Waarom heeft de Nederlandse ‘muziekkenner’ geen oog voor hiphop?!

Nul, zero, niet één hiphopalbum staat er in de lijst met 50 beste albums van 2011 die door Oor werd gepubliceerd. Ieder jaar stelt het maandblad de lijst samen aan de hand van persoonlijke lijstjes van muziekkenners, in dit geval “zestig journalisten, bloggers, radiomakers en programmeurs” die ieder een lijstje met tien albums mochten inleveren. Dat geeft bij elkaar opgeteld dus plek voor 600 albums, waarin dit jaar slechts 21 keer een hiphopalbum genoemd werd. Met drie keer een notering voor Watch the Throne van Kanye West & Jay-Z is dat volgens de Oor-lijst de hiphopwinnaar van 2011, maar dat was natuurlijk niet genoeg om hem in de lijst met 50 meest genoemde albums te krijgen.

Houden we niet van hiphop in Nederland? Of is het gewoon een grote blinde vlek voor de vaderlandse journalistiek? De Klink Anders-clip die de afgelopen weken door De Wereld Draait Door werd samengesteld wijst op dat laatste, want ook in het filmpje met zeventien invloedrijke artiesten ontbreekt ieder spoor van hiphop. Geen Dr. Dre, geen Eminem, geen Snoop Dogg of een Chuck D. Laat staan dat er voor het eindoordeel iemand aan tafel mocht komen zitten die ook maar iets met hiphop had. Maar dat hiphop wel degelijk leeft in Nederland bewijzen goedbezochte shows van De Jeugd van Tegenwoordig, Het Grote Tourtje en andere artiesten uit de stal van Noah’s Ark, veel verkochte albums van Kubus & Rico en Gers Pardoel, het succes van Ali B Op Volle Toeren en de vele views op YouTube voor bijvoorbeeld ‘Ik Neem Je Mee‘ en ‘Wat Is Er‘.

Maar dat hiphop leeft weten we ook dankzij jullie, de vele bezoekers van Puna.nl. Dus willen we jullie vragen wat de beste hiphopalbums zijn van 2011. Zelf denken we bijvoorbeeld aan Deze Wereld Is Van Jou van Gers Pardoel, Cole World: The Sideline Story van J. Cole, Nieuwe Moves van Zo Moeilijk, LIVELOVEA$AP van ASAP Rocky, Alziend Oor van Nouveau Riche, DMT van Kubus & Rico en Section.80 van Kendrick Lamar. Ben je het daar mee eens? Of juist helemaal niet? Of heb je een eigen lijstje met andere namen? Gooi het hieronder in de comments. Wie weet dat we dan volgend jaar ook eens een lijstje mogen insturen naar de redactie van Oor, om het evenwicht een klein beetje te herstellen.

Geschreven door Edwin van Dalen

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

29 December

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.