Yung Nnelg: “Ik heb geen zin meer om bekend te staan als die kill van ‘Chamos'”

Eind juli bracht Glenn ‘Yung Nnelg’ Ascencion de wereld Chamos. “Elk jaar heb je een aantal tracks en daar hoort deze bij” zei Venz drie weken geleden tijdens Sunday Service op FunX. Met ruim 127 duizend views is het niet de best bekeken videoclip in vergelijking met zijn collega-rappers, maar was de track niet weg te denken uit het nacht- en festivalleven. Maar genoeg is genoeg vindt Nnelg. Hij is naar eigen zeggen op een punt belandt waar hij er “geen zin meer in heeft om bekend te staan als die kill van ‘Chamos’”. Dus werd het tijd voor een iets andere sound.

Voordat we het over de nieuwe tape gaan hebben, is het tijd om nog even terug te blikken. Twee maanden na het uitbrengen van Chamos staat Yung Nnelg in het voorprogramma van Young Thug in de Melkweg. Dit, zonder miljoenen plays op Youtube en Spotify. De track werd verder overal gedraaid. Zelfs in de Bravo tent op Lowlands voordat New Wave het podium betrad. “Ik was nooit van plan mijzelf te vergelijken met de guys die miljoenen plays halen”, zegt Glenn. “Chamos heeft misschien 127 duizend plays, maar relatief gezien heeft het op straat dezelfde impact. Het leeft onder de jongeren en zorgde ervoor dat mensen hoorden dat ik meer kan dan de tracks op Veldentaal.” De track heeft veel gedaan voor zijn carrière. Volgens de jonge rapper heeft het gezorgd voor flink wat opschudding onder de independent artiesten. “Met opschudding bedoel ik dat je ook een buzz kan creëren zonder bij een label getekend te zijn. Ik ben echt hands on, zolang ik het zelf kan, doe ik het zelf.”

Het voorprogramma van Young Thug is niet het enige dat hij dit jaar mocht vullen. Op dit moment is Yung Nnelg ook nog eens de support-act van De Jeugd van Tegenwoordig. “Ik zou zelf naar het concert van Young Thug gaan en vroeg daarom uit interesse aan één van de organisatoren, wie er in het voorprogramma stond. Een paar dagen later werd ik gevraagd. Bij De Jeugd van Tegenwoordig ging het ongeveer hetzelfde. Ik vroeg aan Vjeze of ik het voorprogramma mocht doen in de Paradiso. Een paar dagen later kreeg ik een belletje van het management of ik door heel het land het voorprogramma wilde doen. Als ik terugdenk aan het moment dat ik gevraagd werd krijg ik het weer warm.”

Chamos was overigens niet het eerste solo project van de jonge rapper. Eerder maakte hij al de tracks Beetje Gangster en Ja Ja Ja afkomstig van de mixtape What Else die erna kwam. Genoeg materiaal om het publiek mee te entertainen in het voorprogramma van De Jeugd, wat overigens een geheel andere is dan het publiek van Glenn. “Er staan kids van 16 en oudere mannen met grijs haar samen los te gaan. Ik moet daarom rekening houden met mensen van middelmatige leeftijd, die mijn muziek waarschijnlijk niet kennen en al een vooroordeel hebben als ik op het podium ga staan. Ik weet dat als ik mijn nummers droog achterelkaar doe, dat het weinig oplevert. Daarom repeteer ik ruim van tevoren en probeer ik de show zo interactief mogelijk te maken. Ik wil dat de crowd het gevoel heeft dat zij een onderdeel zijn van mijn show.”

yung_nnelg_by_texas_schiffmacher_3

Ondanks dat zijn carrière in een snelvaart zit, gaat Glenn nog steeds naar school. Daar volgt hij een opleiding commerciële economie en doet de minor zakelijke evenementen. Hij wil het graag afmaken, maar weet dat hij er niks mee gaat doen. “Ik vind het soms ook surrealistisch. Niet omdat ik mijzelf specialer voel dan anderen, maar in het weekend stond ik voor 2000 man en maandag zit ik weer in het klaslokaal. Ik schreeuw het niet van de daken, ik hou het graag gescheiden, maar ze komen er steeds vaker achter.”

Ondertussen werkte hij ook nog hard aan zijn nieuwe tape. Hij onderzocht de markt en checkte hoe hij een sound kon brengen die zich onderscheidt van de rest. “Ik ging op een andere manier naar muziek en de markt kijken. In de markt heb je een aantal standaard pionnen. Ik heb heel lang nagedacht over hoe ik mij daartussen kon plaatsen. Ik wil niet met de flow meegaan, ik creëer liever mijn eigen sound. Dat is hoe ik te werk ben gegaan met de nieuwe plaat. Absoluut niet doen wat er op dit moment al gedaan wordt.”

yung_nnelg_by_texas_schiffmacher_4

“Ik kijk voornamelijk naar mijn favoriete artiesten, allemaal internationaal, die ook een eigen sound hebben gecreëerd,” vertelt Yung Nnelg. “Travis Scott, Future, Drake, zelfs Soulja Boy. Ik weet dat veel mensen hem een grappenmaker vinden, maar als je erover nadenkt heeft hij wel een eigen markt weten te creëren. Ik ben mijzelf bijna gaan vergelijken met deze artiesten en persoonlijk heeft het wel geholpen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik niet meeging in een bepaalde hype die nu gaande is. Er is altijd wel een bepaalde flow ‘in’.

