Dit zijn de 20 meest underrated tracks van 2017


Dit jaar was opnieuw het meest succesvolle jaar in Nederlandse hiphop ooit. Artiesten hebben het ene na het andere record gebroken en domineerde soms maandenlang de charts. Er kwam zoveel muziek uit dat het vrijwel onmogelijk was om alles bij te houden en er zijn zeker tracks aan je voorbij gegaan die eigenlijk heel hard zijn. Dit kan zijn doordat je de artiest niet kent, maar ook omdat het nummer ondergesneeuwd is door andere releases van de artiest of zijn/haar collega’s. Ook dit jaar hebben wij twintig tracks verzameld die volgens ons niet genoeg aandacht gehad hebben dit jaar. Vind de nummers in willekeurige volgorde hieronder.


De mannen van Black Acid zijn iets meer dan een jaar actief in de game. Met hun mix van alternatieve trap en punk is het logisch dat bijna iedere zaal in een moshpit verandert als Black Acid optreedt. Begin dit jaar dropten de jongens de video van Eigen Schuld, een track afkomstig van het Beter Nu Dan Nooit EP. De video is zeer de moeite waard en dat geldt ook voor de nieuwste EP van de groep, genaamd Acid. Op het project is het nummer Last Year te vinden, geproduceerd door Rosfrom04. De track staat symbool voor de, wat ons betreft, ondergewaardeerde sound van Black Acid.


Guydo maakte half september zijn debuut met de track Sober. Het nummer is een samenwerking met Maximilli en door Guydo zelf geproduceerd. Het nummer wordt op de redactie van Puna regelmatig gedraaid, maar lijkt nog niet aan te slaan bij het grote publiek. Wij zijn dan ook benieuwd waar Guydo in 2018 mee gaat komen.


Hef & Murda, samen de Bangbros, dropten zeven jaar geleden hun eerste gezamenlijke mixtape Do Lowlands. Na succesvolle solo carrières brachten de twee rappers dit jaar weer een gezamenlijk project uit, getiteld Bruin Brood.  Onder het geweld van tracks als Wejo met Kevin en Zwaai met Bizzey lijkt Memories, een samenwerking met Scarface, een beetje onder te sneeuwen. Dat is jammer voor een track waar Hef, Murda en vooral Scarface (van wie we al een tijdje niets meer gehoord hadden) keihard komen.


Yung Nnelg bracht ons dit jaar twee projecten: Contra en Serena. Beide projecten zijn goed ontvangen, maar niet alle tracks krijgen de aandacht die ze verdienen. Blessings is een samenwerking met Ray Fuego die afkomstig is van de Serena EP. De track is door Nnelg’s vaste producer Garrincha gemaakt en laat de echte kwaliteiten van Yung Nnelg en Ray Fuego zien.


Stepherd dropte dit jaar één track, genaamd All Night. Vorig jaar stond de Amsterdamse rapper ook al in dit lijstje, maar dan met zijn track Jij & Ik met Zefanio en Quessswho. Met All Night zet hij de lijn die hij toen inzette door, dus herhalen we onze woorden uit 2016: “Het is heel anders dan we de laatste tijd van hem gewend zijn, maar het staat hem goed, dus de track mag niet verloren gaan.”


De mannen van het Amsterdamse collectief SoulTrash wonnen afgelopen jaar de Popprijs en dropten dit jaar hun debuut-EP Strictly Fyah. Het project bevat samenwerkingen met Smib-leden Ray Fuego en Ghqst maar de meest opvallende track is volgens ons Alles op Alles. Het nummer verscheen al eerder als single en laat de kwaliteiten van het collectief zien, op rap- én productiegebied.


De track Geen Lieverd was onderdeel van de zelfgetitelde EP Onderweg Naar Succes, het resultaat van een schrijverskamp met rappers 2Mochh, Toby, MAX, ALEKA, Casaoui, Guydo, Kefas, Melsz, Predaa en Taylor. Op Geen Lieverd zijn Arsenaal, Toby en Max te horen. De track kreeg niet de shine en views die het verdiende.


Het is niet de eerste keer dat Idaly in een ondergewaardeerd- of talentenlijstje voorkomt. De rapper uit Amsterdam was in 2015 al betrokken bij New Wave en dropte onlangs zijn NU EP, waar de track Bewegen deel van uit maakt. Het nummer is origineel, dansbaar en blijft snel hangen.  Producer en ‘grote broer’ Reverse vertelde in een interview over Idaly: “Zijn pad is er eentje met een langere aanloop. Iedereen heeft zijn eigen pad en zijn moment komt nog.” Wij sluiten ons daarbij aan.


