Negen jaar geleden veranderde het New Wave album de complete muziekindustrie in Nederland

apr 10 , 12:12 XTRA
36 de beste uit de reeks1
7 april 2015, drie dagen eerder dan aangekondigd, verschijnt het album New Wave online op Spotify. Op 10 april was het tijd voor de fysieke versie tijdens een legendarische releaseparty in de Paradiso. Het zou één van de belangrijkste projecten van de Nederlandse hiphop muziekgeschiedenis worden.
Om de oorsprong van het album te bespreken moeten we iets verder terug gaan. In 2013 staken Jiggy Djé, Sticks, Winne en Dokter Moon de koppen bij elkaar voor het album Great Minds. Om de plaat vorm te geven besloten ze te vertrekken naar Parijs waar ze bezoek kregen van o.a. Kleine Viezerik. Ook Keizer werkte toen aan zijn debuutalbum Karma en in de winter van datzelfde jaar besloot hij zich terug te trekken in een woning vlak over de grens met Duitsland om het album af te maken. Bokoesam, Cho, Kraantje Pappie, Nino en Lil Kleine gingen bij hem langs. De camera's van PUNA namen alles op en zo kregen de fans een kijkje achter de schermen. Het werden twee van de eerste schrijverskampen die we gezien hebben in Nederland.
Rond die tijd gebeurde er veel in de Nederlandse hiphop scene. Er kwam steeds meer ruimte voor nieuwe namen en het geluid begon te veranderen. Acts als SBMG, Bokoesam, SFB en Broederliefde namen de scene over en waren steeds meer in de clubs te horen. Het genre werd steeds groter, maar er was nog steeds wrijving tussen de verschillende generaties. Het was tijd voor de volgende stap en daarvoor had de nieuwe generatie een duwtje in de rug nodig. Dat duwtje werd New Wave.
Top Notch en PUNA sloegen de handen ineen, geïnspireerd door de schrijverskampen van Keizer en Great Minds, en bedachten dat het tijd was om de "nieuwe" rappers samen te laten komen om muziek te maken. "We zien wel wat eruit komt" was aanvankelijk de insteek. Er werden lijstjes met artiesten gemaakt, er werd een locatie uitgezocht en de hulp van BUMA Cultuur werd ingeschakeld. Uiteindelijk gingen Ronnie Flex, Jonna Fraser, Ramiks, Idaly, Lil’ Kleine, Bokoesam, Jack $hirak, SFB, Lijpe, Cartiez, D-Double, Krankjoram, Spanker, Monsif, Ares, Afriki, XL en Garrincha op de uitnodiging in. Twee weken lang kwamen de artiesten af en aan in It Aude Kolonyhûs op Schiermonnikoog.
Er werd niks aangekondigd, maar tijdens de twee weken gebeurde er van alles online. Er werden foto's en video's gedeeld, de TV kwam langs en steeds meer mensen op het eiland kregen het ook door. Dit zorgde voor hysterie bij de plaatselijke kinderen die soms uren voor de deur stonden om hun favoriete artiesten te zien. Binnen was het een georganiseerde chaos. Er werden vier studio's in elkaar gezet door middel van matrassen, bedden en dekens en de artiesten gingen van studio naar studio, 24/7, twee weken lang.
Tijdens de periode op het eiland maakten we de vierdelige docu en hebben dus alles van dichtbij meegemaakt. De memorabele momenten volgden elkaar in rap tempo op vanaf het moment dat de eerste track, Liegen voor de Rechter, gemaakt werd. De FIFA toernooien met alle gevolgen van dien (Jack $hirak die een uur tegen de muur moest staan), de flessen drank die er doorheen gingen, Ares en Lijpe die connecten, Jack die beats eruit knalt terwijl iedereen slaapt, Krankjoram die met behulp van Spanker dagen lang de beat van Dikke Gun perfectioneerde, politie in de woonkamer vanwege geluidsoverlast, D-Double en Lijpe die lachend back 2 back gaan zonder beat en Dom Dom Dom die ontstaan is doordat Jack $hirak de woorden van Bokoesam uit een ander nummer in een beat veranderde.
Naast het opnemen van muziek waren de mannen van Paperclips ook aanwezig om gelijk een aantal clips te schieten. Dat zorgde voor één van de beste momenten van het schrijverskamp. Midden in de nacht liet Ronnie Flex het nummer N*gga Als Ik aan ons horen. We besloten gelijk Farid van Top Notch wakker te maken en die haalde gelijk Paperclips van hun bed om direct de clip te schieten. Iedereen dronken en turn up in de woonkamer werd uiteindelijk de video opgenomen die nu meer dan zes miljoen views heeft.
