🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Tabitha: “Ik heb nooit getwijfeld of mijn toekomst er mooi uit zou zien”

Nederland maakte kennis met zangeres Tabitha doordat ze haar vocalen liet horen op twee tracks van het Rémi album van Ronnie Flex. Zowel Red Me als Is Dit Over sloegen aan bij het grote publiek en de laatste werd een enorme hit met een dubbel platinastatus en een muziekvideo met ruim zeven miljoen streams. Daarnaast was ze ook te horen op de track Only One van het 77 Nachten album van SFB. Wat veel mensen niet weten is dat de 25-jarige zangeres voor haar succes in Nederland een tijd lang in Amerika heeft doorgebracht en eigenlijk niks in het Nederlands wilde uitbrengen. Inmiddels heeft de zangeres een Nederlandstalige EP klaarliggen en is ze bezig met het opbouwen van een stichting. We spraken Tabitha daarom over haar succes met Ronnie Flex, haar geluk zoeken in Amerika en over het feit dat ze al veel langer bezig is met muziek dan alleen dit jaar: “Mensen denken waarschijnlijk dat ik opeens binnenkom en net kom kijken maar ik heb al een hele journey achter de rug.”

Muzikale jeugd
“Het is niet dat iedereen in een koor de afwas stond te doen en dat we de hele tijd aan het zingen waren, maar iedereen had wel een goede muzieksmaak.” grapt Tabitha wanneer ze over haar jeugd in Leiden begint. De zangeres is afkomstig uit Rijnsburg maar ze groeide op in Leiden in een muzikaal gezin. “Mijn moeder is van de countrymuziek en van mijn vader kreeg ik Surinaamse muziek mee. Mijn broer is echt een hiphop lover dus zo kwam ik in contact met de muziek van Nas en Wu Tang en mijn zus houdt echt van R&B.” Niet alleen vanuit huis kreeg ze haar muzikale opvoeding. Zo woonde Tabitha in dezelfde buurt als Keizer en is ze onder andere te zien in de eerste aflevering van KeizerTV uit 2009. “Ik ken Keizer van vroeger. hij woonde bij mij om de hoek en hij kwam ‘s avonds mijn oplader lenen, die moest ik dan uit het raam gooien.”

De zangeres vertelt dat ze al van jongs af aan de droom had om de muziek in te gaan en dan voornamelijk in Amerika. Ze begon daarom op de theaterschool en op haar vijftiende tekende ze al haar eerste contract waardoor ze al vroeg terecht kwam in de ‘echte’ muziekwereld. “Ik had opeens te maken met bepaalde verwachtingen, studiotijd en ik moest opeens albums gaan maken. Daar begon ik het al te zien als een baan.” Het tekenen van een contract leek een soort erkenning te zijn voor haar talent wat haar zelfverzekerd maakte. “Het was altijd mijn plan A om de muziek in te gaan en dat is het nog steeds, I never had a plan B. Ik heb nooit getwijfeld of mijn toekomst er mooi uit zou zien, want dat wist ik gewoon zeker.”

Op zoek naar geluk in de VS
De droom van Tabitha was niet alleen om succesvol te worden in de muziek, maar specifiek om in Amerika door te breken. Tabitha was er op een gegeven moment van overtuigd dat ze succes zou behalen in Amerika. “Ik heb altijd gewoon groot gedroomd het was hier allemaal te klein. Ik heb altijd heel erg in mezelf geloofd en ik dacht bij mezelf, wat die mensen in Amerika kunnen, dat kan ik ook.” Twee jaar geleden was het zover, de zangeres pakte haar spullen en ging naar de VS. “Ik ben wel in het diepe gesprongen. Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken, ben in het vliegtuig gestapt en ik ben gewoon gegaan.” Ze heeft zo’n twee jaar tussen de VS en Nederland gependeld en tot Is Dit Over uitkwam heeft ze lang met het idee in haar hoofd gezeten om in de VS te blijven en daar succes te behalen.

Uiteindelijk bleek het toch tegen te vallen in de VS en had de zangeres te hoge verwachtingen van haar beslissing. “Vanaf mijn twaalfde wist ik al dat ik naar Amerika wilde en uiteindelijk ging ik op mijn 22e naar Amerika. Dan heb je zo’n perfect plaatje voor jezelf geschetst en dan kom je daar aan en dan denk je: ‘This is a bit different than I thought it would be’.” Tabitha vertelt dat ze in Amerika meetings heeft gehad met bazen van grote labels en dat ze op het punt stond om een deal te sluiten, maar dat dit niet haar weg naar geluk was. “Het viel niet tegen, maar ik werd geconfronteerd met mezelf. Al die jaren dacht ik, daar word ik gelukkig, maar toen besefte ik me dat ik echt heel veel van de mensen om me heen hield. Dat je bijvoorbeeld ‘s avonds een kopje thee met je moeder kan drinken. Dat zijn die kleine dingen die je dan heel erg gaat missen.”

