Turkse president Erdogan reageert op schorsing Demiral en is ervan overtuigd dat Turkije Nederland verslaat

jul 05 , 15:49 NEWS
shutterstock 1789986152
De Turkse voetbalbond heeft besloten om in beroep te gaan bij het CAS tegen de schorsing van twee wedstrijden die Merih Demiral kreeg opgelegd vanwege het maken van de 'wolvengroet' tijdens de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk. Ook president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ongenoegen geuit over de beslissing van de UEFA.
De Turkse bond had eerder al aangegeven juridische stappen te ondernemen als de UEFA een schorsing zou opleggen. Het sporttribunaal heeft beloofd de zaak nog voor de kwartfinale tegen Nederland op zaterdagavond af te handelen.
Volgens de UEFA heeft de 26-jarige Demiral de regels overtreden door het maken van het wolvengroetgebaar, wat een symbool van de ultranationalistische Turkse groep Grijze Wolven zou zijn. Demiral zelf ontkende dat er een politieke boodschap achter zijn actie schuilging. De Grijze Wolven staan bekend om hun steun aan de regering van Erdogan en zijn buiten Turkije zeer omstreden. In Duitsland, een van de gastlanden van het EK, staat de beweging onder toezicht.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Erdogan omschreef Demiral's gebaar als een uiting van enthousiasme. "Heeft iemand ooit iets gezegd over het feit dat de Duitsers een adelaar op hun shirt dragen?", reageerde hij. "Of dat er een haan op het shirt van Frankrijk staat? Hopelijk is deze kwestie zaterdag voorbij als we als winnaars het veld verlaten en doorgaan naar de volgende ronde."
Ook de Turkse vicepresident Cevdet Yilmaz bekritiseerde de UEFA en noemde de schorsing onacceptabel. Hij drong erop aan dat het besluit wordt herzien. "De schoonheid en spanning van het voetbal moeten niet worden overschaduwd door politieke beslissingen", schreef Yilmaz op X. Als de schorsing blijft staan, zal Demiral onder andere de kwartfinale tegen Nederland op zaterdag missen. Erdogan zal zaterdag aanwezig zijn bij de wedstrijd in Berlijn, volgens Turkse media deels vanwege de controverse rondom de wolvengroet.
Er heerst verdeeldheid over het gebaar binnen de Turkse gemeenschap. Er is een groep Turken die verklaart dat de wolf slecht een symbool voor de Turk is en niets met De Grijze Wolven te maken heeft. De Turkse Ultra's hebben fans opgeroepen om massaal de wolvengroet te doen tijdens de kwartfinale tegen Nederland.

HET LAATSTE NIEUWS

schermafbeelding 2023 08 16 om 170547

Ronnie Flex viert succes met villa van ruim een miljoen

NEWS jul 23, 10:47
shutterstock 2205903191

Europese competities en spelersvakbond zijn het zat en slepen FIFA voor de Europese Commissie

NEWS jul 23, 12:44
schermafbeelding 2024 07 22 om 213930

Mustard, Ella Mai en Roddy Ricch flippen 911 van Wyclef Jean en Mary J. Blige op nieuwe track One Bad Decision

MUSIC jul 22, 21:31