Tastic: “Ik bewijs mijzelf door niet snel emotioneel te reageren op discriminatie”

Vorige maand kwam de clip ‘Jonge Kaas’ van Tastic online en daarmee stapt de 26-jarige rapper de spotlights weer in. Nog voor het eind van dit jaar moeten er drie mixtapes verschijnen. We spraken met Tastic over de achterliggende gedachten van het nummer ‘Jonge Kaas’, waarom scheikunde en muziek alles met elkaar te maken heeft en wat de ‘deal’ nou precies is met Noah’s Ark.

De uit Alphen aan de Rijn afkomstige rapper stapte in 2009 de scene binnen door zijn deelname aan De Grote Prijs van Nederland. Hij haalde het tot de finale, maar zag Dret & Krulle er met de prijs vandoor gaan. Dat was echter geen verlies. In 2010 kwam zijn EP ‘Gaatiedatzegge’ en in 2011 de EP ‘Steeb, Donnie & de dark Charizard’ wat gepaard ging met ‘Het Grote Tourtje’. Een tour samen met Jiggy Djé en Kraantje Pappie. De track ‘Ai Ai’ met Murda kwam rond dezelfde tijd uit waarop Tastic de woorden ‘We zijn gesigned op de Ark’ rapte. Ook kwamen er nog een aantal tracks uit op het label, maar verder is er niets over bekend.

“Ik stuurde mijn tracks en moest constant iets op een bepaalde manier anders doen om tot een deal te kunnen komen. Feedback helpt mij verder maar er heerste hier een verschil in visie. Ik wil er gewoon vrij in zijn. Op dat moment kwam ik mijn huidige manager Ian tegen die mij het vertrouwen gaf dat ik bij de Ark nooit gevoeld heb.”

2015-11-17 08.05.56 1

Dat betekent niet dat de twee met een conflict uit elkaar zijn gegaan. Sterker nog, de Ark heeft respect voor de keuze van Tastic en Tastic heeft respect voor de Ark. “De Ark heeft een hele sterke visie. Zij willen hun artiesten op een bepaalde manier marketen. Ik ben een diverse artiest. Ik wil vandaag een Tastic A neerzetten en over twee maanden Tastic B. Ik denk dat dat niet past bij een label als Noah’s Ark. Wie weet is dat over een jaar anders.” Verder is alles “cool” tussen het label en Tastic. “Als ik Jiggy tegenkom drinken we een biertje en praten we over heden en verleden.”

Na ‘Het Grote Tourtje’ was het een tijdje stil rondom Tastic. Jarenlang combineerde de rapper zijn studie scheikunde met het maken van muziek. Zijn studie is daarom altijd op een lager pitje komen te staan, dat vond Tastic verspilling van tijd en geld. Hij is zich dus volledig op zijn studie gaan richten. “Mijn hoofd zat bij twee verschillende dingen. Als je twee dingen tegelijk doet, dan doe je geen van die twee dingen voor 100%. Ik moest even voor 100% naar school schakelen. Vorige week ben ik geslaagd.”

Er is een duidelijke verbinding tussen muziek en scheikunde, vertelt hij ons. “Als ik nu een gitaar zou pakken en ik speel een paar vrolijke tonen, dan ga jij je vrolijk voelen. Hetzelfde zou gebeuren als ik een dramatisch deuntje zou spelen. Dan koppel jij dat aan een bepaalde emotie. Geluid is natuurkundig gezien een golf. De golven van muziek matchen op een bepaalde manier met menselijke emoties. Er zit een dunne lijn tussen exacte wetenschap en muziek.”

2015-11-17 08.05.33 1

Goed, zijn diploma is behaald. Hij kan nu 100% voor zijn muziek gaan, zou je denken. Niets is minder waar. Tastic werkt al een tijd in de branch waarin hij is afgestudeerd. Hoe blij hij daar ook mee is, de ontslagbrief is al getekend. Hij gaat zich volledig richten op zijn muziek en wilt er een voor de nodige inkomen een makkelijk baantje op naast houden. “Een baantje dat niet veel energie van mij vergt. Een baantje dat niet direct op de lange termijn mijn toekomst zal zijn.”

