Feis, de favoriete rapper van je favoriete rapper

jan 01 , 16:06 XTRA
Schermafbeelding 2019 01 04 om 135418
Het is de nacht van 31 december 2018 op 1 januari 2019, net na middernacht. Rotterdamse rapper Feis filmt het vuurwerk in zijn stad en laat weten dat er voor 2019 nieuwe doelen en nieuwe muziek op de planning staan. Hij krijgt echter niet de kans om deze doelen waar te maken, want een paar uur later wordt Faisal Mssyeh op 32-jarige leeftijd van het leven beroofd voor de deur van een restaurant aan de Nieuwe Binnenweg. Zijn jongere broer Bilal raakt zwaargewond.
Favoriete rapper
Terwijl het grootste deel van Nederland niet bekend is met de muziek van de Rotterdammer, slaat zijn dood in als een bom bij hiphopliefhebbers door het hele land. Van alle kanten komen er rouwberichten, want als er één rapper was waar iedereen naar op keek was het Feis wel. Niet alleen om zijn talent, maar ook om de persoon die hij was. Het lijkt erop dat iedere artiest goede herinneringen heeft aan de Rotterdammer. Zo noemde Boef hem zijn favoriete rapper uit zijn jeugd, bedankte Ronnie Flex hem voor de wijze woorden, laat Kevin weten hoeveel hij van hem geleerd heeft, noemt D-Double hem een inspiratiebron en zo zijn er veel meer berichten waarin Feis de hemel in wordt geprezen.
Op 2 januari laat ook zijn grote 'broer' Winne van zich horen met een indrukwekkende foto en sterke tekst. De foto staat symbool voor de band tussen de twee rappers. Sinds de opkomst van Winne stond Feis aan zijn zijde. Als zijn backup, als zijn vriend, geduldig wachtend op zijn moment. Samen maakten de rappers deel uit van het Ecktuh Ecktuh collectief uit Rotterdam. De groep rappers droeg de stad op hun rug en liet geen mogelijkheid achterwege om de wereld te laten weten waar ze vandaan komen. Zo maakten ze samen de Rotterdam Mixtape als opvolger van U-Niq zijn album Rotterdam. Het was het eerste dat we hoorden van Feis nadat Nederland hem leerde kennen als Faisal op het nummer Klein Klein Jongetje.

Aanbevolen Video - Scroll om verder te lezen

Ecktuh Ecktuh
De hele Nederlandse scene kijkt op dat moment naar de Havenstad. Een grote groep rappers met, naast Winne en Feis, mannen als Eddy Ra, Alex & Crimson, Alee Rock en Millz, die samen als een soort leger opereren. Dat beeld versterken ze nogmaals met de Geef 8 remix van Winne's album Winne Zonder Strijd. Je zou Ecktuh Ecktuh enigszins kunnen vergelijken met de Fakkelbrigade uit Zwolle, met Winne en Feis als de Sticks en Typhoon van Rotterdam.
De in Rotterdam-West opgegroeide rapper had niet veel materiaal nodig om een indruk achter te laten. Vraag een random rapliefhebber naar zijn favoriete 101Barz en de kans is groot dat de wintersessie van Winne en Feis in zijn of haar top 3 zit. Mede door zijn bijdrage is Op Een Missie van Hef een fan favorite geworden en de Nigga Remix met Winne en Kempi is mede verantwoordelijk voor de klassieke status van de Rap & Borie mixtape.
Inmiddels is het 2009 en elke liefhebber van rap kijkt uit naar een volwaardig project van Feis. Op Zegevieren van Winne kondigt hij dat jaar het album Hard van Buiten, Gebroken van Binnen aan.
Hard van Buiten
De titel past perfect bij de stijl van de Ecktuh Ecktuh-rapper. Hij was kalm, maar trots en kon zijn tanden laten zien in zijn teksten. Met zijn schorre stem rapte hij over het straatleven, maar verheerlijkte het niet. Hij liet je de pijn horen die komt kijken bij het ontsnappen aan die situatie. Feis was eerlijk en had geen trucjes nodig om zijn verhaal te doen.
Fast forward naar 2014; het is eindelijk zover, er komt een project van Feis uit. Voordat het album verscheen was daar Gebouwd voor Dit, een EP die hij op straat verkocht. Hij ging langs verschillende steden en nam voor iedereen die de plaat kwam halen de tijd om een praatje te maken. Op de EP liet hij zijn harde buitenkant horen en het project diende daarmee als opwarmer voor zijn officiële debuutalbum, dat hetzelfde jaar nog zou verschijnen.
Gebroken van Binnen
Hard van Buiten, Gebroken van Binnen kwam vijf jaar na de aankondiging uit, mede door het perfectionistische karakter van de rapper. Op het album kregen we een persoonlijkere Feis te horen. Op melodieuze beats vertelde de Rotterdammer op een eerlijke manier over het straatleven, zoals alleen hij dat kon. Maar ook zijn eigen twijfels, pijn en zelfs relatieproblemen kwamen aan bod. Het album liet zien dat de rapper gegroeid was en veel tijd had gestoken in het project dat inderdaad een perfecte afspiegeling was van de titel.
In de jaren daarna ging het steeds beter met Feis. Hij vond zijn rust in zijn vriendin en een vaste baan, terwijl hij ondertussen aan zijn muziek bleef werken. Er verschenen verses op tracks van Hef, Winne, F.I. en Bang Bros en door zijn laatste 101Barz met Winne, werd de vraag naar een nieuw project van de Rotterdammer weer aangewakkerd. Helaas mocht het niet zo zijn en moeten we het doen met de herinneringen die we allemaal aan Faisal hebben. Op 1 januari 2019 werd de Nederlandse scene beroofd van een belangrijke en geliefde stem.

HET LAATSTE NIEUWS