Van Brooklyn naar Woodstock en de Soul Train Awards; dit zijn de meest memorabele Timberland momenten uit 50 jaar hiphop

nov 02 2023, 11:30 STYLE
asap rocky in timbs gettyimages
Sinds de jaren '90 bevinden Timberland en hiphop zich in een liefdevolle relatie. De Original Timberland Boot is niet meer weg te denken van de voeten van rappers. Het begon met artiesten als Biggie, Tupac, Wu-Tang Clan en Mobb Deep, maar tot de dag van vandaag worden ze gedragen. Vooral in New York werd het straatbeeld bepaald door de klassieke nubuck boots.
Timberland boots hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten in de wereld van de hiphop. Als iconisch schoeisel hebben ze talloze artiesten en hiphopfans geïnspireerd en zijn ze een symbool geworden van de straatcultuur en stijl. Laten we eens kijken naar de meest memorabele momenten in hiphop waarbij Timberland een hoofdrol speelt.
Wu Wear

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Begin jaren '90 liet een uniek collectief van zich horen in New York en bestormde de radio met hun eerste single Protect Ya Neck. De Wu-Tang Clan was vanaf dat moment niet meer weg te denken uit de hiphop en werd een van de meest invloedrijke rapgroepen aller tijden. Tijdens hun opkomst introduceerden ze hun eigen Wu Wear en ze maakten de 6" Inch Boot van Timberland een onderdeel van hun stijl. Van videoclips tot rode lopers, overal zagen we de classic boot voorbij komen.
wu timb
Timbs for my hooligans in Brooklyn
De mannen van de Wu-Tang Clan waren echter niet de enigen die hun liefde voor Timberland toonden in de jaren '90. The Notorious B.I.G. verscheen iets later op het toneel, maar je zag de legendarische rapper uit Brooklyn zelden zonder zijn geliefde Wheat Timberland boots. Hij was er ook niet vies van om over de schoenen te rappen en refereerde er regelmatig naar in verschillende tracks. De bekendste line is misschien wel "Timbs for my hooligans in Brooklyn" uit de track Gimme The Loot, maar ook "Doesn't make sense goin' to heaven with the goodie goodies / Dressed in white, I like black Timbs and black hoodies" uit Suicidal Thoughts en "I keep them in flavors like Timbos and Girbauds" van Friend of Mine staan in het geheugen van de hiphop liefhebber gegrift.
Soul Train Awards
In het begin van zijn carrière was Biggie nog bevriend met een andere legendarische rapper, namelijk 2Pac. Ook Pac was fan van de 6" Inch Boot en een van de meest memorabele momenten was toen hij met actrice Rosie Perez aankwam bij de Soul Train Awards van 1993. De rapper had toen net zijn tweede album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z... uit en stond aan het begin van een grootse carrière. Hij had ook al zijn film debuut gemaakt in Juice en in datzelfde jaar zou ook de film Poetic Justice met Janet Jackson uitkomen. Later onthulde Rosie Perez dat haar date op het laatste moment had afgezegd en hij haar hand vasthield om die persoon jaloers te maken, maar de foto van het duo waarin hij de boots draagt onder een denim pak werd iconisch.
Stop, drop, shut 'em down, open up shop
Richting het einde van de jaren '90 begon de aandacht van hiphop fans te verschuiven naar het zuiden, maar één man in New York schreef in 1998 geschiedenis. DMX kwam binnen op nummer 1 met zowel zijn debuutalbum It's Dark And Hell Is Hot, als de opvolger Flesh of my Flesh, Blood of my Blood, dat in hetzelfde jaar uitkwam. Overal waar we DMX zagen droeg hij Timberland boots en het beeld dat men zich direct herinnert als het over de rapper uit Yonkers gaat, is zijn Woodstock show in 1999. Hij stond voor honderdduizenden mensen en droeg een rode overall met korte pijpen en daaronder zijn kenmerkende Timberland boots. De Timberlands werden een symbool voor zijn crew, de Ruff Ryders.
The Infamous
Mobb Deep is een iconisch duo uit New York met een sterke voorliefde voor de Timberland 6" Inch Boot en dat kwam sterk naar voren in hun uitingen. Ze implementeerden de boot in hun militant-meets-street look en combineerden de schoenen met camo parkas, bucket hats en bandanas. De stijl komt nergens sterker naar voren dan de achterkant van hun classic album The Infamous. Ondanks tracks als Shook Ones Pt. II op de tracklist was het de Timberland aan de voeten van Havoc die gelijk de aandacht pakte.