In de eerste helft van het jaar was het even stil rondom Jay-Way, tot dat daar eind augustus ineens Hideout was. De samenwerking met Amartey en Lola Luna is afkomstig van de No Life No WiFi EP en Jay mocht de track onlangs al live laten horen op 3FM. Hideout is een liefdesliedje met sterke verses, een aanstekelijk refrein en een originele beat. Bovendien bewijst Jay-Way dat je als Nederlander ook prima in het Engels kan rappen.


Ibra dropte dit jaar drie tracks, waaronder Hongerige Dagen. De samenwerking met Rabby Racks & Anu-D bleef hangen en smaakt absoluut naar meer.


Wally heeft met zijn track Late Night een zeer aanstekelijk refrein in handen. De line “Als ik pull up in the late night” blijft namelijk gelijk hangen. De dromerige productie van B. Fisher die geïnspireerd lijkt op een mix van de muziek van Tyler the Creator en Travis Scott weet de Haagse rapper de beat goed te tackelen. Het nummer staat op het debuutalbum Days Before Vrijheid van de rapper die origineel bekend werd door zijn muziek op Soundcloud te plaatsten.


Op het nummer Fuck Your Feelings trekt rapper LVZY zich niks aan van wat anderen zeggen. De rapper klinkt zelfverzekerd en op de track en alles wat anderen doen, doet LVZY twee keer zo groot op het nummer. Fuck Your Feelings is op Spotify maar 2000 keer beluisterd en dat is wat ons betreft veel te weinig.


Finest Sno is vooral bekend achter de schermen en hij schreef bijvoorbeeld het refrein van Louis Vuitton van Armoo en werkte mee aan de hit 18+ van Afro Bros. De zanger/rapper kreeg eindelijk aandacht toen hij op de zomerhit Breek je Bakka van Afro Bros verscheen, maar het solowerk van Finest Sno is net zo lekker. De rapper/zanger bracht namelijk dit jaar zijn EP Ferdinand uit waar de nummers net zo zomers klinken. Uitschieter is het nummer Wenken wat je weer doet verlangen naar de zomer, het kreeg helaas niet de aandacht die het verdiende dit jaar.


Nigga van Deejay Abstract is een straatanthem. Broers Adje en Crooks zorgen voor de verses terwijl Dio met een laidback flow een sterk refrein neerzet. Abstract bracht de rappers samen en laat zien dat de zware stemmen van Adje en Crooks en de flow van Dio goed passen op de duistere beat.


Producer/DJ Bombastic dropte deze zomer zijn album Roots onder het label van rapper Hef en wat ons betreft is dit album veel te weinig beluisterd. De tofste track van het album is Stashbox met zijn baas Hef en Zeeuwse rapper D-Double. Eigenlijk zitten alle elementen in deze track om het tot een banger te benoemen, een sample van een orkest, een paranoia klinkende D-Double en een boer van Hef.


Waar Drop Top van SBMG bijna drie miljoen streams heeft, moet bij die andere Drop Top van Ares een nulletje eraf in de streamingcijfers. De rapper/producer uit Oosterhout bracht dit jaar zijn beste album tot nu toe, Prins, uit en een hoogtepunt van het album is Drop Top. Ares kent twee kanten, de gevoelige R&B kan en de harde hip-hop kant en het nummer Drop Top kan in de laatste categorie geschaard worden. De harde beat past goed bij de stem van Ares die rapt over dat hij in een Drop Top rijdt en in een ‘real life action film’ speelt.


“Ze kopiëren control C, zie ze plakken control V”, zo begint het refrein van Bounce van mysterieuze rapper Minitrapper. Het nummer is geproduceerd door de net zo onbekende Keyser Soze die het nummer tot een clubbanger maakt. Met lines als “Ik eet me puntjes net als snake” en “Stack gestapeld net als Lays” weet de rapper op een humoristische toon de rapgame te bekritiseren.


Geruisloos is duister, klinkt professioneel en zou perfect werken op zowel een feest als een afterparty. Het nummer is in zijn geheel een product van Josbros en is geproduceerd door zijn alter Ego. Op de track, die ook zo op een plaat van Travis Scott had kunnen staan danst de bass door je oren terwijl de rapper uit Nieuwegein je door het nummer begeleidt met een sterk refrein en toffe verses.


Fosa YG heeft samen met Loopey en KC met M53 een sterke EP neergezet. Het hoogte punt van het project vernoemd naar de Amsterdamse metrolijn is Tempo Shit waar Fosa en Loopey op een snelle beat van KC, UK vibes naar Amsterdam brengen. De twee rappers weten wel raad met de duistere beat en rappen over hun snelle leven waarin ze op tempo zijn.


Ocho & Ibs brachten aan het eind van de zomer hun EP F De Koning uit en wanneer je deze tape opzet word je gelijk wakker geschud wanneer het intro door je speakers beukt. Het duo weet wel raad met de snelle beat en voor je het weet is de twee minuut durende track voorbij gevlogen. Dit nummer verdient het daarom om nogmaals beluisterd te worden.