Ome Omar: “Het album komt tegelijk uit met mijn debuutroman”

Het gaat goed met Ome Omar. De 22 jarige creatieve duizendpoot heeft vorig jaar hard aan de weg getimmerd en heeft zichzelf daarmee in de kijker gespeeld van menig platenlabel. Momenteel is de jonge Amsterdammer druk bezig met het afronden van zijn debuutalbum ‘Oerknal’. Later dit jaar zal het album samen met zijn gelijknamige debuutroman uitkomen via Lebowski Publishers / Topnotch. “Ik denk dat ik bijna klaar ben met mijn album.” Vertelt Omar. “We zitten nu op 12 definitieve tracks en ik denk dat het er 17 gaan worden. Rarevillains produceert bijna het hele album. Zij hebben heel erg hun best gedaan voor dit project en laten met dit album zien hoe divers ze zijn.”

“Het album komt tegelijk uit met mijn debuutroman.” Vertelt Omar verder. “Ik was tegelijkertijd aan beide projecten begonnen en het leek mij daarom een uitgelezen kans om ze samen uit te brengen. Beide projecten hebben ook veel met elkaar te maken. Ze hebben beiden dezelfde hoofdpersoon, namelijk de fictieve Omar. Beide projecten zijn gebaseerd op de echte Omar, maar dan met veel meer actie eromheen. Ik kon namelijk geen boeiend boek vullen met enkel mijn eigen ervaringen. Ik word namelijk niet echt gezocht door mensen met wapens of door de politie, maar dat komt in het boek wel naar voren.”

Omar is van vele markten thuis en is al jarenlang actief in het culturele veld. Als acteur maakte hij zijn debuut in de Nederlandse bioscoopfilm Sterke Verhalen en leverde voor diezelfde film ook de officiële soundtrack in samenwerking met Kraak en Smaak. Daarnaast schrijft Omar ook theaterstukken en stond het door hem geschreven theaterstuk ‘Zaka de Klootzak’ vorig jaar nog in het Amsterdamse MC Theater. Als schrijver maakt hij zich momenteel klaar voor de release van zijn debuutroman Oerknal. Oerknal vertelt het verhaal van een half-fictieve Omar, die criminele klussen klaart met zijn buurtgenoten terwijl hun slechte sociale positie voortdurend onderwerp van gesprek is.

“Ik schrijf nu al een tijdje. Op mijn 14e zag ik bij ons in het buurthuis een flyer liggen. Ze hadden ergens een redacteur nodig. Ik wist destijds niet eens wat dat was, maar Ik had gewoon gereageerd en werd aangenomen als recensent bij XXXS. Vanaf toen ging de culturele wereld voor mij open en zag dat daar allerlei mogelijkheden lagen. Hier heb ik onder andere Akwasi van Zwart Licht ontmoet voordat hij sterallures had.” Vertelt Omar met een glimlach. “Kort daarna ben ik gaan schrijven voor Spunk wat meer literair verantwoord was. Hier heb ik toffe mensen ontmoet die nu bijvoorbeeld bij Vice werken, waar ik ook af en toe voor schrijf. Toen was het balletje gaan rollen. Uiteindelijk kwam ik in contact met Lebowski die nu mijn boek gaat uitbrengen. Kort na dat ik het boek contract had getekend ging Lebowski samenwerken met Top Notch. Toen ik met het idee kwam om een album bij mijn boek te voegen toonde Top Notch interesse om het album uit te brengen.”

Eind vorig jaar zette Ome Omar eindelijk zijn handtekening onder een felbegeerde Top Notch contract. Interesse van andere labels deed Omar wel twijfelen, maar erg lang hoefde hij er niet over na te denken. Dit moment beschrijft Omar op de officiële versie van zijn reeds uitgebrachte nummer ‘De overheid doet niks’. Op deze versie rapt Omar: “Eerst dacht je dat ik not was en gaf ik nog een fuck/ Tot dat ik die champagnedop met Kees had gepopt. Ik was high toen ik mijn contract moest ondertekenen/ En ik word high als ik mijn album aan het tapen ben/ ik leef een Spacekees soort van leventje”

[jwplayer mediaid=”48520″]

“Als ik een nieuwe track release dan ben ik de hele dag aan het refreshen op Puna.” Reageert Omar op de vraag of negatieve reacties hem wat doen. “Ik vind het belangrijk om te zien wat mensen zeggen. Alleen doet de haat me niet veel. Haat is ook belangrijk. Als de reacties op mijn releases alleen maar positief zijn, dan is er geen ruimte voor gesprek. Ik heb altijd geprobeerd mijzelf zo breed mogelijk op te stellen. Wat veel rappers en veel fans niet zien is dat rap maar een heel klein deel is van de muzikale wereld. De rappers die dat wel door hebben zijn het meest succesvol en onderscheiden zich het meest. Ik vind Sef bijvoorbeeld een hele toffe rapper. Hij heeft een soortgelijke benadering van rap als ik. Hij heeft heel goed die vertaalslag naar het grote publiek gevonden. Ik noem dat altijd ‘tatta proof’. Zijn muziek is ‘tatta proof’.”