En toen, na een hele lange tijd, was er ‘Jonge Kaas’. Een track waarvan 101barz vond dat Tastic in de track zijn voorliefde voor witte vrouwen bespreekt. Logisch, want in de clip is de hoofdrol weggelegd voor een blanke dame en haar familie. “Jonge Kaas gaat over een probleem dat zich voordoet in deze maatschappij. Ik merk dat jongens van verschillende etniciteiten problemen hebben met hun schoonouders. Ik heb er zelf ook ervaring mee. Ik ben in een bepaalde familie ook niet snel geaccepteerd en moest daar echt voor knokken. Ik ben een goeie jongen, maar kan begrijpen dat je van racisme gaat rebelleren. Er wordt te snel een stempel op je gedrukt, zeker als je woont in een omgeving als Ter Aar of Alphen aan de Rijn.”

Het probleem wat Tastic in kaart brengt is niet gelijk te merken in de clip. Ja, je ziet Tastic aan de ontbijttafel zitten met zijn blanke schoonfamilie, maar er is voornamelijk te zien wat voor vervelende jongen Tastic is. “Ik wil niet dat het in de clip erboven op ligt dat ik een soort racistische statement probeer te maken, het moet ook gewoon leuk zijn om naar te kijken.”

“Ik bewijs mijzelf door niet snel emotioneel te reageren op discriminatie. Als ik dat wel doe, dan denkt de ander gelijk: zie je wel, maar op het moment dat je rustig blijft en laat zien dat hij fout zit gaat hij sneller denken: oh, maar deze jongen was toch wel aardig. Ik voel me niet verplicht om mij hierover uit te spreken, maar ik voel mij sowieso verplicht om hierover na te denken. Ik sta niet te popelen om met iedereen mijn visie op discriminatie te bespreken.”

Maar goed, na tijden kwam Tastic met een nieuwe clip en nu moeten er voor het voorjaar nog drie verschillende mixtapes worden gedropt. “Ik ga verschillende kanten van mijzelf laten zien. Op de mixtapes zal ik een rauwere kant laten zien. De EP wordt persoonlijker. Het gaat veel over vrouwen, maar dan gericht op een specifiek persoon. Ik heb verschillende relaties gehad en heb dat op een persoonlijke manier gebracht. Verder gaat het over mijn twijfels en onzekerheden. Op de eerste mixtape staan samenwerkingen met Lloyd de Meza, Akwasi en Handrik uit Alphen. De meeste producties op de mixtapes heb ik zelf gedaan.”

2015-11-17 08.05.29 1

In zijn tijd buiten de schijnwerpers is Tastic altijd doorgegaan met het maken van muziek. Op zijn mixtape staan bijvoorbeeld ook tracks van vier jaar geleden. “Het past niet precies in wat de game nu doet, maar ik ga dat sowieso uitbrengen, het is wie ik ben.” In vier jaar tijd kan muziek behoorlijk verjaard zijn. Daarbij komt kijken dat de concurrentie in de scene zich nu moeilijk laat verslaan door muziek van een tijd geleden. “Ik ben in de scene om mijzelf te uiten en als het niet aanslaat dan ga ik gewoon door. Ik ben ontzettend zelfverzekerd en hou van muziek maken. Ik ben hier niet om per se succes te hebben. Mocht het allemaal niet lukken, dan heb ik in ieder geval een leuke tijd gehad.”

Na de drie mixtapes moet er in het voorjaar ook nog een EP het levenslicht zien. Daar kunnen de luisteraars toch een beetje moe van worden, denk ik zo? ‘Tasticmoe’, noemen we het maar even voor de gelegenheid. “Dat hoor ik vaker, maar we hebben een marketingplan geschreven en het is en blijft een experiment. Of het werkt of niet, dat leren we nadat we het gedaan hebben en die kennis nemen we mee in de toekomst.”

Geschreven door Charisa Chotoe | Foto’s door Daan Zahradnik