Uiteindelijk kwam Is Dit Over uit en dit werd een groot succes. Dit was het moment waarop Tabitha besloot dat ze toch naar Nederland moest gaan: “Er stond een appartement in Atlanta voor me klaar en toen blies Is Dit Over met Ronnie op. Puur op gut feeling ben ik toen in Nederland gebleven. Ik had het in de VS wel fijn, maar geluk en de liefde waardoor ik positief kan zijn liggen toch in Nederland. Daarom viel het ook perfect op zijn plek dat Is dit Over uitkwam.” Ronnie Flex en Tabitha kennen elkaar van de popacademie en vanuit daar hebben ze contact gehouden. “Ronnie heeft mij gevraagd, omdat hij ook van mijn journey wist. Hij had ook al een paar zangeressen gevraagd, maar wij matchen gewoon heel erg en toen waren we opeens platinum.”

Nieuwe EP
Toen Tabitha het besluit had genomen om volledig op Nederland te focussen ging ze op tour met Ronnie en ging ze zelf muziek opnemen. Ze wilde eerst alles zelf regelen en haar muziek zonder label uitbrengen, maar ze besloot uiteindelijk toch bij Top Notch te tekenen. “Het was wel mijn goal om het zelf te doen en ik heb tot een paar dagen geleden ook alles independent gedaan. Alles wat nu gaat uitkomen van mij heb ik nog zelf opgenomen, maar het proces van muziek uitbrengen heb ik nu uit handen gegeven. Het lijkt vanuit een derde perspectief heel makkelijk, maar er komt veel meer bij kijken.”

Tabitha besloot gelijk dat het tijd was voor een Nederlandstalige EP. “Ik heb in 2 maanden mijn EP in elkaar gezet. Ik heb geen uren, nachten of dagen nodig om een liedje in elkaar te zetten. Ik ga om 11 uur in de studio en dan kan ik om 6 uur klaar zijn. Dan heb ik een song af en misschien een demo erbij voor volgende keer.” Omdat de EP in 2 maanden is gemaakt lijkt dit misschien gehaast, maar het gaat volgens de Leidse zangeres niet om de uren in de studio maar om het gevoel dat je erin legt en het feit dat je echt leeft. “Bepaalde artiesten zijn 250 dagen aan het toeren en die gooien gewoon die knop om. Die leven eigenlijk niet en dan wordt het gewoon heel lastig om een liedje te schrijven. Je bent gewoon constant hetzelfde aan het doen.” Tabitha vervolgt: “Waar iemand een jaar over doet, daar doe ik niet zo lang over. Het is niet gebaseerd op uren, maar op het gevoel wat je erin legt, de teksten die je schrijft en de overtuiging.”

Op de EP werkt ze samen met producers als Spanker, Jimmy Huru, Diquenza. Een andere producer die niet op haar EP staat maar wel heel belangrijk is geweest voor de zangeres is Reverse. Ze heeft al een lange connectie met de producer en voor haar nieuwe EP mocht ze zijn studio gebruiken. “Hij [Reverse] heeft me ook veel gegund. Ik zat tien jaar geleden al met hem in de studio toen kwam ik hem in LA ook weer tegen. Hij weet ook hoe mijn journey is geweest. Voor de EP mocht ik voor een week zijn studio gebruiken en hij hoefde er niks voor terug waardoor hij me echt heel erg heeft geholpen.”

Eigen Stichting en real zijn
Met zo’n 43 duizend volgers op Instagram heeft Tabitha een grote invloed op sociale media. Een van de dingen die ze wil laten zien in haar vlogs en haar instagram posts is dat ze ‘real‘ is. Dit zorgt voor interactie met haar volgers: “Ik kreeg dagelijks berichten van jonge meisjes die om advies vroegen over vriendjes, uiterlijk en problemen op school en toen dacht ik ‘het is genoeg geweest’.” Daarom is de zangeres nu bezig om een eigen stichting op te zetten waarbij ze onder andere op scholen lespakketten wil gaan aanbieden over online pesten, sexuele voorlichting en onzekerheden. Iets wat Tabitha ook met haar stichting wil doen is bijvoorbeeld dagjes weg en zomerkampen organiseren voor kinderen die het lastig hebben, iets waar ze zelf dit jaar haar inspiratie uithaalde. “Ik ging bijvoorbeeld dit jaar met mijn nichtje naar het Tina festival en ik moest optreden. Ik vond het gewoon leuker dan dat zij het vond. Vroeger was dat voor mij ook gewoon een dagje weg van alle ellende en ik mocht gewoon eventjes kind zijn.”

Iets anders wat de zangeres wil uitstralen is ‘real‘ zijn. Voor de zangeres houdt dit in dat het succes niet perse zit in het hebben van dure spullen, maar ook laten zien wie de persoon achter de artiest is. “Mensen moeten je niet alleen tof vinden omdat je een dure riem en een dure tas hebt of een dikke auto rijdt. Jij kan evengoed succes behalen met laten zien dat je een mens bent en mensen kunnen dan relaten omdat je gewoon real bent.”

Begin volgend jaar kunnen we de EP van Tabitha verwachten waarbij ze dus enkel in het Nederlands zingt. Met haar stichting en haar nieuwe muziek is ze nog steeds ambitieus, maar na haar reis heeft ze dus haar verwachtingen teruggedrongen en gaat ze zich meer focussen op de dingen waar ze echt gelukkig van wordt: “Mijn ambities om the next Beyoncé te worden zijn wel iets teruggedrongen. Ik ben nu gewoon gelukkig met wie ik ben en wie ik om mij heen heb. Ik haal mijn geluk uit hele simpele dingen en het hoeft van mij niet meer over de top.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Juliane Falk voor Falk Pictures

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X