Young Ellens: “Ik ben gestoken en beschoten, maar ik ben een Godskind”

Young Ellens kwam uit het niets aan het licht door veel streams en views te pakken op zijn grootste hit tot nu toe ‘Bella Ciao’. Het nummer bevat een sample van de populaire Spaanse serie La Casa de Papel en de aanstekelijke beat en enthousiaste raps sloegen gelijk aan bij het grote publiek. De rapper van het Rotterdam Airlines kamp is excentriek, enthousiast en voornamelijk heel zelfverzekerd en dit lijkt tot nu toe in zijn voordeel te werken. Ook in de rapwereld wordt er namelijk gekeken naar Ellens en met cosigns van grote namen als Jonna Fraser en Frenna op zak, is er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammer. We spraken de rapper daarom over hoe hij opgroeide in Amsterdam-Zuidoost als zaalvoetballer, niet focken met La Casa de Papel en zijn imago als rapper.

Wie is Young Ellens?
Hoewel Ellens dus al een hit op zijn naam heeft staan, is er verder weinig bekend over de Amsterdammer. Dit komt omdat hij pas vorig jaar heeft besloten om echt voor het rappen te gaan. Daarvóór heeft Ellens veel meegemaakt in het stadsdeel Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost. “Ik speelde vroeger op goed niveau zaalvoetbal, maar uiteindelijk kreeg ik foute vrienden waardoor ik jointjes begon te roken enzo. Ik deed toen mijn trainingspak aan waardoor mijn moeder dacht dat ik ging voetballen, maar vervolgens ging ik gewoon met matties chillen.” Daarom besloot zijn moeder hem op zijn 16e naar Curaçao te sturen zodat hij weg was van die vrienden en zijn hoofd leeg kon maken. Toen hij weer terug kwam in Nederland besloot zijn leven te beteren. “Ik was nog nooit echt naar school gegaan dus ik ben daarna gaan studeren. Ik heb toen MBO niveau 1 en 2 gedaan.”

Tot zijn 22e had hij nog helemaal niet het idee om een rapper te worden. Wel heeft hij het rappen al van jongs af aan meegekregen door zijn broer. “Bij ons in het buurthuis hadden we een studio en daar kwamen mannen als Kalibwoy, Jayjay (Djaga Djaga, red.), Raskullz, al die jongens uit de buurt, muziek opnemen.” Ellens vervolgt: “Toen ik iets ging opnemen, kreeg ik die boost van hun omdat ze het tof vonden. Ik deed er alleen niets mee, want ik had niet het geloof dat ik poppin’ zou kunnen zijn.” Uiteindelijk dropte Ellens zijn eerste tape ‘Practice’ in november vorig jaar waarna het balletje begon te rollen. “Ik wist sowieso wel dat het fire was, maar ik wist niet of mensen het zouden begrijpen.”

Rotterdam Airlines en Bella Ciao
Jairzinho, mede oprichter van het label Rotterdam Airlines hoorde de muziek van Ellens en besloot hem een bericht te sturen. “Ik was in de studio en ik kreeg opeens die DM binnen, dat was wel spannend. Uiteindelijk heb ik een contract getekend, hij gunt mij en ik gun hem gewoon.” De rapper ging daarna vol voor zijn carrière en hij ging hard en efficiënt aan het werk. “Ik ben niet iemand die twintig tracks gaat maken en dan uitkiest. Als ik één track maak is het al een probleem. Nu ben ik echt populair bij de kinderen, dat is perfect en dat is wat je moet hebben. Ik wil nu dat even uitkammen en dan naar de volgende stap, weer iets nieuws doen.”

De samenwerking tussen de Amsterdamse rapper en het label werd gelijk een succes. De eerste single ‘Bella Ciao’ werd een hit en het nummer staat op bijna twee miljoen streams. Toch was Ellens niet gelijk enthousiast toen het label met het idee kwam om een remix te maken van het nummer uit de serie La Casa de Papel. “Bella Ciao stond ik zelf eigenlijk niet achter, ik fock ook niet met die serie, maar ik moest het checken van hun. Toen heb ik mijn fantasie gebruikt en we hebben toch die millie geraakt.” De excentrieke rapper vult aan: “Ik voelde die beat eerst niet, maar nu wel, want het is lekker als ik on stage ben en die club ontploft.”

Frenna was gelijk fan van Bella Ciao uit en bracht zijn eigen remix van het nummer uit. Binnenkort komt er nog een samenwerking tussen Ellens en Frenna uit en de chemie is zeker aanwezig tussen de twee. De Amsterdammer lijkt iets in de SFB-rapper naar boven te brengen. “Ik kan het echt goed met hem vinden, hij is echt net mijn broer ofzo. Het lijkt alsof ik hem al tien jaar ken, terwijl ik die man pas een maand ken. Hij zegt ook tegen mij, mijn hoofd is heet, ik wil alleen maar met jou rappen.“ Naast Frenna heeft de rapper uit Kraaiennest ook een nummer met Jonna Fraser klaarliggen. “Jonna zocht ook contact met me. Ik heb een track met hem en het is ook gewoon fire als ik met Jonna samenwerk.”

Godskind
Een verklaring voor het plotselinge succes heeft Ellens niet echt en hij blijft er ook vrij rustig onder. De rapper denkt dat het zo goed met hem gaat omdat hij een ‘Godskind’ is, een line die we ook kunnen horen op ‘Bella Ciao’. Aan de hand van de kruistattoo op zijn voorhoofd vertelt hij hierover: “Het kruis op mijn voorhoofd is het teken van Godskind. Ik heb echt veel meegemaakt, ik ben gestoken, er is op mijn auto geschoten alles wat je kan verzinnen. Ook heb ik alles gedaan wat verboden is maar ik heb alles doorstaan wat je naar beneden kan halen. Mensen halen je naar beneden en ik ga twee stappen omhoog.”

Ellens straalt zelfverzekerdheid uit. Door zijn dure outfits en tatoeages over zijn hele lichaam lijkt het alsof hij het al gemaakt heeft. Dit doet de rapper met een reden: “Ik kan mensen inspireren en van die bank af laten gaan, sta op met je luie reet. Ik wil jongeren motiveren dat je geld kan maken met muziek of je eigen label kan starten.” De Amsterdammer vult aan: “Plus ik moet natuurlijk die looks hebben voor de kids snapje. Die vinden het helemaal geweldig als ik kom.”

Als er iemand geloof heeft in zijn eigen kunnen is het Young Ellens en we kunnen binnenkort veel muziek van de rapper verwachten. “Ik ga nu twee tapes droppen, een album en dan is het shutdown. Wat er daarna gaat komen is nog een geheimpje maar het staat al vast. Ik wil gewoon graag laten zien wat ik in huis heb en ik ben er ook klaar voor. Even van die luie stoel af en veel uitbrengen.”

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand