Welke Nederlandse rappers hebben de grootste vocabulaire?

zomoeilijktuurlijk
Er is vandaag een nieuw onderzoek naar buiten gekomen waarin de website Neerlandistiek onderzoek heeft gedaan naar de vocabulaire van Nederlandse rappers. Het onderzoek is gebaseerd op een soortgelijk onderzoek over Amerikaanse rappers. Onderzoeker Matt Daniels vergeleek van een aantal rappers 35000 woorden en gebruikte daarbij evenveel woorden uit Shakespeares werk en uit Melvilles Moby Dick. 50 Cent, Drake en DMX belandden ergens onderin en GZA en Aesop Rock overtreffen de legendarische schrijvers.

De onderzoekers in Nederland gebruikten ongeveer 30 van de bekendste rappers en zette die tegenover de boeken De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch uit 1992 en het nieuwste werk van Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez uit 2017. De onderzoekers hebben per rapper 4000 genomen uit tien tot vijftien verschillende tracks.

Vervolgens hebben de onderzoekers een rangorde gemaakt op basis van “lexicale flexibiliteit” oftewel het aantal unieke woorden gedeeld door het totale aantal woorden. Van de rappers staan de mannen van Zo Moeilijk bovenaan tussen de schrijvers Pfeijffer en Mulisch. Vlak daaronder, achter Mulisch, vinden we Opgezwolle, Brainpower en Zwart Licht. De onderste acts zijn SBMG, Yung Internet, Sef en Gers Pardoel. Check de hele grafiek hieronder.

plot_nederhop_3

6 April

13 comments

Leave a Reply

13 Comments Aan "Welke Nederlandse rappers hebben de grootste vocabulaire?"

avatar
500
 
Sorteer op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Modo
Gast
Modo

Zo moeilijk!!!

wauw
Gast
wauw

Eenzelfde onderzoek onder al die ‘nieuwe’ rappers, die allemaal dezelfde bullshit verkondigen zou leuk zijn. Misschien dat ze gezamenlijk (100+) rond hetzelfde aantal als Zo Moeilijk uitkomen.

Eddie
Gast
Eddie

Rasfriet rasfriet

poep
Gast

dit is lauw

Pleun
Gast
Pleun

Ik mis akwasi!

Nee
Gast
Nee

Zwart licht….

rico
Gast

Nijmegen represent!

tammer
Gast
tammer

succes is de kracht van de herhaling, niet de omvang van de woordenschat

wauw
Gast
wauw

snap jezelf wat je zegt? dit is een pleidooi voor eeuwige achterlijkheid. paradoxaal genoeg herken je dat zelf niet, de confrontatie zal verschrikkelijk moeten zijn

paul
Gast
paul

je zelf*

tammer
Gast
tammer

Jammer dat je niet snapt hoe de entertainment industrie werkt.

Volwassene
Gast
Volwassene

Fans van acts die de woordenschat van een peuter hebben zijn zelf ook meestal peuters.

Dikke van Dale
Gast

Bij schaamluis bestrijding ook.

wpDiscuz