Aan het einde van de twee weken bleef er een gigantische map met tracks over en moesten er keuzes gemaakt worden. Komt Drank & Drugs er wel of niet op? Voegen we Famous van Jonna en Frenna toe? Er werden uiteindelijk negentien tracks uitgekozen, waarvan er twee exclusief op de fysieke versie zouden komen te staan. Fast forward naar 10 april 2015, de dag van de release. Een bomvolle Paradiso stond de hele avond op z'n kop en mensen rapten en zongen alles mee alsof de plaat al jaren uit was. De impact was duidelijk, maar de bom barstte pas echt vanaf 22 mei; de dag dat de Drank & Drugs video uitkwam.
Sam de Jong maakte een bizarre video bij het nummer, dat vrijwel direct viral ging. Iedereen had wat te zeggen over het nummer en zelfs de politiek bemoeide zich ermee. Wie had gedacht dat de zin "alle tieners zeggen ja tegen MDMA" zoveel kon losmaken? Lil Kleine en Ronnie Flex kwamen overal op TV, tot in Duitsland aan toe en New Wave kreeg alleen maar meer aandacht.
Heel New Wave stond op Lowlands en de artiesten kregen daar te horen dat de plaat goud was gegaan. Op dat moment telde het album 35 miljoen streams, dat voor die tijd ongekend was. Het hele team reageerde uitgelaten en dat was te zien tijdens hun optreden dat vlak daarna plaatsvond. De hele tent stond op z'n kop bij de show en het was chaos op het podium.
New Wave denderde door en werd het meest gestreamde album in Nederland dat jaar. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg New Wave de Popprijs voor hun bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Dit werd de organisatie echter niet in dank afgenomen en de zaal stroomde leeg. Het grote publiek was er nog niet klaar voor dat hiphop, mede door New Wave, het nieuwe pop zou worden. Het succes van het album werd nogmaals benadrukt doordat ze de Edisons wonnen voor Beste Hiphop en voor Beste Album van het jaar.
Sinds New Wave is er veel veranderd in de Nederlandse muziekindustrie. Spotify werd het go to platform voor nieuwe muziek en fysieke releases verdwenen steeds meer naar de achtergrond. Het was toen nog bijzonder dat New Wave drie dagen eerder dan de fysieke release op Spotify stond. Nu kunnen we ons niet meer voorstellen dat het zo zou gaan. De cijfers van het platform schoten omhoog op de hielen van de release en hiphop werd het meest populaire genre in Nederland. De gouden en platina platen waren niet aan te slepen en het NVPI werd gedwongen om de aantallen voor gouden en platina platen meerdere malen omhoog te krikken.
Voor vrijwel alle artiesten op het eiland betekende New Wave een springplank naar een succesvolle carrière met meerdere nummer 1 albums en singles tot gevolg. Inmiddels staat het album op ruim 323 miljoen streams, waarvan 113 miljoen voor Drank & Drugs. Er kan met recht gezegd worden dat het één van de meest succesvolle albums aller tijden is en een aantal van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden heeft voortgebracht. New Wave heeft de muziekindustrie en de levens van een aantal mensen compleet veranderd.
Foto's: Nelson Hillebrand

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

20wu album2 articlelargejpg

Uniek Wu-Tang album 'Once Upon a Time in Shaolin' voor het eerst te beluisteren in museum

NEWS mei 28, 22:01
staticjpg

KFC opent tijdelijke 'Nacht KFC' en geeft eigen draai aan Rotterdams trots met de Kipsalon

NEWS mei 29, 11:00
schermafbeelding 2024 05 29 om 162214

Bondscoach Ronald Koeman met de grond gelijk gemaakt na onthulling definitieve EK selectie

NEWS mei 29, 16:01
Eminem shock

Eminem kondigt Houdini single aan: “I’m gonna make my career dissappear”

NEWS mei 29, 11:07
foto 29 05 2024 om 1344

Selma Omari en zus Marwa bespreken de impact van cancel culture op Boef en Kanye West

NEWS mei 29, 14:42