🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Reverse: “Ik ging naar Amerika met het idee dat mijn doorbraak daar makkelijk zou moeten lukken”

Sergio van Gonter, alias Reverse, was jarenlang verantwoordelijk voor de Nederlandse hiphop sound. Stuk, Wat Wil Je Doen, Shenkie, Helemaal naar de klote en Ik Neem Je Mee. Zomaar een handvol hits die gemaakt zijn door Reverse. Hij produceerde tracks voor The Partysquad, Yes-R, The Opposites, Jayh, Adje en Cho. De beatmaker was tussen 2005 en 2012 verantwoordelijk voor een deel van de vaderlandse hiphop die uitkwam en was wellicht de grootste producer van Nederland te noemen. Eind 2012 vertrok Reverse naar Los Angeles, een van zijn stoutste dromen, om samen te werken met grote der aarde. “Het voelde alsof ik als voetballer naar FC Barcelona ging, het hoogste niveau.”
De producer is weer terug in Nederland en werkt nu onder anderen mee aan de succesvolle projecten van Jonna Fraser en Idaly. Wij spraken Reverse over zijn tijd in de Verenigde Staten, de New Wave-beat voor Lil Kleine en zijn Nederlandse comeback.

Whatsup, Jay?
In Los Angeles draaide hij mee in het team van Tricky Stewart en The-Dream, twee legendarische producers met meerdere nummer 1-hits. Een droomscenario, maar toch liep niet alles direct van een leien dakje. “Na twee maanden in Amerika was The-Dream nog steeds niet komen opdagen. Ik begon te twijfelen aan mijn keuze. Uiteindelijk bleek dat die twee uit elkaar waren gegroeid.”
Producer/songwriter The-Dream liet zich uiteindelijk na vier maanden zien, waarna hij met Reverse direct tientallen demo’s maakte. Een aantal van deze demo’s zijn uitgekomen.

Op zijn hoogtepunt produceerde Reverse onder anderen tracks voor de albums van Nicole Scherzinger, Chris Brown en Tamar Braxton. Tamar Braxton ontving een Grammy-nominatie voor haar album met de productie van Reverse. Daarnaast scheelde het niet veel of Reverse had op de discografie van een hiphoplegende gestaan: “Ik speelde een potje Pro Evolution Soccer met The-Dream toen hij gebeld werd. Hij nam zijn telefoon op met: Whatsup, Jay? Toen bleek dat Jay-Z een track wilde maken voor het overlijden van Nelson Mandela. Ik heb die track toen afgemaakt in de studio, die uiteindelijk terecht is gekomen op het album van The-Dream.”


Robot

Ondanks zijn Grammy-nominatie is Reverse nooit echt doorgebroken in de Verenigde Staten. “Ik ging naar Amerika met het idee dat mijn doorbraak daar makkelijk zou moeten lukken”, vertelt Reverse. Hij vervolgt: “Ik had een goed team om mij heen en had al hits gemaakt in Nederland, maar het bleek ingewikkelder te zijn dan dat. Ik zat niet in mijn vertrouwde omgeving en zonder mijn vrienden of familie.” Ondanks zijn luxe appartement begon Reverse steeds minder goed in zijn vel te zitten. “Ik had alleen mijn manager die dag en nacht voor me klaarstond. Hij begon ‘s ochtends al met de vraag hoe laat ik naar de studio wilde. Ik voelde me na verloop van tijd net een robot. Dag in dag uit draaide het om het maken van die ene hit, zonder een social leven. Als je dat twee jaar doet dan brand je gewoon op.”

