🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Van DJ op huisfeestjes naar hiphop mogul: DJ Khaled heeft het gemaakt

Het is 1993 in New Orleans en DJ Khaled bestaat alleen nog in het hoofd van de 18-jarige Khaled Mohammed Khaled zelf. De 18-jarige jongeman van Palestijnse afkomst is echter vastberaden de wereld kennis te laten maken met zijn alter ego. Wat is een betere plek om daar mee te beginnen dan in de plaatselijke platenzaak? Khaled ging aan de slag bij Odyssey Records, waar hij onder andere zijn eerste ontmoeting met Birdman en Lil Wayne. De DJ maakte gretig gebruik van de telefoon van de zaak. Khaled belde verschillende platenlabels in New York tijdens zijn werk en uiteindelijk werd hij op heterdaad betrapt, wat hem zijn baan kostte. Kenmerkend voor de DJ is dat hij toen al in zijn hoofd had dat hij de beste was en niemand kon hem iets anders vertellen. Wat er nog miste was een manier om het publiek van hetzelfde te overtuigen.

Miami
Een jaar later werd Khaled gearresteerd nadat hij in een maand tijd vier verkeersovertredingen beging. De laatste was rijden zonder geldig rijbewijs en dat bleek de druppel voor de autoriteiten. Hij moest een maandje zitten en besloot daarna het roer om te gooien. Hij volgde zijn toenmalige vriendin naar Miami voor een frisse start. Een nieuwe start betekende ook dat hij geen geld had en overal moest draaien waar hij kon om rond te komen.

Zijn brutaliteit en vastberadenheid bezorgden hem een plek in de radioshow van Marcello Valenzano en Andre Christopher Lyon, die nu bekend zijn als duo Cool & Dre. Een week voordat ze zelf vertrokken naar Atlanta om hun droom na te jagen, kwam Khaled erbij en toen ze weggingen was de luidruchtige DJ niet meer van de radio weg te slaan. De studio werd min of meer zijn huis.

Uncle Luke en het eerste succes
Khaled was continue te horen op de radio en dat bezorgde hem een aantal gigs in de club scene in Miami, waar hij gespot werd door Uncle Luke. De 2 Live Crew frontman nam hem aan bij radiozender 99 Jamz. Het geschreeuw en de ongelooflijke energie van DJ Khaled zorgde voor verdeeldheid. Er werd geklaagd, maar Uncle Luke nam het altijd voor hem op. Hij ging zelfs zo ver dat hij mee zou gaan met Khaled als ze hem zouden wegsturen.

Khaled vond de gulden middenweg en kreeg vijf jaar later zijn eigen show op de zender, maar hij wilde meer. Het duurde drie jaar na het debuut van zijn eigen radioshow was daar zijn eerste plaat Listennn… the Album. De tape kwam uit bij Terror Squad en bevatte bijdrages van o.a. Kanye West, Rick Ross en Lil Wayne. Het betekende weer een nieuw publiek voor de extravagante DJ, maar het album werd min of meer genegeerd door recensenten. Mensen vroegen zich vooral af wie de man was die de hele tijd overal doorheen schreeuwde en wat hij nog eigenlijk gedaan heeft op het album. Produceren deed hij niet, maar rappen ook niet. Toch had hij zijn eerste succes niet veel later met het nummer We Takin’ Over.

Er volgde nog twee albums die redelijk onder de radar bleven en toen kwam het eerste echte succes. All I Do Is Win verscheen, ging triple platina en is tot de dag van vandaag niet weg te slaan uit de clubs. Obama gebruikte het nummer drie jaar later zelfs als introductie om zijn herverkiezing te vieren tijdens het White House Correspondents’ Dinner in 2013. Na All I Do Is Win volgde hits als I’m On One en No New Friends.

“Another One”
Inmiddels zijn we aangekomen in het tijdperk van social media en het kon niet op een beter moment komen voor Khaled. De video van Hold You Down zorgde ervoor dat de DJ echt viraal ging met uitspraken als “You smart” en “You loyal”. Het werd zijn best bekeken video en hij had een manier gevonden om echt een ster te worden: mensen entertainen. “We The Best”, “Another one”, “You loyal”, “They don’t want us to win” en “Major Key” zijn zomaar een paar uitspraken van DJ Khaled die niet meer weg te denken zijn. Zijn aanstekelijke energie en opvallende manieren hebben hem waarschijnlijk meer fans gebracht dan zijn muziek, maar dat maakt hem niet uit. Die fans luisteren uiteindelijk ook naar de muziek en als hij daar niet goed in zou zijn waren ze allang afgehaakt.

Het blijft moeilijk om te omschrijven wat Khaled precies doet, maar Dre zei erover ooit: “It’s storming and it’s raining outside. Khaled will be the sun that comes through the clouds and changes the temperature. You understand what I’m saying?” Khaled brengt mensen bij elkaar en weet wat hij wil. Zijn oor voor muziek en vastberadenheid zorgen ervoor dat hij op elk album wel een aantal hits heeft. Diezelfde vastberadenheid zorgde er bijvoorbeeld voor dat hij Jay-Z wist te strikken voor een gastbijdrage op zijn album I Changed A Lot en iedereen mocht het weten ook.

Datzelfde jaar zette Khaled misschien wel zijn grootste stap richting het sterrendom: hij installeerde Snapchat. Eindelijk konden we op dagelijkse basis voorzien worden van de wijsheden van de DJ of “major keys” zoals hij het zelf noemt. Het was een ritje op een jetski en het filmen van de geboorte van zijn zoon die hem een gigantische following bezorgde. Uiteindelijk zou hij zo’n 6 miljoen volgers bereikt hebben. “Snapchat heeft mijn leven veranderd,” zegt hij in zijn eigen boek The Keys.

Father of Asahd
DJ Khaled is een ster en hij wordt alleen maar groter. Jay-Z is inmiddels vaste gast op zijn albums en zelfs Beyoncé heeft hij zover gekregen. Hij wordt uitgenodigd in de grootste programma’s en Oprah heeft hem zelfs ambassadeur gemaakt van Weight Watchers. Op de dag dat de samenwerking bekend werd gemaakt schoot het aandeel met maar liefst 8 procent omhoog. Het is voor Khaled echter nog niet genoeg: “Waarom kan DJ Khaled niet de volgende Denzel Washington zijn?” vroeg hij zich ooit hardop af.

Nu is het tijd voor zijn elfde album Father of Asahd. Of je nou om hem lacht als hij zijn planten water geeft, je afvraagt wat hij nog eigenlijk doet of geniet van de hits die hij eruit pompt, het maakt Khaled Mohamed Khaled niets uit. Hij geniet van zijn leven, blijft doen waar hij goed in is en niets is belangrijker dan zijn zoontje Asahd.


Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.
🔥Download de Puna.nl app voor iPhone.
 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X