Adje & Architrackz maken geen geintjes meer: “Nu gaan we zien of ik er over 25 jaar nog ben”

Eind augustus van 2017 was daar de track Silence van hitproducer Architrackz en rapveteraan Adje. De zomerse muziekvideo, die opgenomen is op Curaçao, bleek het startschot te zijn van een samenwerkingsproject tussen de twee genaamd ‘Alles Groot’ dat vandaag is gedropt. Op het eerste gezicht lijkt een combinatie tussen de straatraps van Julmar Simons (Adje) en de tropische beats van Dwayne Meerzorg (Architrackz) misschien apart, maar het project is een natuurlijke samenkomst geworden van beide stijlen. We spraken de mannen over hoe ze elkaar hebben leren kennen, de samenwerking op Curaçao en hoe vaderschap het leven voor beide mannen heeft veranderd.

De eerste tape van Ado’nis
Er is een leeftijdsverschil van bijna tien jaar tussen Adje en Architrackz maar toch was de connectie bij de laatstgenoemde al vroeg gemaakt. “Zijn moeder was mijn juffrouw op de basisschool. De eerste mixtape heb ik toen van haar gehad en zo leerde ik Ado’nis, zoals hij toen nog heette, eigenlijk kennen.” aldus de producer.

Daarna scheidden de wegen en deden Simons en Meerzorg hun eigen ding totdat in 2016 de track ‘On The Low’ uitkwam van Josylvio, Adje, Kevin & D-Double, geproduceerd door Archi. “Het is dan wel tof dat je uiteindelijk, zonder dat mijn moeder het tegen mij heeft gezegd, toch weer in elkaars vaarwater terechtkomt. Dat wil gewoon zeggen dat het zo moet zijn.” meldt Adje.

Alles Groot op Curaçao
Een trip naar Curaçao voor de muziekvideo van ‘Silence’ was de aanleiding tot het gezamenlijke album ‘Alles Groot’. Adje vertelt: “We besloten om een clip te schieten op Curaçao. Toen dachten we van, laten we onze spullen meenemen en er gewoon iets meer van maken dan alleen Silence.” Het duo schoot een clip en maakte zes opzetjes in de vijf dagen dat ze op het Caraïbische eiland waren. Voor deze hoge productiviteit geeft Archi de verklaring: “Vaak als ik een beat maak, heeft Adje al bedacht wat hij wil zeggen en neemt hij het op. Dan staat het nummer er maximaal binnen een uur.” Adje vult aan: “Dat is het mooiste aan dit album, we zijn daar echt op een chilling gegaan, er zijn eigenlijk nooit studiosessies voor gepland.”

In de studio was er soms een spanning tussen de verschillende stijlen van beide artiesten. Adje vertelt hierover: “Hij wilde bepaalde hiphop shit niet maken en ik wilde bepaalde dansbare shit niet maken.” Uiteindelijk hebben de rapper en producer toch een goede middenweg gevonden en zijn ze achteraf allebei tevreden over het eindresultaat. Zo vertelt Meerzorg hoe hij door Adje werd overgehaald om hiphop maken. “Hij heeft me sowieso overtuigd door zes vrienden naar de studio mee te nemen en iedereen was in die hiphop-vibe. Uiteindelijk moet je daarin meegaan en achteraf had ik dit gewoon veel eerder moeten doen. Misschien moet ik ook gewoon een keer rock gaan maken.”

Ze hoefden niet lang over de titel van de tape na te denken. “Op die vakantie op Curaçao zei Archi alleen maar groot dit, groot dat, grote villa, groot eten.” vertelt Simons. “Grote waggie gehuurd ook.” grapt Archi. Daarnaast heeft het album nog een andere betekenis. Beide mannen zijn in het afgelopen jaar vader geworden en hun zoontjes bleken een extra motivatie te zijn om alles nog groter aan te pakken. “Ik denk, doordat het voor ons beide ons eerste kind is, dat onze mindset is veranderd naar ‘Alles Groot’. We hebben het altijd klein gedaan en we moeten nu geen geintjes meer maken.” aldus de rapper.

Daddylife
Adje heeft een zoontje van vijf maanden en zit dus nog middenin de luiers en slapeloze nachten. Je zou verwachten dat het lastig is om het te combineren met het artiestenleven, maar voor de Amsterdammer werkt het juist in zijn voordeel. “Vader zijn is tof man. We hebben gewoon een topbaan waarbij we veel ’s avonds moeten werken en overdag kan ik gewoon met mijn kleine zijn. Ik ben blij dat hij opgroeit met iemand die bijna de hele dag thuis is. Ik heb dat zelf nooit gehad.”

“Wanneer je een kind krijgt lijkt het alsof dat geluk creëert, ineens krijg je publishing -en album deals, had je dat ook?” Vraagt Meerzorg aan de rapper. “Voordat ik een gevangenis inging wilde ik een huis voor mezelf hebben, maar dat lukte toen niet. Nu mijn zoontje vijf maanden is, heb ik gewoon die nieuwe osso met een garage en dat zal zeker te maken hebben met die kleine.” vertelt Adje terwijl Archi zijn gedachtes deelt: “Nu snap ik die Surinaamse mannen wel met dertig kinderen.”

Een project met Reverse en een Suriname-album
Ondanks dat er vandaag een nieuw project uitkomt blijven de twee hard werken de komende tijd. De Amsterdamse rapper vertelt bijvoorbeeld dat hij bezig is met nog drie andere artiesten. “De drie namen waar je zeker iets van kan verwachten zijn Adje & Sliscobars, Adje & Roselilah en ik ga weer even in de oude koelkast, Adje & Reverse.” Ook Architrackz blijft niet stil zitten. “Ik ga mijn eigen album Dashawn (vernoemd naar zijn zoon red.) droppen, een album met alleen Surinaamse artiesten en gewoon nog wat losse producties. Ik zie wel of ik nog gewoon drie albums drop dit jaar.”

Architrackz vindt veel plezier in het muziek maken en dit is onder andere de reden dat hij het Suriname-album gaat uitbrengen. “Het gaat het er gewoon om dat je doet wat je leuk vindt. Daarom ben ik ook naar Su gegaan. Ik verwacht niet dat ik duizenden euro’s ga maken. Ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind en ik wil iets terug doen voor de mensen daar.” Waar Architrackz geniet van zijn succes, voelt Adje een zekere druk vanuit zichzelf: “Ik ben nu wel op een Jay Z, Dr. Dre of Ice Cube moment voordat ze dat ene ding gaan doen waardoor ze voor altijd gaan blijven. Nu gaan we zien of ik er over 25 jaar nog ben of dat dit mijn laatste vijf jaar zijn.”

Vandaag is daar eerst ‘Alles Groot’ voor de mannen dat deze week pas werd aangekondigd. Adje en Architrackz zijn in ieder geval vastberaden. “Ik denk dat de muziek gewoon zijn werk moet doen. Het doel van deze tape was ook gewoon om te laten zien dat we kwaliteit kunnen droppen zonder te gek te doen. Dan maakt het niet zoveel uit hoe hard je het promoot,” aldus de rapper.

Tekst: Sander Koster | Foto’s: Nelson Hillebrand