Yxng Bane: “Lil Kleine voorspelde alles wat er zou gebeuren in mijn leven”

Afro vibes, trap, pop en dancehall: een interessante melange van stijlen, maar niet ongewoon als je kijkt naar de etnische samenstelling van Londen. Afrikaanse, Caribische en Amerikaanse invloeden betraden het Britse moederland en beïnvloeden op hun beurt de muziek van artiesten als Yxng Bane. Alhoewel zijn muziek niet genrespecifiek is, begon hij in 2015 waves te creëren in de Britse urban scene, waarvan er ondertussen steeds meer overslaan naar de Nederlandse kust. Door samenwerkingen met artiesten als Dopebwoy, Frenna en Sevn Alias en zijn band met Lil Kleine wordt de zichtbaarheid van Bane steeds groter in de Lage Landen en de rest van de wereld. Genoeg reden om even bij te praten dus. We spraken de 23-jarige rapper in zijn tourbus over zijn carrière tot op heden.

Oost-Londen
Voordat muziek voor Bane om de hoek kwam kijken, groeide hij op in Canning Town, Oost-Londen. De buurt staat bekend als achterstandswijk met een hoog werkloosheidspercentage. Toch wist Bane er het beste van te maken; hij reflecteert als volgt op die jaren: “Ik groeide op in een ruige omgeving. Sowieso is er op dit moment veel geweld in Londen; de murderrate komt in de buurt van New York. Dat is het soort omgeving waarin ik ben opgegroeid. Het heeft ook een mooie kant, want er is een grote gemeenschap. Er is veel liefde. Het is niet alsof je opgroeit in een buurt waar je je buren niet kent. Mijn buren waren mijn beste vrienden.”

De grimmige buurt waarin Bane opgroeide inspireerde de content van zijn muziek, waarin af en toe onderwerpen als beroving en drugshandel ter sprake komen. Echter richt hij zich het liefst tot de dames, zo ook op zijn debuutproject, getiteld ‘Full Moon’. Bane betrad het mixtape circuit in januari 2016 met de 10 tracks tellende tape, die het doel diende om zijn naam als opkomende artiest te vestigen. Een jaartje later begon het balletje pas echt te rollen, toen Bane zijn remix van Ed Sheerans megahit Shape Of You naar buiten bracht, waarop hij meteen lovende reacties kreeg. Het motiveerde Bane zodanig dat hij in de rest 2017 een hoop singles en samenwerkingen naar buiten bracht, met grote successen als Diamonds, Rihanna en zijn bijdrage aan Yungens hitsingle Bestie tot gevolg.

Heart Broken Kid
Bane bracht verder geen projecten uit tot hij in 2018 de handen ineen sloeg met D-Block Europe, een rapcollectief onder leiding van stadsgenoten Young Adz en Dirtbike LD. Samen brachten ze de ‘Any Minute Now’ mixtape uit. Een opvallende keuze, wanneer je bedenkt dat Banes solocarrière op dat moment een hoogtepunt bereikte: “Ik wilde mensen verrassen. Zij zijn gang, vóór muziek zelfs. Het is familie. Het was een belangrijk moment voor de UK; het ging helemaal los. Kun je je het voorstellen? Artiesten van ons kaliber die samenkomen. We deden het independent en toch hebben we de hitlijsten behaald.”

In november 2018 dropte Yxng Banes zijn meest recente solotape ‘HBK’, waarop de singles Needed Time en Slip N Slide verschenen. “HBK staat voor Heart Broken Kid. Op dat project ben ik aan het reflecteren. In de tijd dat ik het opnam was ik veel aan het reizen; ik was vaak weg van huis. Dat hoor je ook terug in de tape. Trouwens, als ik praat over heartbreaks, gaat dat niet per sè over vrouwen. Ik hou het honderd in al mijn muziek; het zijn echte levenservaringen” aldus Yxng Bane.

UK x NL
Je zou kunnen stellen dat Bane de Britse scene inmiddels al wel heeft uitgespeeld, als je kijkt naar de cijfers die hij tot nu toe heeft behaald. De afgelopen tijd zien we hem dan ook steeds meer stappen maken op het internationale podium, resulterend in tracks als Ze Loevt met Frenna en Sevn Alias. Bane is erg positief over de connectie tussen de Britse en de Nederlandse scene: “We groeien steeds meer naar elkaar toe. Het is sick man en er komt alleen maar goede muziek uit. Het is een mooi ding.”

