Vergeet traditionele talkshows, de Instagram Live van Defano Holwijn is waar het gebeurt

Van Defano Holwijn weten we dat hij nooit stilzit. Rapper, YouTuber, acteur en uiteindelijk zelfs verslaggever bij RTL Late Night, Defano doet het allemaal. Het laatstgenoemde TV-programma ging op de schop en er was helaas geen plaats meer voor de Amsterdammer. Holwijn heeft echter de perfecte tegenhanger gevonden, namelijk RTL Late Live.

Op een doodgewone doordeweekse avond slaat de verveling toe bij Fano en hij besluit zich toch eens te wagen aan de live functie van Instagram. Hij nodigt mensen uit, gaat in gesprek en laat mensen rappen. “Gekke shit,” noemt hij het zelf. “Ik zag op een gegeven moment dat er opeens 2.000 kijkers waren. Dat was voor mij echt veel, ik had nooit meer dan 300 kijkers gehaald.” Na het afsluiten van zijn livestream begonnen mensen erover te praten en hem te vragen om het vaker te doen. “Toen ging mijn brein werken,” vervolgt Defano. “Als we dit gaan doen moeten we een vaste tijd aanhouden, we hebben een naam nodig en we moeten vaste patronen hebben. Mijn broertje (Jhorrmountain, red.) kwam toen met RTL Late Live en ik wist gelijk dat dat hem moest worden.”

Vanaf dat moment ging het hard. Inmiddels zijn we een week verder en elke avond rond 22.00 uur zitten mensen aan hun telefoon gekluisterd, benieuwd wie er dit keer langs zou komen en wat er nu weer te zien is. Het aantal kijkers is dan ook hard gestegen, van die 2.000 naar ruim 20.000 gisteren. Het geheim? “De vibe, de dingen die gezegd worden en gedaan, je kan er je talent kwijt, er wordt geroast en er is nooit een moment dat er niks gebeurt,” aldus de Amsterdammer.

Naast de host en de vibe is er nog een belangrijk onderdeel van de livestreams dat kijkers trekt. Het zou namelijk zomaar kunnen dat Jonna Fraser een paar bars spit of dat Eljero Elia vanuit zijn bed laat weten dat hij ook aanwezig is. Wie goed oplet ziet namen voorbij komen als Qucee, Chivv, Latifah, Keizer, Broederliefde, Bilal Basacikoglu of Famke Louise. “Het is gewoon laagdrempelig. Je kijkt en je ziet gewoon iedereen langskomen. Het is een soort hangplek geworden.” Na een week lang met stijgende kijkcijfers voelt Fano nog steeds geen druk. “Na die eerste keer live gaan voelde ik dood druk. Ik wilde bijna niet meer streamen, omdat ik dacht dat het niet beter kon worden. Na derde keer kon ik die druk pas naast me neerleggen. We zien wel waar het heen gaat en wanneer het stopt.”

RTL Late Live kan zo maar weer een nieuwe stap zijn in de carrière van Defano Holwijn, zonder dat het in de eerste plaats zijn intentie was. Een belangrijke ambitie van Fano is een talkshow en terwijl hij die gevoelens even op een laag pitje had gezet, begint het nu wel weer te borrelen. “Op dit moment zie ik wel hoe het verder gaat hiermee, maar door dit soort dingen gaat het wel steeds meer kriebelen om te beginnen met die talkshow. Als je van zoveel mensen hoort dat je het moet gaat doen gaat het toch wel jeuken om aan de slag te gaan.”

Volgens Fano zijn er tot nu toe twee hoogtepunten aan te wijzen in de afgelopen week. “Ik denk toch die 20,6K kijkers,” noemt hij als zijn eerste hoogtepunt. Dit aantal haalde hij maandagavond toen hij samen met Famke Louise live ging en Ronnie Flex ondertussen naast haar op de bank zat. “Eergisteren hadden we 11,3k en iedereen in de chat was er van overtuigd dat we de 20 gingen halen. Ik dacht alleen maar: ‘Hoe willen jullie van 11 naar 20 gaan?’, maar toch is het gebeurd.” Qua inhoud wijst hij een opvallend moment aan. Chrisjebou, een vriend van Defano, was ook in de stream te vinden en men wilde dat hij zijn kamer zou laten zien. Dit wilde hij wel doen, maar er moest een geldbedrag tegenover staan. “Verschillende Youtubers, voetballers en rappers haalden uiteindelijk 3.000 euro voor hem op om zijn kamer te laten zien. Dat was wel gek.”

Voor Holwijn is RTL Late Live ook een bron van inspiratie. “Er komt steeds meer aandacht en ik denk dat er nog meer gekke dingen gaan gebeuren. Kijk, door deze livestream krijg ik allemaal extra ideeën dus jullie kunnen sowieso dingen van me verwachten. Uiteindelijk hoef je niet meer naar RTL Late Night om je zegje te doen. Die plek wil ik zijn.”

Foto’s: Fotostudio 422