TheColorGrey: “Als ik geen talent voor muziek had, was ik profvoetballer geworden”

TheColorGrey is de alias van Will Michiels, een 23-jarige rapper, zanger en producer uit België. Hoewel zijn naam letterlijk vertaalt naar ‘de kleur grijs’, is zijn muziek verre van grijskleurig. Op zijn debuutalbum REBELATION zingt en rapt Grey op zijn eigen kleurrijke, soulvolle hiphopproducties. Hoewel de artiest uit Antwerpen populair is in België, weet hij de Nederlandse harten nog niet te veroveren. Grey stond daarom op Eurosonic Noorderslag om zijn muziek aan het Nederlandse publiek te showcasen. “Ik heb er zin in. Dit is de eerste keer, op een aantal voorprogramma’s na, dat ik echt in Nederland ga spelen dus het is wel spannend.”, vertelt de artiest. Wij spraken TheColorGrey voor zijn show over hoe hij is begonnen als artiest, zijn carrière als voetballer en waar zijn naam vandaan komt.

Zelfgemaakt
De inmiddels 23-jarige Michiels begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek op een keyboard dat zijn broer had achter gelaten toen hij uit huis ging. Met dat keyboard en een oude computer ging de artiest aan de slag. “Mijn vader had nog een oude PC staan met software waar je je eigen beats mee kon maken. Ik was negen jaar en ik begon gewoon met muziek maken op dat keyboard en de computer omdat ik mijn broer dat heb zien doen.”

Grey ging vervolgens helemaal zelf aan de slag met muziek maken. Hij ging niet naar de muziekschool en heeft nooit muzieknoten leren lezen. “Ik kan eigenlijk geen instrument echt bespelen maar ik kan wel de muziek maken die ik wil maken.” In 2017 dropte Grey twee projecten, zijn debuutalbum REBELATION en de Mini-EP In Between Phases, beide door hemzelf geproduceerd. “Ik doe alles zelf behalve de gitaar. Elk project dat ik zelf uitbreng wil ik helemaal zelf geproduceerd hebben.”

Nu is TheColorGrey bezig met nieuwe muziek geïnspireerd op de nieuwe generatie artiesten als GoldLink en het vooruitstrevende muzieklabel Soulection “Mijn nieuwe album zal totaal niet lijken op REBELATION, omdat elk project dat ik maak een ander verhaal is. Ik ga dit keer veel zingen want ik wil mezelf gewoon uitdagen om nieuwe dingen te doen.”

Voetbal
Als Grey geen talent had voor muziek was hij waarschijnlijk voetballer geworden, naast muziek maken was hij namelijk tot zijn 18e een talentvolle voetballer. “Als ik een betere mentaliteit had gehad was ik waarschijnlijk profvoetballer geworden. Tot mijn 18e heb ik op hoog niveau gevoetbald. Ik speelde bij Belgische profclubs als Westerlo en ik heb ook bij Beveren en bij Royal Antwerp gespeeld.” Toch was de keuze tussen voetbal en muziek nooit echt moeilijk voor de Antwerpse artiest. “Mijn mentaliteit was gewoon niet goed, ik was een beetje die luie speler en op mijn 18e kreeg ik een blessure bij Westerlo. Toen mocht ik vertrekken en ben ik gewoon doorgegaan met muziek maken.”

Toch heb je als artiest ook een zekere mentaliteit nodig om muziek te maken en iedere keer weer een show neer te zetten. Volgens Grey is er wel een zeker verschil wat betreft deze mentaliteit. “Bij voetbal heb je heel veel regels waar je je aan moet houden, je moet op tijd slapen en iedere keer weer voor de training verschijnen.” Het ‘artiest zijn’ is volgens de Belg vrijer. “Als artiest kan ik, als ik op een zaterdag om drie uur ‘s nachts thuiskom, gewoon muziek gaan maken en er is niets of niemand die me tegen gaat houden.” TheColorGrey houd niet zo van regels en als artiest zijn deze regels niet zo strikt.

Grijs gebied
Eerst heette de Vlaamse rapper/zanger Grey maar nu is de naam veranderd in TheColorGrey. Deze naamsverandering was puur om een uniekere naam te hebben als artiest. “Als je Grey intikt op Google dan zie je me niet, dan zie je waarschijnlijk letterlijk ‘de kleur grijs’ of ‘Fifty Shades of Grey’. Ik wilde wel ‘Grey’ behouden maar ik wilde iets veranderen, anders gaan mensen mij waarschijnlijk nooit vinden.” Volgens de Vlaamse artiest staat Grey voor het ‘grijze gebied’ dat tussen zwart en wit staat waarbij zijn muziek niet in een hokje te plaatsen is. “Ik zit in een ‘grey area’ omdat ik zoveel verschillende stijlen en invloeden in mijn muziek heb. Ik wil het publiek het moeilijk maken om mij in een hokje te plaatsen.”

TheColorGrey merkt op dat hij om in dat ‘grijze gebied’ te komen een ontwikkeling in zijn muziek heeft doorgemaakt. “toen ik op mijn 18e echt begon met muziek maken, was ik echt die underground rapper. Ik was bijvoorbeeld veel geïnspireerd door producers als J Dilla en Madlib. Naarmate ik ouder werd ben ik naar alle soorten muziekstijlen gaan luisteren. Ik ging naar soul en funk luisteren en ik merkte dat ik van alles hield, zelfs van rock.” Toch merkt Grey op dat de basis van zijn muziek altijd hiphop zal blijven, maar dat hij zich nu wel een stuk meer laat beïnvloeden door de verschillende genres.

Naast dat de Vlaming zich op veel verschillende genres laat inspireren zingt en rapt hij in het Engels. Volgens Michiels rappen veel artiesten in het Engels om in Amerika door te breken maar Grey denkt nog niet zo groot. “De VS is echt nog ver weg voor mij, eerst wil ik op een punt komen in België waarbij niemand meer om mij heen kan. Dan wil ik Nederland en de UK doen en dan de grotere landen in Europa.”

TheColorGrey is in ieder geval vastberaden om naast België ook Nederland te gaan veroveren. De eerste stap is in ieder geval gezet met zijn optreden op Noorderslag waar hij de zaal plat speelde. De Vlaming zal nooit met de stroming mee te gaan maar altijd door blijven gaan met zijn eigen pad te kiezen. Grey blijft het liefst in zijn eigen ‘grijze gebied.’

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand

X