Burgemeester Halsema laat zich uit over de moord op Bigidagoe: "Ontzettend belangrijk om rap niet te criminaliseren"

feb 28 , 16:09 NEWS
schermafbeelding 2024 02 28 om 154950
Vanmiddag in de gemeenteraad in Amsterdam is de moord op Bigidagoe ter sprake gekomen. Denk-raadslid Sheher Khan had een aantal vragen voor burgemeester Halsema naar aanleiding van de situatie.
Khan vraagt aan Halsema of zij meer inzicht kan geven in de maatregelen om verdere escalatie te voorkomen, of er bemiddeling mogelijk is tussen de betrokken partijen en of er contact is geweest tussen de burgemeester en de buurt Holendrecht waar Bigidagoe vandaan komt. Ze opent haar antwoord met de mededeling dat ze het er mee eens is dat de moord zeer verontrustend is. "Ik hoop ten diepste dat dit niet het begin is van een explosie van geweld."
Verder haalde Halsema ook de explosies aan die vannacht op meerdere plekken hebben plaatsgevonden en erkent ze dat de politie vermoedt dat deze in verband staan met de dood van Bigidagoe. Ze benadrukt echter dat ze er niet teveel over kan zeggen, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Ook de arrestatie van de hoofdverdachte, vanochtend in Parijs komt aan bod. "Het is een verdachte. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat hij de dader is," is het enige wat ze daarover zegt. "Ik wil u alle informatie geven, maar dan doorkruis ik het politie-onderzoek," voegt ze daar aan toe.
Volgens Halsema wordt er ook gekeken of het nodig is om mensen die dichtbij de rapper staan extra beveiliging nodig hebben. "We kijken welke preventieve maatregelen we kunnen nemen. We hebben contact met de buurt en kijken of er onrust is. Waar betrokkenen van het slachtoffer wonen, kijken we of er extra maatregelen genomen moeten worden," zegt de burgemeester daarover.
Halsema benadrukt overigens nogmaals dat dat rap niet gecriminaliseerd moet worden. "Veel rappers geven gewoon uiting aan de omstandigheden waarin ze leven en die omstandigheden kunnen gewelddadig zijn. We zien rappers die de overstap maken naar zware misdaad, en daarvoor moeten ze worden vervolgd."

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 02 16 om 172904

Kanye West komt op voor zijn vrouw en mishandelt man die haar aangerand zou hebben

NEWS apr 18, 10:29
ronaldo 3

Ronaldo krijgt gelijk van arbitragecommissie en kan miljoenen euro's verwachten van oud-werkgever

NEWS apr 18, 11:43
schermafbeelding 2023 10 02 om 173733

Max Verstappen maakt Lewis Hamilton belachelijk tijdens stream

NEWS apr 18, 14:28
shutterstock 627391325

Ondernemer aangeklaagd voor verkrachting nadat hij zich anders voordeed op Tinder: "Ik wilde iemand anders, niet hem"

NEWS apr 18, 10:55
dailypaper ss24 resortcreative 11 0048 copy

Daily Paper bereidt je voor op de zomer en het festivalseizoen met nieuwe collectie

STYLE apr 18, 12:45