Ook verscheen Bane recentelijk in Dopebwoy’s Santo Domingo video: “Dopebwoy en ik volgden elkaar al een tijdje op Instagram. We waren gewoon fans van elkaars muziek. We spraken af en toe en toen hij zei dat hij een track voor me had om op te springen, was ik meteen down. De track is fire en ik kan goed met hem overweg; waarschijnlijk zul je in de toekomst meer van ons horen.” Diezelfde avond verscheen Dopebwoy bij Bane op het podium om het nummer samen in de Melkweg live te doen.

Bane heeft in zijn tijd in Nederland veel connecties gemaakt met artiesten van Nederlandse bodem. Naast Dopebwoy is hij namelijk erg goed bevriend geraakt met Lil Kleine: “Dat is big bro. Toen ik nog een opkomende artiest was, leerde ik hem kennen via een gemeenschappelijke vriend. We hebben een paar erg persoonlijke momenten gehad, gewoon één-op-één met elkaar in de auto. Ik zal jullie dit vertellen; van alles wat er is gebeurd in mijn carrière en leven buiten muziek, vertelde Kleine me dat het zou gebeuren. Toen we elkaar ontmoetten, zei hij over een jaar gaat dit gebeuren, over twee jaar dit en dit. Kijk, ik krijg tranen in m’n ogen als ik eraan terugdenk, dat is hoe real het is. Ik waardeer het heel erg, omdat je in de muziekindustrie niet vaak zulke mensen tegenkomt. Kleine is meer ervaren, heeft het allemaal al meegemaakt dus hij kan me advies geven waar ik wat aan heb.”

Afgelopen maart belandde Bane op het podium met Nicki Minaj, tijdens haar tourstop in Londens gigantische O2-arena. Daar performde hij zijn hit Rihanna met de Queen aan zijn zij. “Wizkid liet me eerder tijdens zijn set performen in de O2, maar die dag met Nicki on stage… Die Barbiefans zijn crazy. Ik ben goed met Nicki, ze is een superster. Ze is ook echt een aardig persoon wanneer de camera’s niet draaien.”

Operation Trident
Als je de Engelse en de Nederlandse scene met elkaar vergelijkt, zul je moeten concluderen dat rappers in Engeland het veel zwaarder te verduren krijgen. Dat heeft te maken met Operation Trident, een politie-eenheid met het doel om “gewapende misdaad en moord aan te pakken in Afrikaans-Caribische gemeenschappen”. De eenheid richt zich regelmatig tot rappers met gewelddadige content, en liet eerder ruim 100 UK drill video’s van YouTube verwijderen. Rapgroepen worden gecensureerd door de leden te verbieden de dood en letsel te noemen in hun raps. Daarnaast staat de eenheid erom bekend regelmatig hiphopshows tegen te houden.

Zo ook die van Yxng Bane: “Het is onrechtvaardig, zo kan ik ’t het beste omschrijven. Ik heb dat ook meegemaakt, politie die je show stopt. Mijn advies aan de artiesten is om door te blijven gaan en de energie in de muziek te stoppen. Ik denk niet dat muziek invloed heeft op het geweld onder jongeren. Ik denk juist dat muziek helpt, want ze blijven juist weg van de straat door hun tijd in muziek te stoppen en als dat tegengehouden wordt komen ze juist in de problemen.”

Alhoewel de politie niet altijd aan zijn kant staat, lukt het Bane toch het juiste voorbeeld neer te zetten voor de jongens uit zijn buurt: “Zien is geloven op veel van deze plekken. De buurman is geen dokter die in een mooie Mercedes rijdt, of een advocaat in de buurt die een Bentley heeft. De buurman is een drugsdealer; hij rijdt in de Bentley. Je woont tegenover een overvaller; hij heeft de Mercedes. Snap je wat ik bedoel? Wanneer een jongen uit de buurt die rapt zijn eigen tour heeft, zien ze: ‘Oh, zo kan het ook.’ Het is veel groter dan muziek. Hoe meer mensen aan muziek werken, hoe meer mensen uit het straatleven komen. Wat kun je doen? De artiesten moeten blijven pushen en teruggeven aan hun gemeenschap, want zien is geloven.”

Tekst: Sybrand | Foto’s: SHOTS FIRED

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X