mobb deep timbs
Dipset, Dipset, Dipset
Misschien wel de meest invloedrijke rapper op het gebied van stijl maakte begin maakte eind jaren '90 zijn debuut, maar brak pas echt door in 2002. Cam'Ron scoorde zijn eerste commerciële hit met Oh Boy en volgde dit op met Hey Ma. De uitgesproken stijl van Cam'Ron en zijn Diplomats sprong gelijk in het oog en Cam'Ron liet iedereen rondlopen in het roze. Zijn voorliefde voor Timberland liet hij regelmatig zien en deed dit vaak door ze te customizen. Zo zagen we hem in de Burberry Nova Check Timberlands in de Oh Boy video en roze 6" Inch Boots met een Diplomats logo in de Dipset Anthem clip.
One In A Million
Terwijl de Timberland 6" Inch Boot voornamelijk door mannen werd gedragen hebben verschillende vrouwen laten zien dat de schoen eigenlijk unisex is. Een stijlicoon die graag gezien werd in de boots was Aaliyah. Zo verscheen ze in 2000 op de rode loper van de Soul Train Awards met haar confidence, charisma en stijl met de klassieke Wheat 6" Inch Boot aan haar voeten.
Manolo Blahnik Timberland Heels
Terwijl de 6" Inch Boot duidelijk unisex is, kregen de vrouwen hun eigen Timberland door de samenwerking met Manolo Blahnik. De klassiek boot werd omgetoverd in een vrouwelijke hak en werd populair door clips van o.a. Jennifer Lopez (Jenny From The Block) en Jay-Z & Beyoncé ('03 Bonnie & Clyde). De Manolo Blahnik Timberland Heels zijn niet weg te denken uit het beeld van de jaren 2000 en zelfs in 2021 werden ze nog door Kim Kardashian gedragen. 
Riot
A$AP Rocky werd eerder dit jaar rennend door de straten van Parijs gespot. Opvallend genoeg deed hij dat op zijn Timberlands en al snel gingen de beelden de wereld over. Niet lang daarna werd het duidelijk dat het om de opnames van een videoclip ging. Rocky is fan van de 6" Inch Boot en in de video zien we dan ook verschillende versies voorbij komen.
Butters
De 6" Inch Boot heeft door de jaren heen vele namen gekregen zoals de Yellow Boots, Constructs, '61s en Timbs. De meestvoorkomende naam in de Golden Era van hiphop is misschien wel de Butters. De naam werd voornamelijk gebruikt in New York en Philadelphia. Om de 50ste verjaardag van de iconische boots te vieren lanceert Timberland de 50th Edition Butters Collection. Er worden vijf klassieke modellen in een nieuw jasje gestoken met gouden accenten en een iets andere kleur dan we gewend zijn. Het gaat om de 6" Inch Boot, Euro Hiker, 3-Eye Lug Boat Shoe, Super Boot en 14" Inch WP Boot.
Al met al speelt hiphop een sleutelrol in de populariteit van de Timberland en zullen de twee altijd onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Timberlands zijn nu niet alleen een mode-accessoire, maar ook een symbool van zelfexpressie en individualiteit. Timberland heeft met hun tijdloze designs de tand des tijds doorstaan als een blijvend symbool van authenticiteit en stijl en tot de dag van vandaag zien we onze favoriete artiesten ze dragen. Het is dan ook geen toeval dat hiphop en Timberland beide hun vijftigste verjaardag mogen vieren terwijl ze nog steeds immens populair zijn allebei.
Om een nog beter beeld van de Original Timberland Boot te krijgen maakte Highsnobiety de documentaire This Is Not A Boot: The Story of an Icon. De docu vertelt het verhaal van de iconische boot aan de hand van designers, rappers en andere mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de boot tot het fashion statement dat het vandaag de dag is. 

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 07 14 om 223643jpg

Hef reageert op disstrack Ronnie Flex: "`Ik ben 37 nu, heb mijn beef tijd wel gehad"

NEWS jul 14, 23:46
schermafbeelding 2024 07 15 om 120152

Gefrustreerde Jude Bellingham weet zich na verloren EK-finale tegen Spanje niet te gedragen

NEWS jul 15, 12:05
engeland

Fans Spanje en Engeland gaan in Benidorm met elkaar op de vuist

NEWS jul 15, 13:11
schermafbeelding 2024 07 15 om 140801

Jack vertelt over zijn Lil Kleine disstrack: “Ik voel Lil Kleine dood”

NEWS jul 15, 14:04
schermafbeelding 2024 07 15 om 124004

Rico Verhoeven onthult 'geheim' over hoe hij de gevechten met Jamal Ben Saddik, Badr Hari en Levi Rigters heeft overleefd

NEWS jul 15, 12:40