Vandaag precies 15 jaar geleden bracht Opgezwolle hun album Eigen Wereld uit

opgezwolle-eigenwereld

Vandaag precies 15 jaar geleden kwam misschien het beste Nederlandstalige hiphop album ooit uit. De mannen van Opgezwolle brachten hun derde album Eigen Wereld uit. Het album volgde hun “demo” (zoals Sticks het noemde) Spuugdingen op de Mic en hun tweede album Vloeistof. Op Spuugdingen lieten ze horen wat ze konden en op Vloeistof kreeg ook de rest van Nederland dat te horen, met tracks als Verre Oosten, Rustug en Tjappies & Mammies. De verwachtingen voor Eigen Wereld waren dan ook hooggespannen, maar Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy Delic wisten deze verwachtingen glorieus te overtreffen.

Het album opent met de single Hoedenplank en de toon is gelijk gezet. Met een donkere beat en bijpassende video van Habbekrats laten Sticks en Rico gelijk zien dat de hoge verwachtingen niet voor niks waren. De track is tot de dag van vandaag nog verantwoordelijk voor op en neer klappende koppen en moshpits bij shows en op feesten.

Ook verscheen er een video van de titeltrack. De video is in elkaar gezet door kunstenaar Superelectric en zijn animaties sluiten aan op de woorden van Sticks en Rico.

Op Elektrostress kruipt Rico in de huid van een robot en rapt hij over de Big Brother maatschappij. In de video wordt de volle twee minuten lang ingezoomd op TV’s terwijl de tekst op de achtergrond geprojecteerd wordt.

Voor het nummer Gekke Gerrit wordt alles uit de kast gehaald. De film Eigen Wereld is gebaseerd op de track en in de film vinden we de bejaarde versie van Rico, Sticks en Delic in een verzorgingstehuis, waar ze afhankelijk zijn van Gekke Gerrit. De albumfilm werd bedacht door Pim Gerrits en de hoofdrol werd verzorgd door Cees Geel. De clip van Gekke Gerrit deed dienst als trailer van de film.

De Jug is producer Delic z’n moment om shine te pakken. De video hierbij kwam ook uit in de aanloop naar de albumfilm en draait om een bewoonster van het bejaardentehuis uit de film.