Nood Breekt Wet en D-Double is klaar om de scene te bombarderen

Jarenlang stond D-Double (echte naam Reginald Frederik) bekend als één van de grootste talenten in de Nederlandse hiphopscene, maar na zijn bijdrage aan New Wave in 2015 verdween de rapper uit beeld. Nu, zo’n drie jaar later, is hij terug van weggeweest en wil hij iedereen opnieuw kennis laten maken met zijn talent. Zijn debuutalbum Nood Breekt Wet verschijnt op 30 maart en ter gelegenheid van het project vertelt D-Double ons over zijn dip na New Wave, hoe hij de draad weer oppakte en waarom hij nu definitief terug is.

D-Double groeide op in Vlissingen, waar hij op zijn middelbare school begon met rappen. Hij bracht af en toe wat tijd door in de studio van een vriend, maar van een echte carrière kwam het niet. Jaren later, in 2012, deed D-Double mee met The Next MC. In de talentenjacht van Rotjoch troefde D-Double onder anderen Ares af en nam de hoofdprijs mee naar huis. Zijn overwinning leverde hem begeleiding van Rotjoch en optredens met Hydroboyz op, waardoor hij zich snel kon ontwikkelen.

D double

Dip
Onder Top Notch bracht de rapper vervolgens zijn eerste project Jong, Wild en Roekeloos uit, een bescheiden succesje. Een klein jaar later reisde D-Double met een aantal andere jonge rappers af naar Schiermonnikoog, om daar het New Wave album op te nemen. Waar Lil Kleine, Ronnie Flex en Jack $hirak hun doorbraak beleefden, bleef het stil rondom D-Double, die ook een groot aandeel had op het album. “Na New Wave is iedereen gas gaan geven en heb ik eigenlijk een beetje op de rem gedrukt.”, vertelt de rapper. “Ik dwaalde af en viel terug in het verleden. Terwijl die jongens gingen gassen, was ik met totaal andere dingen dan muziek bezig.”

Al voor het New Wave-project verloor D-Double zijn motivatie, wat zich na zijn tijd op Schiermonnikoog doorzette. Hij vervolgt: “Voor New Wave leverde hiphop weinig geld op. Als rapper kende iedereen je, maar je werd er niet rijk van. Dat demotiveerde mij. Toen ik meedeed aan New Wave was ik in mijn hoofd eigenlijk al gestopt. Toen het plotseling een succes werd heb ik de boot gemist. Ik was niet spits genoeg door mijn gebrek aan motivatie.”

Omslagpunt
Na New Wave werd het inderdaad stil rondom D-Double. In de jaren daarna bracht hij nauwelijks eigen materiaal uit. Op een aantal samenwerkingen, waaronder On The Low van de Puna 10 Jaar EP en zijn single Kibra met SBMG en Broederliefde liet hij zien dat hij het rappen in ieder geval niet was verleerd. De laatstgenoemde track bereikte zelfs de platina status, en dat met een sound die we van D-Double normaal niet kennen.

De platina onderscheiding voor Kibra had veel betekenis voor de rapper, zo vertelt hij. “Kibra is één van de redenen dat ik mijn motivatie weer terug kreeg. Daarnaast sprak ik ook vaak met andere rappers. ‘Je ziet hoe wij gaan, jij kan dit ook’, vertelden ze me dan. Daardoor realiseerde ik ook dat het heel erg zonde was als ik zou stoppen. Ik zeg niet dat ik de beste rapper ben, maar ik ben wel redelijk goed in wat ik doe. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.”

In 2017 gooide D-Double het roer dan ook definitief om. Hij besloot zich weer volledig te storten op muziek en begon met het schrijven van zijn debuutalbum Nood Breekt Wet. Die focus was ook hard nodig voor de rapper zelf, aangezien hij steeds minder goed in zijn vel begon te zitten. “Het feit dat ik geen muziek meer maakte had een negatieve invloed op mijn karakter. Het is een uitlaatklep en ik merkte dat ik agressiever werd naar mensen toe. Die agressie uitte ik normaal in tracks en als je daarmee stopt ga je dat buiten doen.”

D double

Nood Breekt Wet
Met Nood Breekt Wet wil D-Double voorkomen dat hij terugvalt in zijn oude patroon van afwezigheid. Toch was het maken van een nieuw project een behoorlijke stap voor de rapper. Hij vertelt: “Ik ben blij en opgelucht dat het erop zit. Ik kan nu door naar de volgende en zit daarmee gelijk weer in de flow. Als je veel maakt dan ga je ook makkelijker meer opnemen. Nu voel ik me lekker in de booth.” In de eerste jaren van zijn carrière kreeg D-Double al snel een hoop fans, die zich vanaf 2015 afvroegen wanneer de rapper nou eindelijk weer met een eigen project kwam. Dat zorgde voor een hoop druk op de schouders van de Vlissinger. “Mensen vragen zich toch af wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Ben je wel harder geworden? Hebben ze wel een reden om te wachten op jouw album? Hetzelfde gevoel had ik bij mijn 101-sessie. Ik was daar al vier jaar niet geweest, dus het was nog maar de vraag of ik ging slaan, of wel views ging pakken met mijn stijl in deze tijd. Gelukkig is dat goed afgelopen.”

D-Double blijft op het album inderdaad vasthouden aan de stijl die hem in het verleden al succes opleverde. Nood Breekt Wet is een verzameling rauwe straat-tracks waar de rapper onder anderen op wordt bijgestaan door Chivv en Pietju Bell. D-Double: “Een straat-album maken is wat ik het eerste wilde doen. Dat ben ik gewoon. Dat is ook waar de fans op wachten, denk ik. Ik wil ze dat als eerst geven. Die ene sound waar ze al zo lang op hebben moeten wachten.” Ook de recente successen van Lijpe en 3robi (beiden een nummer één project) gaven D-Double het vertrouwen dat muziek van de straat het op brede schaal goed kan doen. “Dat is alleen maar mooi, ik hoef me niet aan te passen.”, aldus de rapper.

Het doel van Nood Breekt Wet is om de naam D-Double weer bekend te maken bij iedere hiphop liefhebber in Nederland, om daarna de lijn door te trekken. De rapper heeft geen spijt dat hij niet eerder ‘gas is gaan geven’, maar hij realiseert zich wel dat hij nu al veel verder had kunnen zijn. D-Double: “Nu kan ik er niks meer aan veranderen, het zij zo. Er komt hoe dan ook nog een project dit jaar, dat moet. Vanaf nu gaan we bombarderen.

Tekst: Daniël Mol | Foto’s: Esmeralda Engels

X