🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Ronnie Flex for President: “Als ze Nederland moeten hebben, pakken ze ons toch wel”

IMG_6404b
Dat onze Minister-President er een behoorlijk rommeltje van kan maken daar in Den Haag, is bekend. Het duurde hem 2 weken om tot een standpunt te komen over het bed, bad en broodbeleid. Ondertussen verdronken er vluchtelingen aan de kust van Italië, en bereikte de Facebook-pagina van de PVV een hoogtepunt aan hartverscheurende reacties. Oud-strafpleiter Bram Moszkowicz, de nieuwe lijsttrekker voor VNL, zou dat rommeltje daar best eens kunnen gaan opruimen. Ware het niet dat zijn eigen administratie nogal overhoop ligt. Enfin, het is duidelijk dat we opzoek zijn naar iemand die de boel weer in goede banen gaat leiden.

Iemand die in Nederland gevolgd wordt door duizenden tieners. Een bestuurder die vanuit Capelle aan de IJssel met de scepter kan zwaaien. Deze week is Ronnie Flex onze Minister-President. “Het eerste wat ik zou doen, is al het geld dat naar Defensie gaat stopzetten. Als ze Nederland moeten hebben, pakken ze ons toch wel.”

We spreken af met een brakke Minister-President, die de dag ervoor een clipshoot heeft gehad. Het is twee uur ’s middags en daarom de hoogste tijd om te ontbijten (het was een lange nacht), in één van Nederlands top 3 fastfood restaurants. We rijden door Capelle aan de IJssel. Eén van de 23 gemeenten waar de PVV de afgelopen verkiezingen de grootste partij is geworden. “Ik dacht dat Geert Wilders al door de mand gevallen was, maar ik denk dat het voortkomt uit onwetendheid. Je hebt hier veel mensen die naar de gereformeerde kerk gaan. Ze zouden een keer bij de buren moeten langsgaan. Ik heb veel vrienden van verschillende etniciteiten en heb mij daar altijd welkom gevoeld. Als iedereen dat zou meemaken, dan zou dat negatieve beeld er niet zijn geweest. Ik denk ook dat het door het nieuws komt. Alsof al die PVV-stemmers echt een Marokkaan kennen en bij ze gegeten hebben. Zij weten helemaal niets van hun.”
Als het gaat om de schaamteloze reacties die vaak afkomstig zijn van PVV’ers, kan de 23-jarige artiest uit ervaring meepraten. “In de kroeg kan je een leuk gesprek met iemand hebben, maar op internet laten mensen hun ware aard zien. Ik had ooit een interview voor De Revu. Het is uiteindelijk niet in het blad gekomen, maar op de website. Ik vertelde dat ik niet op de radio te horen ben, omdat ik niet blank ben. Voor mij is dat een kern van waarheid, maar zij hebben mij online geburnt met reacties”.

Als we beginnen over de komst van Bram Moszkowicz naar de politiek is Minister-President Flex duidelijk. “Iedereen verdient een tweede kans, hoewel Bram wel een scheef mannetje is. Ik vind niet dat als je een keer iets fucked up’s heb gedaan, je je later niet mag inzetten voor het goede. Hij zou in iedere geval wel streng gecontroleerd moeten worden.” Hij vertelt ons dan over voorbeelden uit zijn eigen omgeving. “Ik ken jongens die vast hebben gezeten en een beter leven willen, maar bijna geen kans krijgen om ergens aan de slag te kunnen. Ik vind dat er met psychologen en therapeuten gekeken moet worden of iemand voor een bepaalde functie inzetbaar is. Het ligt er wel aan wat je hebt gedaan. Als je tien chicks in je kelder hebt verkracht en ze daar 20 jaar hebt vastgehouden, mogen ze je van mijn part naar een onbewoond eiland sturen”.

IMG_6426bbb
Ronnie klinkt als een Minister-President die duidelijke oplossingen heeft klaarliggen. Echter, als ik hem vraag of de doodstraf moet worden ingevoerd, merk ik lichtelijke twijfel. “Strafbeleid vind ik iets moeilijks. Als mezelf vind ik dat de doodstraf ingevoerd mag worden. Als Minister-President vind ik dat ik niet mag beslissen of ik iemand anders leven mag wegnemen of niet. Ik zou wel een echte levenslange gevangenisstraf invoeren, zonder kans op vervroegd vrijkomen. Tenzij je laat zien dat je écht veranderd bent. Ik zou je dan in een bejaardentehuis plaatsen waar je op je oude dag nog een paar jointjes mag roken. Er zijn mensen in Nederland die voor een moord maar vijf jaar krijgen, terwijl fraudeurs er tientallen jaren op nahouden. Ik zou dat wel veranderen. Het heeft ook te maken met wat diegene gedaan heeft. Als je iemand vermoord hebt en geen gevoel hebt voor het leven van een ander, dan zou ik ervoor zorgen dat je nooit meer zou vrijkomen.”

