🔥 DOWNLOAD HIER DE iOS APP VAN PUNA.NL 🔥

Sluiten

Snelle: “Het is geen kwestie van óf ik ga slagen, maar wanneer”

Met zijn catchy zanglijnen op het randje van pop, eerlijkheid en humorvolle teksten is Snelle een opvallende verschijning in de Nederlandse muziek scene. De 22-jarige artiest uit Gorssel bracht eerder al zijn ‘De Vier’ en ‘Bijrijder’ EP’s uit en komt aanstaande vrijdag met een nieuw project genaamd ‘Lieve Jongens’. Wij spraken Snelle over zijn beginjaren als artiest, zijn ondernemersgeest en zijn aankomende project.

Van rappen in de schuur tot ROQ ‘N ROLLA
Snelle is vijf jaar geleden in de schuur van zijn moeder begonnen met het maken van muziek. Hoewel het als grap begon, had hij al snel in de gaten dat het wel eens iets kon worden: “Ik was met een vriend in de schuur een beetje aan het rappen. Toen we dat rond hadden gestuurd onder onze vrienden, kregen wij wel de reactie dat het beter was dan de gemiddelde mens die voor de eerste keer rapt. Ik wist niet echt waarom mensen mij vet vonden destijds, maar toen zoveel mensen enthousiast waren over wat ik deed, was ik wel extra gemotiveerd om er mee door te gaan.”

Snelle besloot dat hij verder wilde in de muziek en ging naar de Herman Brood Academie: “Toen werd het pas een beetje serieus allemaal. Mijn tijd op de Herman Brood Academie was echt super leerzaam, vooral aan de zakelijke kant. Wat ik nu doe en regel achter de schermen, had ik zonder die opleiding nooit gekund.” Hij gaat verder over de muzikale ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt in de eerste jaren van zijn carrière: “Op de Herman Brood Academie krijg je veel te maken met mensen die met hetzelfde bezig zijn en iedereen heeft overal altijd maar een mening over. Mijn muzikale ontwikkeling had ik ook zonder de HBA gemaakt, misschien heeft het mij zelfs wel een beetje geremd. Ik was toen net iets beïnvloedbaarder dan nu. Als ik die opleiding niet had gedaan, zou ik waarschijnlijk net iets meer een eigen stijl hebben gehad.”

Inmiddels is Snelle getekend bij het ‘ROQ ’N ROLLA’ label van Jebroer. Hij is blij met de samenwerking en vertelt over de band die de twee hebben: “Jebroer gaf les aan de Herman Brood Academie, daar hebben wij elkaar leren kennen. Ik heb daar wat muziek gepitcht en hij vond dat dope, daar is de samenwerking eigenlijk begonnen. Jebroer is een vakman en kan mij de juiste adviezen geven. Ik heb ook met andere partijen gesproken, maar Jebroer is iemand die ik om twee uur in de nacht kan bellen voor feedback. Hij is labelbaas, maar heeft ook een soort managersfunctie. Qua zakelijke mindset zijn wij precies hetzelfde en het is gewoon een heel aardige gast. Het is een goede match.”

Meningen van anderen & nieuwe volgers
Tegenwoordig is Snelle zelfbewust over wie hij is als artiest en maakt het hem niet zoveel uit of mensen hem dope vinden. Dat is echter niet altijd zo geweest, vertelt hij: “Weet je wat het is? Tegenwoordig heb ik bijna altijd vrienden om mij heen en heb ik de ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Er zijn minder meningen en minder invloeden, maar ik krijg toch die creatieve vibes mee. Ik vind steeds meer mijn eigen draai en trek mij steeds minder aan van wat anderen er van vinden.” Snelle gaat verder over de invloed die zijn succes op zijn mindstate heeft: “Het heeft ook te maken met successen behalen. Ik haal een groot gedeelte van mijn persoonlijke zelfverzekerdheid uit mijn zakelijke successen. Ik word als persoon zekerder door wat ik zakelijk bereik. Meningen van anderen doen er niet zoveel toe als ik mijn huur kan betalen en kan doen wat ik leuk vind.”

Eén van zijn grootste successen tot nu toe is zijn 101Barz sessie, die op het moment van schrijven bijna 900.000 views heeft: “Ja, dat is crazy man. Door mijn sessie zit ik nu hier en kan ik alles doen waar ik nu mee bezig ben, dat besef ik heel goed. Binnen mijn vriendengroep hadden wij best wel veel discussie over hoe het ontvangen zou worden. Het is heel anders dan andere artiesten en ik ben ook nog eens een rare verschijning qua uiterlijk, dus ik ging zeker opvallen. Wij hadden van te voren ingezet op 250.000 views. Daar zijn wij binnen twee maanden al behoorlijk overheen gegaan ja.”

Snelle vertelt meer over het moment dat zijn sessie uitkwam: “Toen mijn sessie uitkwam, zat ik alleen in de trein. Ik had nog nooit iets gedropt waar zoveel mensen naar keken en waar dus ook zoveel mensen iets van konden vinden. De eerste comments waren helemaal niet positief en gingen bijna allemaal over mijn hazenlip. Ik weet zelf echt wel dat ik een hazenlip heb en dus gaat het een soort van langs mij heen. Maar als de eerste 100 comments alleen maar daar over gaan en allemaal negatief zijn, dan doet dat echt wel wat met je. Daarna kwamen de comments die over de inhoud gingen en wist ik dat het goed zat.”

