Turkse sterkhouder twee duels geschorst om 'wolvengroet' en mist kwartfinale tegen Nederland

jul 04 , 21:39 NEWS
schermafbeelding 2024 07 04 om 214941
De Turkse voetballer Merih Demiral is door de UEFA voor twee EK-wedstrijden geschorst. Dit betekent dat hij het kwartfinaleduel van Turkije tegen Nederland op zaterdag moet missen. Demiral kreeg de schorsing voor het maken van de 'wolvengroet' na zijn tweede doelpunt in de achtste finale tegen Oostenrijk, een gebaar dat gelinkt wordt aan de extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven.
Het Duitse BILD en andere media meldden donderdag dat de UEFA de schorsing heeft opgelegd na een onderzoek naar Demirals juichgebaar. De Grijze Wolven, verbonden aan de ultranationalistische MHP-partij in Turkije, zijn in verschillende landen verboden, waaronder Frankrijk en Oostenrijk. In Duitsland wordt gesproken over een mogelijk verbod op de symbolen van de groepering.
Na het incident ontstond er veel ophef op sociale media, waarbij mensenrechtenactivisten en politici opriepen tot een schorsing van Demiral. Sommigen vergeleken de wolvengroet zelfs met de nazigroet en eisten harde maatregelen van de UEFA.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

De Turkse voetbalbond TFF heeft laten weten niet op de hoogte te zijn van de schorsing en moet nog een verweer indienen. Demiral zelf verdedigde zijn actie door te zeggen dat het gebaar zijn Turkse identiteit vertegenwoordigt en dat hij trots is om Turk te zijn. "Ik zag mensen in het stadion die hetzelfde gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap," verklaarde hij.
De schorsing van Demiral is een zware klap voor Turkije, dat al twee andere spelers, Orkün Kökçü en Ismail Yüksek, mist door schorsingen.

HET LAATSTE NIEUWS

yamal

17-jarige Lamine Yamal viert EK winst met de onthulling van zijn vriendin

NEWS jul 16, 18:26
shutterstock 2346419275

Slecht nieuws voor Andrew Tate: Uitspraak dat Tate Roemenië mocht verlaten teruggedraaid

NEWS jul 16, 17:39
schermafbeelding 2024 07 17 om 130609

De man achter A Jewellers vertelt het verhaal van de 'million dollar chain' van Burna Boy

NEWS jul 17, 12:49