Er mag sowieso flink gesleuteld worden aan de politiepatrouille op straat in Rotterdam, vindt Ronnie. De rapper vertelt dat hij geen vrienden met ze is. “Ze moeten beter getest en getraind worden. Ze trekken een pak aan en misbruiken hun macht.” Hij is het dan ook niet eens met de langzaamaanacties van de politie voor een betere cao. “Als ze meer willen verdienen, moeten ze maar promoveren oftewel beter hun best doen. Ik zou ze het advies geven om wat menselijker tegenover burgers te zijn.”

Ronnie Flex ofwel Ronell Plasschaert is een aanspreekbare jongen die tijdens onze tocht door Capelle meerdere malen wordt gevraagd om een foto. Totaal logisch voor iemand met miljoenen views op YouTube. Jaren geleden werkte Ronnie bij de Albert Heijn voor minimumloon. Een aantal 18-jarigen zijn het niet eens met het minimumloon en vragen daarom om een verhoging. “Werken bij de Albert Heijn is meer werken aan je zelfdiscipline. Ik denk zelfs dat het goed is dat je zo weinig verdient, zodat je gaat inzien dat je niet voor altijd in de Albert Heijn wil werken. Het is de les die je leert. Ik heb daar geleerd om ondernemend te zijn in het leven. Ik zou die tieners geen 1000 euro laten verdienen omdat ik met dat geld liever dat bed, bad en broodbeleid ondersteun. Ik hecht meer waarde aan zorgen voor iedereen, dan aan de minimumloon van tieners die bij de Albert Heijn werken.”

Dat kan misschien wat hard aankomen, aangezien diezelfde tieners zijn doelgroep vormen. Hij weet dat hij invloedrijk is, maar is niet bang dat hij hun zal beïnvloeden. “Ik weet dat ik over drank en drugs praat, maar uiteindelijk leer je wat zelf goed of slecht voor je is. Ik wil uitdragen dat ik mezelf ben, en doe wat ik zelf wil en ik wil dat ze daar een voorbeeld aan nemen. Als wij in de studio staan is het ook gewoon lol en entertainment”.

IMG_6436bb
Over het schoolsysteem heeft hij ook nog wel wat op- en aanmerkingen, vooral de geschiedenislessen mogen van Ronnie op de schop. “We hebben het alsmaar over de VOC zonder dat we het hebben over de zwarte pagina’s uit die geschiedenis. Ik doel natuurlijk op de slavernij. Verder leer je op de
basisschool over grondstoffen, iets waar je totaal niets aan hebt. Ik zou meer aandacht steken in wat mensen over de hele wereld veranderd hebben in de wereld, niet alleen in Nederland. We moeten ons meer bewust worden van bepaalde dingen. Mijn moeder vond mijn algemene ontwikkeling altijd heel belangrijk”.

Vorig jaar bracht Ronnie een bezoekje aan zijn vader in Amerika. Hij merkte dat de kinderen het daar ontzettend leuk vinden om naar school te gaan, omdat ze daar meer gestimuleerd worden. “Er zijn allemaal activiteiten die de klasgenoten een hechtere groep maken. Ik zou hier in Nederland meer, leuke naschoolse activiteiten inzetten. Ik zou voetbalverenigingen veel goedkoper maken. Eigenlijk zou ik niet eens willen dat je daarvoor moet betalen. Ik zou gewoon meer cultuur naar de scholen brengen. Muziek, theater, meer sport en bewegen”.

Als laatst vragen we hem wie hij graag in zijn team zou willen hebben om het land te regeren. Als hij twijfelt vertel ik hem dat zijn keuze kan bestaan uit bevriende artiesten of andere collega’s uit het vak. Hij maakt echter een opmerkelijke keuze. “Ik zou Femke Halsema meteen bellen en zeggen ‘we need you out here, kom terug’. Ik heb haar altijd sympathiek gevonden en heb het gevoel dat zij met iedereen het goede voorheeft. Verder zou ik Lil’kleine inzetten om bepaalde knopen door te hakken. Bijvoorbeeld om die drugstesten terug te brengen. Dat je kan checken of je pilletjes wel veilig genoeg zijn”.

Ronnie zou een echte linkse Minister-President worden, iets waar hij me aan het begin van het interview al voor gewaarschuwd had. Zijn grootste boodschap is om vooral jezelf te zijn. “Doe wat je leuk vindt, stop daar veel tijd in en ga je dromen achterna.”

Tekst: Charisa Chotoe
Foto’s: Naiko


Volg Puna.nl op Facebook, Instagram, Twitter en de Spotify Playlist.
🔥Download de Puna.nl app voor iPhone.

30 April

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X