Snelle gaat dieper in over het commentaar dat hij krijgt over zijn uiterlijk: “Ik vraag mij weleens af waar mensen het gore lef vandaan halen. Mijn vriendin kreeg laatst een DM van een random guy met daarin “Wat moet je met zo’n lelijke gast?” Dat is heftig man, die shit gaat diep. Ik haat vechten en ben ook een mietje als het op vechten aankomt, maar die gast wil ik echt beuken. Ik heb er toen niet op gereageerd, maar bij deze: fuck die klootzak.”

Ondernemen
Nu zijn succes groter wordt en hij meer bekendheid krijgt, gaan weken er steeds voller uitzien voor de artiest: “Ik geef workshops, zit in de studio, doe showtjes maar heb ook nog een bijbaan als nachtportier bij een hotel. Ik slaap sommige dagen weinig, maar dat harde werken vind ik heerlijk. Ik heb wel een manager, maar het liefst doe ik zoveel mogelijk zelf. ‘Ik moet even bellen’ is mijn bijnaam, dat laat wel zien waar ik de hele dag mee bezig ben.”

Dat Snelle veel zelf doet, blijkt wel als hij over zijn eerstvolgende video begint: “De eerstkomende clip is van het nummer ‘Mini Cooper’, dat ook op mijn EP ‘Lieve Jongens’ zal staan. Die clip heb ik zelf geschreven qua script, ik heb de regie gedaan en ook de productie. Sponsors regelen, kleding regelen, communiceren richting figuranten, locaties regelen. Dat soort dingen” Hij gaat verder: ”Ik ben niet alleen een rapper, maar ook een ras ondernemer. Daar ga ik sowieso ook iets mee doen uiteindelijk. Eigenlijk ben ik gewoon een zakelijke motherfucker. Als ik ooit een beetje een naam heb, wil ik wel een labeltje gaan beginnen. Ik denk dat ik dat heel goed zou kunnen.”

Lieve Jongens EP
Aankomende vrijdag brengt Snelle zijn nieuwe EP ‘Lieve Jongens’ uit, waarvan eerder al de tracks ‘All Eyez’ in samenwerking met MarOne en ‘Oost-Indisch Doof’ dropten. Volgens Snelle heeft de EP een uiteenlopende sound: “Als artiest en als mens groei je enorm snel. Op een track als ‘All Eyez’, hoewel dat de laatste release is, hoor je een wat jongere Snelle met mijn oude mindstate. Wat ik daar rap ben ik al niet meer, ik ga niet meer zó veel uit en doe niet meer zó dom met vrienden. Ik heb inmiddels ook een vriendin, dus alle dingen die ik daar over vrouwen zeg liggen in het verleden.” De artiest gaat verder en vertelt over de volwassenere tracks op het album: “Ja man, gewoon lekker gitaarliedjes. ‘Oost-Indisch Doof’ is zo’n nummer en ook de track ‘10 Flessen’. Ik denk dat ‘10 Flessen’ echt mijn favoriete tune van het project is, daar laat ik in mijn ogen echt zien wat ik muzikaal in mij heb.”

Snelle luistert naar allerlei verschillende soorten muziek, die allemaal op een eigen manier invloed hebben op zijn eigen muziekstijl: “Mijn vader luisterde veel naar country, ik denk dat ik die invloeden wel heb meegekregen. Dat ga je ook terug horen. Qua muzikale inspiratie heb ik veel van Acda en de Munnik.” Hoewel de sound van de nummers af en toe behoorlijk ver uit elkaar ligt, is er volgens de artiest een duidelijke rode draad in het project te herkennen: “Vriendschap, liefde, de grind. Dat zijn terugkerende thema’s op het project. Dat zijn voor mij op dit moment de belangrijke dingen in het leven, dus is het logisch dat ik het daar over heb.” Hij gaat verder over de naam van het project: “We zijn ook gewoon lieve jongens, vandaar de naam. Het is allang niet meer zo dat hiphop “straat” en “gangster” moet zijn, maar toch heerst dat beeld nog heel erg bij sommige mensen. Daar ga ik lekker tegen in.”

Wat het project gaat doen qua cijfers, durft Snelle niet te zeggen. Wel is hij ervan overtuigd dat hij zowel gaat slagen als muzikant als ondernemer: “Het is geen kwestie van óf ik ga slagen, maar wanneer. Mijn doel op dit moment is vol kunnen leven van muziek, op dit moment zit ik denk ik op 70%. Als dat is gelukt, dan verleg ik de lat sowieso weer. Dat doe ik continu, op alle vlakken. Ik kan wel blij zijn, maar nooit tevreden.”

Tekst: Tim de Ridder | Foto’s: Esmeralda Engels

 
Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste hiphop nieuws met onze App.

 

 
close-link
X