Welke Nederlandse rappers hebben de grootste vocabulaire?

zomoeilijktuurlijk
Er is vandaag een nieuw onderzoek naar buiten gekomen waarin de website Neerlandistiek onderzoek heeft gedaan naar de vocabulaire van Nederlandse rappers. Het onderzoek is gebaseerd op een soortgelijk onderzoek over Amerikaanse rappers. Onderzoeker Matt Daniels vergeleek van een aantal rappers 35000 woorden en gebruikte daarbij evenveel woorden uit Shakespeares werk en uit Melvilles Moby Dick. 50 Cent, Drake en DMX belandden ergens onderin en GZA en Aesop Rock overtreffen de legendarische schrijvers.

De onderzoekers in Nederland gebruikten ongeveer 30 van de bekendste rappers en zette die tegenover de boeken De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch uit 1992 en het nieuwste werk van Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez uit 2017. De onderzoekers hebben per rapper 4000 genomen uit tien tot vijftien verschillende tracks.

Vervolgens hebben de onderzoekers een rangorde gemaakt op basis van “lexicale flexibiliteit” oftewel het aantal unieke woorden gedeeld door het totale aantal woorden. Van de rappers staan de mannen van Zo Moeilijk bovenaan tussen de schrijvers Pfeijffer en Mulisch. Vlak daaronder, achter Mulisch, vinden we Opgezwolle, Brainpower en Zwart Licht. De onderste acts zijn SBMG, Yung Internet, Sef en Gers Pardoel. Check de hele grafiek hieronder.

plot_nederhop_3

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiƫle playlist op Spotify.

6 April

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.