Ismo volledig vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van homoseksuelen en joden

ismo-1
Toen Ismo de video van ‘Eenmans‘ uitbracht deed dat veel stof opwaaien. Vooral de lyrics “Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi’s” en “flikkers geef ik geen hand” zorgden ervoor dat de rapper uit Breda in opspraak kwam. Er volgden 4 aangiftes tegen Ismo wegens het opzettelijk beledigen van onder meer homoseksuelen en joden. Ismo verklaarde vanaf het begin al dat hij met “joden” doelde op Zionisten en dat hij met “flikkers” mensen die je wat flikken bedoelt.

Twee weken geleden verscheen hij voor de rechter en werd bekend dat het Openbaar Ministerie 1500 euro boete (waarvan 500 voorwaardelijk) eiste. Ook wilde het OM dat hij de video van Youtube zou verwijderen. Ismo beroept zich al sinds het begin op vrijheid van meningsuiting en legde twee weken nogmaals aan de rechter uit wat hij met de tekst bedoelde.

Vandaag blijkt dat Ismo de rechter aan zijn zijde heeft. Hij werd namelijk volledig vrijgesproken van alle aanklachten. Journalist Pieter van Klinken was aanwezig in de rechtszaal en laat via Twitter weten wat de rechter verklaarde. Het begon met “raptekst ‘flikkers geef ik geen hand’ van Ismo is niet beledigend” en in de daaropvolgende tweet laat hij weten dat de rechter ook de zin “Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi’s” niet beledigend vindt.

De uitspraak van de rechtbank had verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de artistieke vrijheid van artiesten en dit zou betekenen dat bijvoorbeeld rappers meer zouden moeten opletten wat zij zeggen. Voor Ismo voelt dit natuurlijk als een grote overwinning. Niet alleen van zijn vrijheid, maar ook op mediakanalen als Powned, die hem regelmatig hebben geprobeerd naar beneden te halen.

Op zoek naar nieuwe muziek? Volg dan onze officiële playlist op Spotify.

8 December

10 comments

10 responses to “Ismo volledig vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van homoseksuelen en joden”

 1. Bloemkool says:

  Jammer dat hij gelijk stoer gaat doen op twitter als hij een boete of iets had gekregen was hij over 3 dagen nog aan het huilen

 2. hoihallo says:

  Ongeacht dat ik vrijspraak meer dan logisch vind er zijn wel meer figuren die beledigende dingen zeggen zoals een wilders en een hans teeuwen dus dan zouden ze die net zo goed moeten aanpakken maar ik vind zinnen als ik geef homo’s geen hand zeker beledigend meneer zou ook op zijn achterste poten staan als een blanke rapper zou rappen ik geef moslims geen hand

 3. hoihallo says:

  en zeggen dat je joden meer haat dan de naties is ook gewoon beledigen meneer man wel dingen over joden roepen maar als er iets over moslims gezegt word is het zeker wel fout btje met 2 maten meten het is beide net zo slecht

 4. tammer says:

  MOOI! Belangwekkend vonnis. Niet alleen voor de NL rapindustrie maar voor allerlei andere artiesten in ons land.

  Youtube verwijdert in principe geen muziek content. Maar de Nederlandse justitie probeert wel voortdurend NL-Rappers onder druk te zetten en te sommeren dit zelf te verwijderen. Sommige jongens laten zich bang maken, en dan lukt dat. Veel blijven stoicijns, en dan gebeurt er niets. Het was belangrijk dat Ismo volhield. Of je het nu eens bent met de tekst of niet. Dat is opzicht niet relevant. Gewoon omdat de vrijheid van meningsuiting een hoog goed zou moeten zijn. En omda tEngelstalige muzikanten NIET aangepakt zouden worden in Nederland. Een groep die op onze nationale radiostations so wie so al bevoordeeld wordt door het “neutrale” karakter. Omdat mensen wel een beetje Engels verstaan maar niemand luistert naar de tekst. Dus who cares?

  Zonder deze vrijheid van meningsuiting zou een groot gedeelte van de Nederlandse muziekartiesten gewoonweg strafbaar worden.

  Want wat te denken van de rijm van Lil Kleine: “mijn streken zijn Duits maar mijn monnie is Joods”?
  En zo zou een prachtig liefdesliedje óók op de Nederlandse verbodslijst kunnen komen.

  Voorlopig heeft de rechter dáár een stokje voor gestoken. Maar de strijd is nog niet gestreden. Nog lang niet.

 5. Spitt says:

  Aahh issie hoeft nu niet te huilen jongen jy bent een hele stoere knaapje!

 6. Nadenken voor je iets zegt says:

  Wat zou er gebeuren als een figuur als Brainpower een nummer maakt met daarin de tekst en ik haat die moslims nog meer dan de nazi’s? Haat roept alleen meer haat op. Kinderachtig, maar wel terecht dat ie is vrijgesproken. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk.

 7. NLer says:

  Terecht, ik vind echter de recente clip van Rambo wel te ver gaan.

 8. Tja, vrijgesproken of niet.. Naar zijn muziek luister ik niet meer. Zelfs geert wilders heeft geen uitspraken als: moslims zijn erger dan nazi’s.
  maar dit kansloos figuur wel.

 9. Meneertje says:

  Ach ik vind het wel terrecht iedereen snapt hier dat hij geen Homos bedoelt wat ik wel vind is dat je moet gaan oppassen als je het over volken gaat praten ”joden” is iets anders dan zionistische joden dat weet iedereen en ik zelf vind dat ook niet zo ‘leuk ”volk” alleen Hey IS strijders zijn ook geen Moslims Ismo zal het vast niet leuk vinden als geert wilders of iemand dat zeg over de islam ect…..

  vrijheid van je mening ja
  maar verwoord het goed plus voordat je ergens over gaat Praten/oordelen licht je zelf goed in dommen mensen hebben we genoeg

Leave a Reply

Your email address will not be published.