Marco van Basten zat gisteravond weer aan tafel bij Rondo en daar viel de naam van Clarence Seedorf tijdens een gesprek over oud-voetballers die niet de kansen krijgen die ze zouden moeten krijgen na hun carrière.
Ruud Gullit had het o.a. over Patrick Kluivert en Seedorf. "Wat ik vervelend vind... Als zij in het buitenland komen, gaan er deuren open voor ze. Waar ze ook komen. Maar in Nederland..." zegt hij over de oud-Ajacieden. Gullit wijst bijvoorbeeld op de sollicitatie van Seedorf bij de Amsterdamse club, waar hij nooit een reactie op heeft gehad. "Voor deze man moeten alle deuren toch opengaan? Ik snap er niets van."
Voor van Basten is het echter allemaal heel duidelijk als het op Seedorf aankomt. "We hebben hem op heel veel manieren op de Nederlandse televisie gezien. Ik vind het gewoon een hele eigenwijze gozer," aldus de voormalig bondscoach. "Dat is wel iets waar je een keuze in moet maken. Ik zou als werkgever niet met zo'n eigenwijze gozer gaan werken. Hij is niet op een leuke manier eigenwijs. Ik heb hem meegemaakt. Sommige mensen hebben daar geen trek in."
Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen
Gullit ging nog tegen zijn collega in en nam het op voor Seedorf. "Ik vind hem juist goed eigenwijs," benadrukt hij. "Ik heb hem meegemaakt bij de Commissie Mijnals. De KNVB heeft zelf aangegeven dat ze meer diversiteit wilden en dat is gelukt. We hebben een vrouw, we hebben Nigel de Jong, we hebben Michael Reiziger. Die werd met het tweede van Ajax kampioen, dan denk je dat hij doorgeschoven gaat worden, maar nee. Die wordt ineens voorbijgestreefd door Heitinga, dat is toch gek?"
Van Basten werd in 2004 bondscoach van het Nederlands Elftal en na vier moeizame jaren besloot Seedorf zich terug te trekken, omdat hij niet met van Basten overweg kon. Hij stelde zich opnieuw beschikbaar toen Bert van Marwijk het overnam, maar werd, ondanks nog een aantal succesvolle seizoen bij AC Milan, nooit meer opgeroepen. Hij kwam uiteindelijk tot 87 interlands en krijgt in Nederland nog steeds niet het aanzien dat hij verdient en in het buitenland wel krijgt.