Retro
“Ik ben niet helemaal tevreden met het resultaat van Retro. Maar het is voor mij een mooi en bijzonder project geweest. Het is een soort inwijding geweest van de oude naar de nieuwe generatie binnen de Nederlandse hiphop.”, vertelt Reverse. Retro, het eerste en voorlopig enige album van Reverse, kwam in de zomer van 2014 uit toen Reverse een aantal weken terug was in Nederland. Het project bevatte samenwerkingen met onder anderen Lil Kleine, De Jeugd Van Tegenwoordig, Frenna en Kempi. Retro werd uitgebracht in samenwerking met Bavaria 8.6, die destijds naam wilde maken onder het hiphop-publiek. Reverse: “We hadden niet echt de tijd om het uiterste eruit te halen. Het hele 8.6 gebeuren was te mooi om te laten schieten, maar daarmee heb ik mezelf wel in een situatie gedwongen dat ik minder kwaliteit kon leveren.”
Na zijn avontuur in Los Angeles en het uitbrengen van Retro nam Reverse een pauze. Hij kwam terug naar Nederland en besloot een tijdlang geen beats te maken om zo meer tijd met familie door te brengen. Begin 2015 bezocht Reverse het eiland Schiermonnikoog, waar op dat moment een groep rappers en producers hiphopgeschiedenis schreven met New Wave. “Ik krijg tot op de dag van vandaag nog steeds mailtjes over een beat die ik destijds heb laten horen aan Lil Kleine en een aantal anderen met de vraag of daar nog wat mee gaat gebeuren. Al mijn nummers ontstaan organisch dus, wie weet.”


‘Comeback’

De afgelopen maanden heeft Reverse weer van zich laten horen in de Nederlandse rapgame. Hij produceerde vier tracks op de Blessed II EP van Jonna Fraser, die op nummer één binnenkwam in de Album Top 100, en was samen met Garrincha en Andy Ricardo verantwoordelijk voor de NU EP van Idaly. Reverse: “Het lijkt er inderdaad op dat ik mijn comeback heb gemaakt, maar dat was niet zo gepland. Het is zo ontstaan en dat voelt goed.” Over Idaly vertelt Reverse: “Hij is echt als een broertje voor mij. Zijn pad is er eentje met een langere aanloop. Iedereen heeft zijn eigen pad en zijn moment komt nog. Ik heb het zo vaak zien gebeuren als je het met gevoel doet, wordt succes je gegund. Als je het met een bepaalde calculatie doet kan je succes een beetje afdwingen. Gewoon iets pakken wat hot is, de heetste rappers van nu erop en je hebt een hit. Dat kan. Je gaat minimaal goud. Maar als je een kunstenaar bent, zoals bijvoorbeeld een Frenna, een Ronnie of een Idaly dan ligt dat anders. Ze blijven hun eigen ding doen, totdat het publiek het snapt. Dat kan volgend jaar gebeuren, over vijf jaar of morgen.”

Op dit moment is Reverse hard aan de slag met het creëren van meer Nederlandse producties. Zo ligt de volgende EP van Idaly bijna klaar en werkt hij nog steeds veel samen met Jonna Fraser. Daarnaast heeft hij ook een plaat met Frenna en is hij een dag met Broederliefde in de studio geweest. “Eerst wisten mensen niet dat ik weer in Nederland was. Ik zat toen veel met Idaly in de studio. Totdat Jonna Fraser belde, toen is het balletje gaan rollen. Het ontstaat en verspreid als een olievlek.”

Terugkeer naar Amerika
Zijn ervaring in de Verenigde Staten is geen reden voor Reverse om niet meer terug te keren: “Ik ga zeker terug naar Amerika, maar dan wel op mijn eigen voorwaarden. Ik ben geen opgever, maar een optimist. Ik wil niet zeggen dat ik fouten heb gemaakt. Ik geloof niet in fouten, maar in ervaringen. Ervaringen dragen namelijk bij aan het behalen van jouw doel, daarom weet ik nu hoe ik meer uit de situatie kan halen.”
Naast Los Angeles is Reverse, in zijn laatste maanden in de Verenigde Staten, in Atlanta geweest. Tijdens dit verblijf in Atlanta heeft Reverse een band opgebouwd met Future, die hij ook in Nederland twee keer ontmoet heeft. Daarnaast heeft hij Metro Boomin ontmoet en had hij een studiosessie met producer Mike Will Made It. Toch betekent dat niet dat we binnenkort een samenwerking kunnen verwachten. “Als het voor mij alleen om het geld ging, dan was ik daar zeker gebleven. Het moet ook goed voelen, daarvoor moest ik voor mijn gevoel eerst terug naar de basis, hier in Nederland.”

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Nelson Hillebrand

We vroegen Reverse om een playlist te maken van tracks die hem inspireren of waar hij graag naar luistert. Check de volledige playlist hier

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X