Team Vieze claimt de zomer

Zo’n 56 tracks heeft Hef klaarliggen voor zijn aankomende album Papierwerk, dus het is tijd om de studio in te duiken en keuzes te maken. Precies dat gaat vanaf volgende week gebeuren, zodat voor de zomer de opvolger van Hefvermogen af is. En voor die tijd komt er ook nog een mixtape uit van Team Vieze, met Crooks, Killah Keezy en Rohtjemann erbij. “Ik ga hard de laatste tijd man, ik heb het gevonden”, aldus Hef.

Met Hefvermogen ging dat anders, toen zijn bijna alle tracks die hij had liggen gewoon op het debuut terechtgekomen. Dat album was dan ook in een maandje af. “Maar dat wil ik niet met Papierwerk doen, ik wil harder komen”, zegt hij. “Vroeger schreef ik altijd een 16 en dat was het, maar nu kom ik gewoon uit de studio met drie tracks. Ik heb mijn eigen studio, Team Vieze Studio, en daar
bouw ik de tracks snel, niet gemixt en gemasterd. En ik ga nu beginnen met de echte opnames bij Killing Skills. Eigenlijk is er al geselecteerd. Ik heb zeventien tracks gekozen en Jiggy een stuk of veertien.”

Met Jiggy bedoelt Hef natuurlijk zijn labelbaas Jiggy Djé, die volgens Hef best wat verschil hoort tussen zijn oude en nieuwe materiaal. “Als ik Jiggy moet geloven zat er op Hefvermogen meer humor”, vertelt Hef. “Ik rap nu meer over mezelf, mijn leven, wat ik nu zie. Het leven is nu gewoon een kutleven, niet alleen voor mij maar voor iedereen. Er is minder geld, het is ook nog eens winter, niemand is blij ofzo, en dat hoor je wel een beetje terug in de plaat. Met Hefvermogen was het echt anders, er was een andere vibe, meer feelgood. Dat is allemaal nu minder geworden, ik heb vaste lasten, een auto die moet rijden, een huis dat ik moet betalen, een studio die ik huur. Los daarvan ben ik me nu ook bewust van mijn bereik. Ik dacht altijd dat ik alleen gangsterguys als bereik had, maar het zijn ook blanke gasten die in pak op kantoren zitten en dat pompen.”

In mei hoopt Hef het album af te hebben, en wat hem betreft kan de plaat dan ook direct uitgebracht worden. Maar eerst is er op 18 maart, de dag van zijn 25e verjaardag, nog de release van de mixtape van Team Vieze, waarmee de rest van zijn crew ook shine moet gaan pakken. “Straks als Papierwerk uit is wil ik gaan touren en dan wil ik kunnen touren met Team Vieze. Dan moeten zij ook áán zijn, nog groter dan nu. We werken allemaal heel hard en dat moeten we ook laten zien. We gaan droppen, droppen, droppen.” Datzelfde moet uiteindelijk gebeuren met MC Beckie, met wie Hef onlangs de opwarmtrack ‘Meer Monnie’ uitbracht. “Ik wilde zo’n chick in het team hebben, een vrouwelijke Hef, een bitch die dingen zegt die een bitch eigenlijk niet moet zeggen. Er is nog geen plan rondom haar ofzo, maar beetje bij beetje ga ik haar pushen.”

Dat pushen deed hij eerder al met Boyz in de Hood-collega Crooks en gaat ook met de 11-jarige Jamairo gebeuren, waarmee Hef zich manifesteert als meer dan alleen een rapper. En dat is precies zijn bedoeling. We moeten proberen om die shit nóg groter te maken. De Nederlandse hiphop zit in de tijd dat Biggie en Pac doodgeschoten werden, we moeten nu gaan kijken wie Puff Daddy gaat worden, wie Dr. Dre gaat worden en wie Jay-Z zal zijn. We zijn aan het vechten voor die plekken. Ik wil wel de nieuwe Noah’s Ark worden.

En ik denk dat Jiggy het ook zo ziet, hij schuift een tree op en nu is de vraag wie die spot gaat claimen. Wij gaan er in ieder geval hard voor werken. Deze zomer gaan mensen Team Vieze pompen.”

Artikel door Edwin van Dalen