Voor zijn verjaardag verzamelen we 10 tracks waarin Nelson Mandela genoemd wordt

LEIDEN-MANDELA-EREDOCTORAAT
Nelson Mandela zou vandaag jarig zijn. De voormalig president van Zuid-Afrika en vrijheidsstrijder overleed echter in 2013, maar zal niet snel vergeten worden. Om zijn verjaardag te vieren verzamelen we 10 tracks waarin Madiba genoemd wordt.

Rapper: SBMG ft. Sevn Alias, Louis, D-Double, Lijpe & Hef
Track: Mandela

De mannen van SBMG keerden vorig jaar terug met Mandela. De possecut zou de eerste single worden van hun album Richting Kraaie dat dit jaar uitkwam.

Rapper: Insayno
Track: Geweldsmonopolie

Insayno staat bekend om zijn bewuste en maatschappijkritische teksten en het is dan ook geen verrassing om de naam Nelson Mandela uit zijn mond te horen. Op Geweldsmonopolie rapt hij: “Maar het is geen hel, Nelson Mandela zat ook dapper in z’n cel/Normaal gesproken word ik wakker als je belt/Vals alarm, ik word nu wakker door m’n cel”.

Rapper: Akwasi
Track: 1 Goede Reden

Op Akwasi z’n solo debuut kon Nelson Mandela uiteraard niet ontbreken. In de track 1 Goede Reden komt de grimmige Zwarte Piet discussie naar voren in combinatie met de nagedachtenis van de overleden Mandela. Een veel gedeelde foto rondom de dood van de vrijheidsstrijder was die van zijn hoofd op een Zwarte Piet, vaak met een begeleidende tekst waarin hij Hoofdpiet genoemd werd. “Ik zet alles op een rij. Hoe hypocriet is wat?/We herdenken Nelson Mandela in een Zwarte Pietenpak”

Rapper: Kendrick Lamar
Track: Mortal Man

Kendrick Lamar bracht vorig jaar zijn goed ontvangen album To Pimp A Butterfly uit en het album stond vol met politiek geladen teksten. Mortal Man werd één van de meest besproken tracks van de plaat, mede door het gesprek met 2Pac aan het einde. Kendrick opent de track gelijk met een line over Mandela.

Rapper: The Game
Track: Blood Diamonds

Op The Game z’n album Jesus Piece stond de track Blood Diamonds waarop hij refereert naar de gevangenisstraf van Madiba. “Run up on you in broad day with them Siamese tools/But nah, Mandela did 28 straight/Without a fucking complaint, put a afro on a saint/Put a wig on a judge, put a nigga in some chains”

Rapper: Wale
Track: DJ Khaled – Future ft. Vado, Big Sean, Ace Hood & Wale

Wale gooit het over een andere boeg op Future van DJ Khaled. Hij gebruikt de naam van de ex-vrouw van Mandela, Winnie, alsof het “winning” is. “Married to Winnie, he think he really Nelson Mandela”

Rapper: Ace Hood
Track: Save Us ft. Betty Wright

Op het nummer Save Us van de mixtape Starvation 3 herdenkt Ace Hood Mandela op een simpele manier. “God bless the soul and the spirits of Mandela”

Rapper: Jadakiss
Track: What If? ft. Nas

Jadakiss vraagt zich af wat Nelson Mandela voor de wereld had kunnen betekenen als hij niet 27 jaar onterecht vast had gezeten. “What if Nelson Mandela could give his time back?”

Rapper: Rakim
Track: Madiba

Rakim draagt de hele track Madiba op aan Nelson Mandela, wiens bijnaam Madiba was.

Rapper: CyHi The Prynce
Track: Mandela

Op zijn mixtape Black Hystori Project stond de track Mandela. In het nummer met Afrikaanse invloeden noemt hij verschillende zwarte leiders zoals Elijah Muhammad, Desmond Tutu, Shaka Zulu en het refrein is opgedragen aan Nelson Mandela.

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

18 July

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.