‘Steven Berghuis staat zondag voor het eerst weer in een volle Kuip tijdens Feyenoord – Ajax en dat levert veiligheidsrisico’s op’

Aanstaande zondag zal Steven Berghuis voor het eerst weer een wedstrijd spelen in een volle Kuip, maar dit keer als Ajax-speler. Volgens het AD zou dit voor verhoogde veiligheidsmaatregelen en kopzorgen zorgen bij beide clubs opleveren.

De transfer van Berghuis van Feyenoord naar Ajax leverde in de zomer van 2021 veel woede op bij Feyenoord supporters. Zondag zal deze groep Feyenoord fans voor het eerst weer aanwezig zijn als Berghuis tegen zijn oude club voetbalt.

‘De politie is deze hele week in opperste staat van paraatheid, ook als het om onlinebedreigingen gaat. De Rotterdamse club draagt daarbij zoveel ballast van tuchtzaken rondom supporters met zich mee, dat een eventuele gestaakte wedstrijd grote invloed kan hebben op de rest van het seizoen. Een verplicht wekenlang lege Kuip valt dan beslist niet uit te sluiten. Het zou dramatisch zijn voor Feyenoord, nota bene de huidige koploper in de eredivisie’, schrijft het AD.

‘Bij Ajax wordt de thematiek vanuit een heel ander perspectief bekeken, maar ook in Amsterdam leidt de kwestie tot kopzorgen. Bij Ajax leeft de overtuiging dat de sfeer rond Berghuis geen invloed mag hebben op het voetbal zelf; bovendien is gastheer Feyenoord zondag verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers op het veld. Wijken voor intimidatie zou in alle gevallen een verkeerd signaal zijn, zo realiseert iedereen zich in Amsterdam.’

De vraag die AD dan ook terecht stelt is of Berghuis zondag wel kan warmlopen of spelen met alle risico’s om bekogeld of bejegend te worden.