Yung Bok is meer dan Bokoesam op een vieze Yung Felix beat: “We hebben zelfs een beetje geëxperimenteerd.”

Bokoesam en Yung Felix brengen op 1 juni hun gezamenlijke project Yung Bok uit. Onder het genot van een Yung Bok biertje spraken wij de rapper en de producer over het ontstaan van de EP, de allernieuwste generatie rappers en of zij eigenlijk druk van de buitenwereld ervaren.

Yung Bok
Over de naam van hun gezamenlijke project hoefden de jongens niet lang na te denken. Een bierbrouwerij benaderde Noah’s Ark met hun Yung Bokbier. Op dat moment hadden Yung Felix en Bokoesam al het idee om met elkaar de studio in te duiken. De naam Yung Bok was al bedacht en paste toevalligerwijs perfect bij de EP van de rapper en de producer. Maar waar ontstond het idee voor het project? Felix vertelt: “Ik steek even een veer in mijn eigen reet, maar volgens mij was het mijn idee.” Bokoesam vervolgt: “Felix kwam inderdaad met het idee en ik vond het gelijk tof. We twijfelden nog een beetje wat de vorm zou gaan worden, maar we hebben eigenlijk direct een huis geboekt waar we de plaat zouden opnemen.”

Het tweetal raakte eerder dit jaar bevriend tijdens de clipshoot van Felix zijn single Breek Het Op in Oostenrijk. Bokoesam: “Ja, die reis naar Oostenrijk was gewoon echt gezellig. Wij waren daar ook de enige twee die daar uit wilden gaan, terwijl dat helemaal niet kon. Een paar maanden later in Nederland hebben we tijd voor elkaar vrijgemaakt, want we hadden het allebei erg druk.” Felix: “Je hoort het ook terug in de tracks van Yung Bok. Alles klinkt als fun. Je hoort dat we plezier hebben gehad. Dat is ook wel belangrijk denk ik. Als je een week met elkaar zit moet je wel kunnen chillen, anders wordt het nooit wat.”

Yung Bok Bokoesam

Nieuw bloed
De EP van Yung Felix en Bokoesam bevat een flink aantal samenwerkingen met voornamelijk opkomende artiesten. Zo heeft Wilde Westen-artiest Bartofso een track en zijn Bokoedro en Cartiez samen te horen. Als klap op de vuurpijl maken ook Ronnie Flex, Idaly en Jandro (SFB) hun opwachting op de EP. Felix vertelt: “We hebben tijdens het opnemen een paar jonge gasten uitgenodigd waar wij ook fan van zijn. Jongens van de allernieuwste generatie.”

Verder is het project een echte mix van de sounds van Bokoesam en Yung Felix, zo vertelt de eerstgenoemde. “Op het eerste gezicht verwachten mensen Bokoesam op een vieze bubbling-beat van Yung Felix, maar dat is niet zo. We hebben echt iets gemaakt waar we samen achterstaan. We hebben zelfs een beetje geëxperimenteerd.” Felix voegt daaraan toe: “Ik vind Sam’s tracks zonder mij ook heel hard, dus die vibe wilde ik laten terugkomen.”

Generaties
De twee artiesten gaan al wat langer mee en kiezen er bewust voor om veel jong talent op hun project voorbij te laten komen. Bokoesam staat er inmiddels om bekend dat hij jonge artiesten graag support. Het vorige project van de rapper was dan ook zijn Zo Vader Zo Zoon EP met Jacin Trill. Hij vertelt: “De generaties rappers volgen elkaar nu heel snel op. Jacin, Jiri en Smib zijn de generatie onder mij, maar een aantal van de jongens die op de EP staan zijn eigenlijk wéér een nieuwe lichting. Vroeger duurde dat vijf of zes jaar, nu maakt iedereen hits.”

Felix vervolgt: “Het is positief dat er veel mensen zijn in de game, want je hoort dat er heel verschillende muziek wordt gemaakt. Neem bijvoorbeeld Wally en Bokoedro. Ze doen allebei een soort trap, maar op een totaal verschillende manier. Ik vind het heel interessant allemaal.” Bokoesam: “Ik vind vooral leuk aan deze generatie dat nieuwe boys ook gelijk geld kunnen maken. Ik ben grootgebracht door de Jeugd en Negativ en nu voelt het of mijn zoontjes en neefjes één voor één doorbreken en daarmee ook wat verdienen. Kijk maar naar Jacin. Ik ben trots. Ik zag mezelf in hem en hij heeft het waargemaakt. De juiste stijl op het juiste moment. ”

Yung Bok Yung Felix

Druk
Zowel Bokoesam als Yung Felix hebben hun sporen de laatste jaren wel verdiend. Ervaren de jongens nog druk bij het maken en uitbrengen van een EP? Bokoesam is duidelijk: “De scene is wel anders dan vier jaar geleden, maar ik drop sowieso altijd wat ik wil. Of het nou aanslaat of niet. Ik heb nooit echt druk gehad.”

Bij Yung Felix ligt dat ietsje anders, vertelt hij: “Ik ben pas sinds vorig jaar echt poppin’ voor het grote publiek. Ik loop natuurlijk al een tijdje mee, maar ik ben nog een relatieve nieuwkomer voor een hoop mensen. Mijn gevoel is heel erg dat mensen vooral meer muziek van mij willen horen, het maakt eigenlijk niet uit wat. Dat brengt wel druk met zich mee, maar daar probeer ik niet al te veel mee bezig te zijn.” Voor Yung Felix is Yung Bok ook zijn eerste project als artiest in lange tijd. “Dat is inderdaad een tijd geleden. Ik denk dat het de Ski Leraar Bruin Money Gang mixtape was.”

Bokoesam: “Uiteindelijk zijn we heel blij met het eindresultaat van Yung Bok. Voor mij zijn het ook echt weer frisse vibes. Felix en ik samen is niet zo voor de hand liggend. We wilden ook geen hit album maken, meer fun hebben en muziek maken. Dat is gelukt en dat hoor je terug.” Vrijdag 1 juni verschijnt de Yung Bok EP van Bokoesam en Yung Felix.

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand