De mannen van Equalz zijn Reloaded en klaar om echt door te breken

Loop een willekeurige club binnen op zaterdagavond en de kans is groot dat je een track van Equalz hoort. Alwaysbizzy en Stylez, zoals het tweetal uit Rotterdam individueel heet, zijn inmiddels toe aan hun vierde project: de Reloaded EP. Ter gelegenheid van de release van de EP spraken wij het duo over ontstaan van de groep, het populariseren van het huidige hiphopgeluid en hun plannen voor een album.

Zo’n negen jaar geleden ontstond Equalz op een middelbare school in Rotterdam. De jongens raakten geïnspireerd door de muziek van Sean Paul en besloten de studio in te duiken. Het eerste wapenfeit van Equalz dateert van 2011: hun Fame & Succes mixtape. Stylez: “Dat was ons allereerste project. Ik ben daar eigenlijk heel erg trots op. Die tape heeft ons echt verder geholpen. We hadden ook nauwelijks featurings toen.”

De Equalz-sound
Na Fame & Succes volgde de tweede mixtape van Equalz, getiteld Equalz Op Je Skerm. De tape bevatte gastbijdrages van Jerr (Broederliefde), Kevin en FMG. Laatstgenoemden stonden op het nummer Bye Bye, een track die achteraf gezien behoorlijk invloedrijk is geweest in het geluid van hedendaagse Nederlandse hiphop. Samen met tracks als Oeh Na Na van SBMG was Bye Bye één van de eerste nummers die de clubsound in Nederland aan het grotere publiek introduceerde. Acts als Broederliefde, FMG, SBMG en Equalz zelf zorgden voor een nieuwe stroming die later voor nationaal- en internationaal succes zou zorgen. Alwaysbizzy: “We horen bij de eersten die met die sound kwamen ja. Dat vind ik mooi en we zijn trots dat we daar aan mee hebben mogen helpen.”

Die sound lieten de mannen van Equalz opnieuw horen op hun Update EP, die tracks als Casablanca, Ingang en Don’t Worry bevatte. Het project kwam eind 2016 uit betekende de definitieve doorbraak van Equalz. Met name Casablanca deed het erg goed en was een tijd lang niet weg te denken uit Nederlandse en zelfs buitenlandse clubs. Zelf vinden de jongens dat ze eigenlijk nog niet doorgebroken zijn. Stylez: “Onze doorbraak moet nog komen. We worden meer en meer in de club gedraaid, maar we hebben onze top nog lang niet bereikt.”

Reloaded EP
Met de Reloaded EP willen Equalz zich definitief laten zien aan de Nederlandse scene. De sound van Stylez en Bizzey is enorm bekend in Nederland, maar de gezichten achter de muziek een stuk minder. Stylez: “Daar willen we met dit project verandering in brengen. Mensen moeten echt kennismaken met Equalz, dat is het doel van deze EP. We zijn een jaar bezig geweest en we hebben veel moeten schrappen, maar ik ben blij met het eindresultaat.” Met hun single Op De Weg zijn de jongens in ieder geval goed op weg. De track is bijna vijftien miljoen keer gestreamd en ging binnen drie weken goud. Een absoluut record voor Equalz, die daarmee hun vorige hit Casablanca overtroffen. Dat was nog best even spannend, vertelt Stylez. “Mensen zijn altijd benieuwd of je je laatste hit kan overtreffen, dus die angst hadden we wel een beetje. Ik denk dat elke artiest dat heeft.”

Op de Reloaded EP horen we ook een andere kant van Stylez en Alwaysbizzy. Stylez: “We hebben ook een track waar we rappen op een trap beat. Dat is iets wat je niet veel hoort bij ons. We vinden het belangrijk om variatie te hebben in onze muziek. Het moet niet altijd dezelfde soort sound zijn. Dat gaat vervelen op den duur.”

Solo-projecten
Stylez en Alwaysbizzy weten nog niet goed wat de toekomst hun zal brengen. Het tweetal wijkt maar zelden van elkaars zijde, dus we kunnen vooral meer Equalz-materiaal verwachten. Toch is het opmerkelijk dat twee succesvolle artiesten zo weinig als individuen met anderen in zee gaan. Alwaysbizzy: “Voorlopig is de focus nog op Equalz. We zien wel wat er ooit gaat gebeuren.” De succesvolle producer vervolgt: “Er zijn vaak mensen naar me toe gekomen om te produceren, maar daar ligt mijn focus niet. We hebben een plan om Equalz groter te maken en ik denk dat het verstandig is om de focus daar op te leggen. Equalz gaat dus voor.”

Album
Volgend jaar gaat Equalz zich richten op hun debuutalbum. De jongens kunnen er nog niet veel over zeggen, maar kunnen wel een belofte doen. Alwaysbizzy: “We blijven te allen tijde onszelf. Het maakt niet uit welke hype er op dat moment gaande is.” Stylez neemt over: “Het is ook een eer voor ons dat andere mensen onze soort muziek ook zijn gaan maken. Wij waren daar toch één van de eerste mee.” Alwaysbizzy: “Als er een ander soort hiphop populair wordt zullen we daar ongetwijfeld door beïnvloed worden, maar wij zullen altijd onze eigen sound blijven houden.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand