “Als ik een plan had, dan had ik het veel professioneler aan moeten pakken. Kees zei ook ooit tegen me: misschien moet je een label opstarten. Maar met een label zou ik me schuldig voelen als ik me op mijn eigen album zou storten. Nu kan ik ze een duw geven. Acts kunnen profiteren van mijn ervaring, maar iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf.”

Artikel door Edwin van Dalen | Foto’s door Zakaria Taouss

More Stories
Video: DODO – Abarth