Burgemeester Halsema laat zich uit over de moord op Bigidagoe: "Ontzettend belangrijk om rap niet te criminaliseren"

feb 28 , 16:09 NEWS
schermafbeelding 2024 02 28 om 154950
Vanmiddag in de gemeenteraad in Amsterdam is de moord op Bigidagoe ter sprake gekomen. Denk-raadslid Sheher Khan had een aantal vragen voor burgemeester Halsema naar aanleiding van de situatie.
Khan vraagt aan Halsema of zij meer inzicht kan geven in de maatregelen om verdere escalatie te voorkomen, of er bemiddeling mogelijk is tussen de betrokken partijen en of er contact is geweest tussen de burgemeester en de buurt Holendrecht waar Bigidagoe vandaan komt. Ze opent haar antwoord met de mededeling dat ze het er mee eens is dat de moord zeer verontrustend is. "Ik hoop ten diepste dat dit niet het begin is van een explosie van geweld."
Verder haalde Halsema ook de explosies aan die vannacht op meerdere plekken hebben plaatsgevonden en erkent ze dat de politie vermoedt dat deze in verband staan met de dood van Bigidagoe. Ze benadrukt echter dat ze er niet teveel over kan zeggen, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Ook de arrestatie van de hoofdverdachte, vanochtend in Parijs komt aan bod. "Het is een verdachte. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat hij de dader is," is het enige wat ze daarover zegt. "Ik wil u alle informatie geven, maar dan doorkruis ik het politie-onderzoek," voegt ze daar aan toe.
Volgens Halsema wordt er ook gekeken of het nodig is om mensen die dichtbij de rapper staan extra beveiliging nodig hebben. "We kijken welke preventieve maatregelen we kunnen nemen. We hebben contact met de buurt en kijken of er onrust is. Waar betrokkenen van het slachtoffer wonen, kijken we of er extra maatregelen genomen moeten worden," zegt de burgemeester daarover.
Halsema benadrukt overigens nogmaals dat dat rap niet gecriminaliseerd moet worden. "Veel rappers geven gewoon uiting aan de omstandigheden waarin ze leven en die omstandigheden kunnen gewelddadig zijn. We zien rappers die de overstap maken naar zware misdaad, en daarvoor moeten ze worden vervolgd."

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 04 26 om 112442

Yvonne Coldeweijer komt met extreme beschuldiging aan het adres van Ali B

NEWS apr 26, 10:50
schermafbeelding 2024 02 06 om 134716

Drake haalt Kendrick Lamar disstrack offline

NEWS apr 26, 14:11
foto 26 04 2024 om 1240

Eminem kondigt nieuw album aan met behulp van 50 Cent en nostalgische trailer: “He’s a psychopath”

NEWS apr 26, 12:50
schermafbeelding 2024 04 26 om 143423

Top Notch/Noah’s Ark opent Free Palestina pop up store met exclusieve merchandise

NEWS apr 26, 14:05