Engelse clubs lijnrecht tegenover elkaar in rechtszaak tegen Premier League: o.a. Chelsea, Arsenal en Manchester United kiezen kant

jun 06 , 13:47 NEWS
schermafbeelding 2024 05 07 om 121745 6639ffd8c7d97
Sinds bekend is gemaakt dat Manchester City een rechtszaak tegen de Premier League heeft aangespannen lijken andere clubs op het hoogste niveau in Engeland een kant te kiezen. Daily Mail, één van de grootste kranten van het Verenigd Koninkrijk, meldt dat meerdere clubs zoals onder andere Arsenal en stadsgenoot Manchester United de rechtszaak ondersteunen met bewijs tegen City. Daarentegen zijn er ook clubs die steun betuigen aan The Citizens en zo komen de Engelse clubs recht tegenover elkaar te staan.
Afgelopen dagen werd bekend dat City juridische stappen heeft ondernomen en pleit voor de afschaffing van de Associated Party Transaction-regels (APT) van de Engelse competitie. Door deze regels kunnen clubs geen deals meer sluiten met bedrijven die een verband hebben met de eigenaar van de desbetreffende club. Dat betekent dat de eigenaren van de clubs gelimiteerd worden in de hoeveelheid geld die zij mogen uitgeven aan hun club. Deze regel heeft voor City veel invloed aangezien zij sinds 2008 eigendom zijn van de Abu Dhabi United Group. De club stelt dat "andere clubs hebben ingestemd met de regels om het succes van The Citizens te beperken" en dat zij slachtoffer zijn van "discriminatie." 
De andere negentien clubs van de Premier League hebben de mogelijkheid gekregen om de rechtszaak aan te vullen met bewijzen of andere informatie en veel clubs hebben dat inmiddels gedaan. Correspondent Mike Keegan van de Daily Mail heeft laten weten dat bronnen vertellen dat Manchester United, Arsenal, Fulham, Wolves, Brighton and Tottenham bewijs hebben geleverd tegen City. Dit zouden sommige hebben gedaan met statements van getuigen. Andere zouden via brieven de zaak van bewijs hebben voorzien.  
De blauwe club uit Manchester staat er echter niet alleen voor in deze burenruzie. Chelsea, Aston Villa en Newcastle United zouden volgens Daily Mail steun hebben betuigd aan City en zijn oorlog met de Premier League en dat komt niet uit de lucht vallen. City is namelijk niet de enige club die wordt beperkt door de ATP-regels. Net zoals City heeft ook Newcastle United Arabische eigenaren die barsten van het geld en graag willen investeren in hun eigendom. Bovendien zijn de ATP-regels vlak na de Saoedische overname van Newcastle in 2021 ingevoerd. Aston Villa's mede-eigenaar, Egyptisch miljardair Nassef Sawiris, is erg close met de voorzitter van Manchester City en is het natuurlijk eens met de frustratie rondom de uitgave-limieten. Londense club Chelsea heeft gepleit voor een grotere transparantie rondom de ATP-regels en een sneller process van de zaak.
Daarnaast hebben de clubs die aan de kant van Manchester City staan nog een motief om The Citizens te steunen. Sky Sport meldt namelijk dat Aston Villa, Newcastle United, Chelsea en nog drie andere clubs niet aan de PSR-regels voldoen en zo snel mogelijk spelers moeten verkopen. Deze regels, die voorheen bekend stonden als de Financial FairPlay Rules, leggen clubs een limiet op van hoeveel zij mogen uitgeven aan spelers binnen een bepaalde periode. De zojuist genoemde clubs voldoen momenteel niet aan die eisen en kunnen daardoor punten in mindering krijgen. Door een aantal spelers te verkopen kunnen zij weer onder het limiet komen. Maar door de lange contracten die veel spelers bij deze clubs hebben, om zo binnen de regels te blijven, wordt het een duur geintje voor andere clubs om deze jongens te kopen.
De hoorzitting van de rechtszaak die City heeft aangespannen tegen de Premier League zal maandag van start gaan. Er wordt verwacht dat er een uitspraak over twee weken wordt gedaan. Deze uitspraak kan ook van invloed zijn op de honderd aanklachten die tegen City lopen.

AANBEVOLEN

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2024 06 23 om 211344

Florida rapper Foolio op zijn 26ste verjaardag doodgeschoten

NEWS jun 23, 20:26
schermafbeelding 2024 06 23 om 165121

50 Cent slachtoffer van crypto-hack waarbij fans voor 3 miljoen dollar zijn opgelicht

NEWS jun 23, 16:56