Door zijn onderzoek naar de markt en het kijken naar zijn idolen heeft hij de tweede plaat kunnen maken. Hij probeerde niet hetzelfde te rappen als zijn idolen, maar wilde qua gevoel wel zo dicht mogelijk bij ze in de buurt komen. Glenn luisterde naar veel verschillende muzieksoorten. “Ik luisterde bijvoorbeeld ook naar Tame Impala, het zorgde ervoor dat ik, bijna onbewust, een beetje van alles meepakte. Ik probeerde altijd mijn grenzen te verleggen.”

yung_nnelg_by_texas_schiffmacher_5

“Na alle ervaringen en het onderzoek dat ik gedaan heb, denk ik dat ik een bepaalde energie beter kan overbrengen in een bepaald nummer,” antwoordt hij als er gevraagd wordt naar zijn persoonlijke ontwikkelingen. De track Shooter bijvoorbeeld, afkomstig van zijn nieuwe EP, is een gevoelige plaat waarbij het de bedoeling is dat het bij vrouwen meer zal aanslaan. “Ik heb het gevoel dat ik een energie zo kan over geven dat het filmisch wordt. Dat klinkt heel zweverig maar ik hoop dat mensen zich kunnen relativeren bij het gevoel dat ik had tijdens het maken van bepaalde nummers.”

Het klinkt nu allemaal wel heel positief. Dat was het ook wel, maar de nodige struggles waren er natuurlijk ook. Een writersblock bijvoorbeeld. Één van de ergste dingen die een schrijver kan overkomen. Na het afronden van het concept, besefte de rapper dat het allemaal echt zou gaan gebeuren. Het zorgde ervoor dat hij even vast zat qua schrijfwerk. “Dit is waar ik stiekem over gedroomd heb. En dat het dan echt zou gebeuren, dat is best sick. Gelukkig heeft het niet lang geduurd. Ik merkte dat op het moment dat ik eraan toegaf dat het echt zou gebeuren, het allemaal terugkwam. Toegeven dat het gebeurt, dat helpt.”

yung_nnelg_by_texas_schiffmacher_6

Al het bovenstaande heeft geleid tot FOXP2. De officiële naam van de EP die ergens in december zal worden uitgebracht. FOXP2 is een gen die ervoor zorgt dat je alles kan verbeelden wat je hoort of ziet. “Ik krijg op school de les storytelling. Mijn leraar was bezig met een college over FOXP2. Ik vond het interessant klinken en schreef het op. Thuis heb ik er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ik zat er helemaal in vast. Ik keek er documentaires over en las er verslagen van 16 kantjes over. Ik heb het uitgewerkt en wist zeker dat dit de titel van mijn EP moet zijn. Ik wil dat het een belevenis wordt. Na het luisteren van de tape, moet je een ervaring rijker zijn. Het verhaal wordt letterlijk aan je verteld, dat is de rode lijn. Maar dat zullen mensen pas begrijpen na het volledig luisteren van de tape.”

Over eerste singles en videoclips is vrijwel niets bekend. Sterker nog, die zullen waarschijnlijk pas te zien zijn als de EP al naar buiten is gebracht. “Ik wil de mensen eerst de plaat laten beseffen. Het zal niet lang duren voordat er een videoclip naar buiten wordt gebracht. Het was voor mijzelf ook een hele struggle om uit te zoeken welke track de eerste single zou worden. Het mocht niet als Chamos klinken, anders wordt er gedacht dat ik alleen dat kan, wat niet zo is. Maar dat zal op de tape ook allemaal duidelijk worden. Het is niet de orthodoxe manier van muziek uitbrengen, maar dit is wat mijn gevoel zei.”

yung_nnelg_by_texas_schiffmacher_1

Tijdens het gesprek laat Glenn meerdere keren doorschemeren dat hij vrijwel altijd luistert naar zijn gevoel. “Zoals Drake ooit zei Know Yourself. Als je echt weet wat je wilt, moet je het ook echt doen. Kanye deed ooit de G.O.O.D Friday tracks. Omdat zijn gevoel dat zei. Voor iedereen die het daarna deed was het niet zo’n groot succes. Als jij met iets vernieuwends komt en je gevoel zegt dat het goed komt, dan durf ik te zeggen dat het vaak ook wel goed gaat komen.”

Het klinkt alsof het hem allemaal makkelijk afgaat. Luisteren naar zijn gevoel en alles is oké. Maar geef hem ongelijk. Waarom iets doen als je er zelf niet in gelooft? Sterker nog, Yung Nnelg twijfelde geen moment aan zijn gevoel. “Ik twijfelde meer over welke nummers singles zouden worden, dan over de manier waarop ik dit project zou uitvoeren. Het moet een belevenis worden. Dat is het belangrijkst. Ik heb ook eigenlijk alleen positieve gedachtes erover. Dat ik op een stage sta en mijn nieuwe tracks laat horen en iedereen los gaat. Ik denk niet aan negativiteit, ik wil dit gewoon heel graag.”

Het is nog niet bekend wanneer FOXP2 precies uit zal komen en in welke vorm. Wel is bekend dat dit in december zal zijn. Voor nu kunnen we in ieder geval een cadeautje weggeven in de vorm van de track Rap Shit, waarop Yung Nnelg samenwerkt met Idaly op een beat van Garrincha.

Geschreven door Charisa Chotoe | Foto’s door Texas Schiffmacher