Omar is van plan om zijn diversiteit nog meer tentoon te stellen met zijn 2e album. Hij is namelijk van plan om zijn 2e album samen met de Amsterdamse punkrockband TDTMCM te maken. Ondanks dat de 2 genres ver uit elkaar liggen, ziet Omar toch veel overeenkomsten met de band. “Zij doen in de punkrock wat ik met hiphop probeer. Een beetje de genre muzikaal verantwoord op zijn kop gooien met parodieën. Hun aanpak past perfect bij de mijne, omdat we elkaar persoonlijk goed aanvoelen (no homo). Het zou master zijn als ik met hun mijn 2e album kan maken.”

Artikel door Hussein Suleiman | Foto’s van MxEdesign

15 February

18 comments

Leave a Reply

18 Comments Aan "Ome Omar: “Het album komt tegelijk uit met mijn debuutroman”"

avatar
500
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
pow
Gast
pow

Haha hij denkt hij word gers pardoel ofzo xD

kegkeg
Gast
kegkeg

wat een grap gaan ze dit nouw tekenen je hebt niet 1 harde line nega zei het al grapjas ahahahaha

geert
Gast
geert

> “en ik plijt voor doodstraf voor de stichting martijn”

dle
Gast
dle

Kvind ze flow echt nice
Nochalent echt goed

cazzecaz
Gast
cazzecaz

Die “twitbeef” tussen hem en nega was nep…

Ik denk dat je er met deze instelling en visie wel komt! Vet dat je ook schrijft.

Bigup Omar!

Sule
Gast
Sule

Wow wist niet dat er zoveel achter hem wn ze droge tweets schuil ging

JayJay
Gast
JayJay

Nou ome omar dan lees je dit ook vast: ik denk dat mensen je arrogante houding niet diggen, aangezien je nog niet veel gebracht hebt. En je rapt met weinig overtuiging, mij pakt dat in ieder geval niet. Geen boeiende onderwerpen en zo kan ik nog wel ff doorgaan… kortom on to the next one (niet om te haten ofzo)

gg
Gast
gg

> co-sign op deze

Jaqueline
Gast
Jaqueline

kunst troost toen mijn masnke doodging kon ik niet meer schilderen maar wel tekenen met ecoline smeren moest ik eindeloos smeren kunst troost jij veel geluk met wat er komt Moon

Dave
Gast
Dave

Hij kan kei grappige reviews schrijven maar als rapper vindt ik hem niet geloofwaardig.

bok
Gast
bok

Serieus? staat deze kill onder contract bij top notch? dat is echt bullshit. Hij is ok maar geen TN niveau maarja DJVT is dat bijv. ook niet.

Matthijs
Gast
Matthijs

HET voorbeeld van hoe je er wel komt met de juiste contacten. Heb nog geen halve line van de man gehoord die de moeite waard is maar als Puna en State blijven roepen dat het om een talent gaat ga je het nog bijna geloven ook. Geen verschil van smaak ofzo, daar kan ik prima mee leven en blijf ik af. Deze gast is als rapper echter straight wack, niets beter dan 13ineendozijn internetrappertjes.

honda
Gast
honda

Het is mij echt een raadsel hoe je hem niet veelbelovend kan vinden. Ik zit al een half jaar het idee dat hij bij de top van de nieuwe generatie komt. Hij heeft de slimheid van sef en jiggy in zn teksten en flows en heeft ze shit om zn raps ook goed in orde. (producties, clips, contacten, contracten etc.)
Luister : Waar de monnie is, overheid doet niks en onderdagu, Zieke tracks.

Ome Omar
Gast
Ome Omar

Ik ben master

Bich
Gast
Bich
@Blew, er gebeuren toch wel spandenne dingen hoor. Voor mij voelt het als een opening. Aha-erlebnis. Eindelijk! Ooit begon ik met schilderen toen ik eindeloos kringeltekeningen had gemaakt. Echt werk. Zo ontmoette ik mijn art teacher, dat was het prille begin. Soms heb ik het weer. Dan ben ik eindeloos hetzelfde soort tekeningen aan het maken. En ze zien er vandaag echt heel anders uit dan in het begin, maar ik weet waar ze vandaan komen. Er is nu weer zo’n periode. Dat ik eindeloos die tekeningen moet maken. Maar op het doek komt plotselling iets anders te voorschijn. Het… Read more »
PPP
Gast
PPP

Jullie haten zoooooomaaar, rare guys man. Jullie gunnen niks

EwA JA
Gast
EwA JA

ewa ja nu zie ik pas echt hoe dom de random publiek op puna is..
ewa ja jullie snappen niks deze man is next best talent G!
jullie snappen niks van de nieuwe hip hop genre ga naar Hef enzo luisteren a dombos

Nega
Gast
Nega

Wow, dit stuk is dus gewoon geschreven door Suleiman en dat schijnt de manager van Omar te zijn en tevens de man die de adds bij Puna gaat verzorgen… Daarnaast vangt Puna weer geld van TopNotch voor bannerslides bovenin beeld. Hoezo belangenverstrengeling?

wpDiscuz