Voormalig FIFA voorzitter Blatter erkent fout: “De keuze voor Qatar was een vergissing”

Over twee weken begint het veelbesproken WK 2022 in Qatar. In 2010 werd er besloten dat het WK van 2018 naar Rusland ging en het WK in 2022 naar Qatar. Er was gelijk veel kritiek op de aanstelling en de toenmalige president Sepp Blatter erkent nu dat de aanstelling een vergissing is geweest. Dit zegt hij in een interview met de Zwitserse mediagroep Tamedia: “De keuze voor Qatar was een vergissing en ik droeg daar toen de verantwoordelijkheid voor als voorzitter van de FIFA.” Hij zegt dat het voetbal en het WK te groot zijn voor een land als Qatar.

Blatter zegt dat hij het WK wilde toewijzen aan de Verenigde Staten: “Het zou een gebaar van vrede zijn geweest als twee politieke tegenstanders het WK na elkaar hadden georganiseerd.” Er werd echter door een meerderheid van 22 bestuurders gestemd voor Qatar. Maar liefst 16 van de 22 zijn inmiddels veroordeeld of gelinkt aan corruptie. Blatter zelf moest in 2015 opstappen. Hij zou een verdachte betaling hebben gedaan aan UEFA president Michel Platini in 2011, maar beide zijn inmiddels vrijgesproken van corruptie in die zaak.

Platini speelde een belangrijke rol in de keuze voor Qatar. Als UEFA-voorzitter had hij vier stemmen en zorgde daarmee voor de meerderheid voor Qatar. Blatter vertelt dat Sarkozy gesproken had met Platini om hem over te halen om voor Qatar te kiezen. Sarkozy had vlak daarvoor een meeting gehad met de kroonprins van Qatar. Platini luisterde naar zijn president en de rest is geschiedenis. Een half jaar later werd volgens Blatter duidelijk wat er voor Frankrijk tegenover stond: “Qatar kocht zes maanden later voor 14,6 miljard aan straaljagers van de Fransen.”

Engelse krant The Guardian deed onderzoek naar de situatie in Qatar en concludeerde dat er ongeveer 6500 mensen zijn overleden tijdens het bouwen van de stadions en de infrastructuur. De FIFA zegt dat dit er slechts 3 zijn geweest. De arbeidsmigranten zouden onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt hebben en hun paspoorten zouden in beslag genomen zijn. Ook op het gebied van LHBTI-rechten zou het droevig gesteld zijn in het emiraat. Ondanks 12 jaar aan controverse is er nooit sprake geweest van een boycot van welk land dan ook of het afnemen van het WK door de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie heeft zelfs de deelnemende bonden een brief gestuurd waarin ze zeggen dat de landen zich met voetbal bezig moeten houden en moeten onthouden van politieke statements in aanloop naar en op het WK zelf. De brief kwam een week nadat het Australische team een video opnam in protest.